Hlavní navigace

Recenze: CCleaner

Sdílet

 Autor: Piriform
Ať už jsme u počítače bdělí a ostražití jak chceme, Windows se prostě po určité doby začnou zpomalovat. Objevují se přerušené linky, registry začne pokulhávat a pevný disk je přeplněn odpadem a dočasnými soubory, které Windows vytváří s přičinlivostí hodnou lepších cílů.

Pokud nemáme sílu a nervy pro obnovení instalace celých Windows, budeme muset situaci hasit pomocí nějaké té utilitky.

ccleaner

Jednou z nich je program CCleaner, nabízený firmou Piriform. Její vztah k recenzentům je poněkud zvláštní a tak jsme museli vyzkoušet testovací verzi CCleaner Business. Původní název programu je Crap Cleaner. Po svižné instalaci můžeme začít. Příliš vysvětlení se v pracovním oknu nedočkáme, ale od podobných programů se to nijak výrazně neliší. Buď pracujeme přímo s Windows, nebo můžeme sáhnout do Registry, kterou si naštěstí před zásahem můžeme uložit. Program nabízí i pomoc při odinstalování nebo opravě nainstalovaných programů. Tady ale nějaká mimořádná výhoda oproti stejné možnosti v samotných Windows asi neexistuje, navíc CCleaner se stará pouze o programy, které spadají pod Start up.

ccleaner

Hlavní rolí je odstraňování dočasných souborů, které řada programů za sebou nechává, jakoby chtěla najít cestu ven z lesa. Je jedno, jestli jde o samotný operační systém nebo o Firefox, Adobe, Nero či Office, na slušně využívaném počítači jich za rok najdeme několik set tisíc. CCleaner se nám postará i o cookies a maže stopy po surfování na netu.

U těch cookies ale musíme opatrně, protože některé webové stránky se nám bez nich neotevřou. Stejně ale musíme programu slepě důvěřovat, protože na nějaké vysvětlování toho co vlastně děláme a proč si u CCleaner nehrají.

ccleaner

Verdikt

Tvrzení o miliardách šťastných uživatelů je zřejmě značně nadnesené, to by se i s minimální cenou 25 dolarů firma topila v penězích. Program počítač nepochybně pročistí, i když nějaké závratné zrychlení asi poznáme jen u skutečně mimořádně zanedbaných počítačů, v běžném případě sice odlehčíme pevnému disku, ale že by nám najednou začal počítač běžen jako srna, to skutečně očekávat nemůžeme. Ovládání tohoto softwaru je jednoduché, tak proč nekoupit, tedy pokud něco podobného již nemáme. Konkurence ale zvládne totéž a často i v graficky přívětivějším hávu. Navíc většinu kroků zvládneme sami.

 

Pro: Jednoduché ovládání

Proti: U většiny kroků není vysvětlení

Celkem: 70 procent

příloha_ovladnete_sva_data

Výrobce: Piriform

Cena: od 25 USD (600 Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.