Hlavní navigace

Recenze: BullGuard Premium Protection

19. 1. 2016

Sdílet

 Autor: BullGuard
Stále ještě méně známá dánská společnost BullGuard nabízí nejnovější verzi své vlajkové lodi Premium Protection.

Na rozdíl od ostatních firem, které kdysi začínaly s antivirovým programem a postupně nabalovaly další aplikace tak dlouho, až vznikly bezpečností balíky, BullGuard začal v roce 2002 rovnou s balíkem a na dokonalé integraci je to vidět.

Základní součástí jsou již klasické aplikace Antivirus, Firewall, Spamfilter, Identity Protection, Social Media Protection, PC Tune Up, zálohování, skener ohlašující stupeň nebezpečí a rodičovská kontrola. Vic už asi cpát do bezpečnostních balíků opravdu nemá smysl.

BullGuard

Instalace, je jako již je tomu u tohoto program chvalným zvykem, velice svižná, zřejmě díky tomu, že je tento balík bezkonkurenčně nejmenší. Výrobce sice slibuje nulový efekt na počítač, to je ovšem značně optimistické. Nicméně BullGuard využívá zdroje podle toho, jak moc počítač používáme, takže pokud jsme zrovna někde uprostřed počítačové hry, software diskrétně počká. Ostatně pro podobné případy je zde i Game Mode.

BullGuard

Oproti ostatním firemním balíkům se Premium Protection dočkalo ochrany identity a monitorování dětských účtů na Facebooku. Uživatelské rozhraní se dočkalo mírných změn, nicméně příjemná přehlednost a hlavně velikost zůstala zachována. Otevírací menu nabídne devět snadno rozlišitelných ikonek – přes každou se dostaneme do jednotlivých částí balíku. Při nastartování každé aplikace získáme možnost pohrát si s delailním nastavením.

Na antivirus jsme si nemohli stěžovat ani u loňské verze, letos se dokonce dostává na přední místa některých testů. Kvalitní heuristická analýza je dnes naprostou samozřejmostí, stejně jako kontrola aplikací P2P. Kvalitní je ochrana proti malwaru a phishingu. Ochrana proti spamu je jen průměrná, ale to je bohužel něco, na co už jsme si zvykli u všech bezpečnostních balíků. Začínám mít obavy, že lépe to asi opravdu nejde.

BullGuard

Součástí je také dnes téměř samozřejmá možnost onlinového zálohování. Tady se firma pochlapila a nabízí málo běžných 25 GB (levnější balkíky mají jen 5 GB). Samotný proces je jednoduchý, Bullguard nabízí nastavené části pevného disku, takže stačí klikat. V případě že zvolíme cloudové uložení můžeme sdílet přístup k jednotlivým souborům či adresářům, navíc si můžeme nastavit, jak dlouho link bude fungovat. A ještě k tomu je tato utilita přímou součástí balíku, takže žádné hledání či dodatečný download. Firewallová ochrana je na velice slušné úrovni a v základním nastavení blokuje všechno co má.

BullGuard

Ochrana sociálních médií je zaměřená především na děti. Buď si patřičnou aplikaci nastaví děti nebo to za ně udělají rodiče (pochopitelně pokud mají přístup k jejich Facebookovému účtu). Tady ale sídlí zrada, protože BullGuard prakticky spoléhá na aplikaci Facebooku. Bohužel není možné tuto aplikaci zabezpečit, takže trošku čipernější děcko si ji pohodlně odinstaluje nebo zablokuje a jsme tam, kde jsme nechtěli být.

Pro ochranu soukromí BullGuard využívá služeb firmy Experian, ochrana proti ztrátě identity je verzí program Data Patrol. Navíc funguje jen v osmi zemích, česká kotlina mezi nimi celkem pochopitelně nefiguruje.

BullGuard

Verdikt

Celkově můžeme konstatovat, že se jedná o moderní bezpečnostní balík vyplněný kvalitní nabídkou skutečně fungujících aplikací. V každém případě platí, že BullGuard opět vykročil správným směrem. Změny nejsou revoluční, ale ku prospěchu věci. Výrazně levnější Internet Security ale může být lepší volbou.

 

Pro: Rychlost, jednoduché ovládání

Proti: O něco vyšší cena

Celkem: 85 procent

příloha_ovladnete_sva_data

Výrobce: BullGuard

Cena: 89,95 eur (asi 2 400 Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.