Hlavní navigace

Recenze: AVG Internet Security 2014

23. 9. 2013

Sdílet

 Autor: AVG
Bezpečnostní balík AVG Internet Security oprávněně patří mezi stálice trhu s bezpečnostním softwarem. A protože čas neúprosně běží, na trhu se objevila verze 2014. Podívejme se, jak na tom novinka je.

Firma pokračuje v chválihodné snaze nepřidávat aplikace bez ladu a skladu, ale opět se zaměřila na další vylepšení nejdůležitějších aplikací. Po grafické stránce jsme se žádných zázraků nedočkali a grafika i barvy i nadále naznačují, že si firemní grafici dávají pauzu.

AVG Internet Security 2014

Kde se šetřilo na vzhledové stránce, tam se investovalo do kvality aplikací. Jak už tomu musí být, srdcem balíku je antivirový program. Ten se oproti minulé verzi dále vylepšil a zejména zrychlil. Firewall byla kvalitní už loni, takže tam nebyly nějaké zásahy nutné. Opět se vylepšila antispamová ochrana, která se svojí úspěšností dostala až na chválihodných 88 procent, čímž dosahuje a v mnoha případech překonává i konkurenci.

Stejně jako loni jsou potenciálně nebezpečné webové stránky pouze označovány ve vlastním okénku programové lišty browseru. To se instaluje automaticky, byť při detailní instalaci to můžeme programu zatrhnout. Firma si je této nedokonalosti vědoma a proto vylepšuje situaci aplikací LinkScanner, která stránky ověří ještě dřív, než je browser otevře. Musíme si ale uvědomit, že tato ochrana je určena spíše stránkám, které otevřeme jiným způsobem nežli z prohlížeče. I tak ale byla tato funkce vylepšena a lépe rozeznává dynamické kódy.

AVG Internet Security 2014

Horečné přihazování aplikací se sice naštěstí nekoná, nicméně něco nového přece jenom dostaneme. Vedle již zmíněného firewallu, antivirové a antispamové ochrany získáme ještě anti-rootkit, kontrolu emalu, vlastní technologii AVG Protective Cloud Technology, Community Protection a ochranu sociálních sítí. Jelikož po kliknutí na tlačítko Smazat nemůžete mít nikdy stoprocentní jistotu, že jsou soubory nenávratně pryč, balík je doplněn nástrojem File Shredder. Pro větší soukromí je zde aplikace Datový sejf.

AVG nebýval proslulý nějakou mimořádnou rychlostí, navíc pro své akce spouštěl více aplikací, než se zdálo být nutné. Tomu také odpovídaly nároky na CPU. V obou případech došlo k výraznému zlepšení.

AVG Internet Security 2014

Pro řadu zájemců může být důležitá i plná integrace s Windows 8 či bezplatná telefonická podpora. Nicméně omezení “jen v pracovní dny a jen v pracovní době” může být v případě domácích počítačů nepříjemné. Že je mezi 22 jazyky čeština, to těžko někoho překvapí, přítomnost indonéštiny je rozhodně větší zvláštností.

Verdikt

Celkově můžeme s klidem konstatovat, že již dříve solidní bezpečností balík se dočkal dalších vylepšení a je opět o solidní krok dál. Cena 1 399 Kč za roční licenci na jeden počítač není zrovna lidová, nicméně pokud se pro AVG Internet Security rozhodneme, chybu neuděláme.

Pro: Rychlejší a účinnější než dřív

Proti: Označování nebezpečných webových stránek není dost

Celkem: 80 procent

příloha_ovladnete_sva_data

Výrobce: AVG

Cena: 1 399,- Kč (1 počítač/1 rok)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.