Hlavní navigace

Recenze: AVG Internet Security 2013 - bezpečnostní strážce ve stylu Windows 8

30. 9. 2012

Sdílet

 Autor: AVG
Bezpečnostní balík AVG Internet Security patří mezi stálice tohoto segmentu na softwarovém trhu. Jak je na tom verze označená jako 2013?

Společnost se nechytla v poslední době běžné pasti nutící přidávat aplikace jako kočička s pejskem do dortu, ale spíše vylepšovala nejdůležitější aplikace. Nové uživatelské rozhraní se na první pohled poněkud inspirovalo Windows 8, což pro někoho může být krok správným směrem, pro jiného zase umělcova noční můra. Další okna pak vypadají, jakoby si grafik odskočil na svačinku. Svůj úkol sice splní, ale oko rozhodně nenadchnou.

Jak je tomu u podobných balíků zvykem, centrem je antivirový program. Ten se oproti minulé verzi dále vylepšil a zejména zrychlil. Zlepšen byl také firewall, který konečně pracuje plně automaticky, takže nehrozí nejrůznější značně prudící vyskakující okna s dotazy. Výrazně byla posílena antispamová ochrana, která se z 55 procent v roce 2012 vyšplhala na velice chválihodných 88 procent.

AVG Security 2013

Krok správným směrem rozhodně není vyhledávání potenciálně nebezpečných URL. Minulá verze umožnila vyhledávání libovolným prohlížečem, ta nová k tomu využívá pouze vlastní Secure Search, který funguje v doprovodu prohlížečů Chrome, Firefox a Internet Explorer. Pokud to programu hned z kraje zatrhneme, přijdeme o důležitý bezpečnostní krok. Naštěstí můžeme využívat aplikaci LinkScanner, která většinu nebezpečných webových stránek zablokuje ještě dřív, než se v prohlížeči zobrazí. Musíme si ale uvědomit, že tato ochrana je určena spíše stránkám, které otevřeme jiným způsobem než z prohlížeče. I tak ale byla tato funkce vylepšena a lépe rozeznává dynamické kódy.

Na negativní straně musíme připomenout, že pro svoje akce spouští AVG nečekaně vysoký počet aplikací (často jich běží 10 najednou), což využívá paměť RAM poněkud více než je v kraji zvykem. Skenování ale automaticky rozezná naše vyšší nároky na CPU a zpomalí, takže nějaké problémy očekávat nelze. Poněkud pod úrovní konkurence je také ochrana proti phishingu.

AVG Security 2013

Dříve využívaná ulitita System Tools zmizela. Na jedné straně je to škoda, neboť řada jejích nástrojů byla užitečná, na druhé straně ale existuje řada podobných utilit, které si můžeme pořídit zdarma. Nijak se bohužel nezměnil PC Analyzer, který skenuje systém a Registry, naznačí problémy a po zmáčknutí ikony Fix Now se v podstatě změní na reklamu na PC Tuneup, protože problémy můžeme vyřešit pouze jednou a na příští pokus si musíme koupit celý program. Majitelé placených verzí programu ale dostanou celou utilitku.

 

Verdikt:

Celkově lze konstatovat, že solidní balík se dočkal určitých vylepšení. Dosáhnout maximálních příček pomyslného žebříčku bezpečnostních balíků se ale stále nepodařilo.

 

Hodnocení: 75 %

Pro: Rychlejší než dřív

Proti: Vyšší nároky na CPU

 

příloha_ovladnete_sva_data

Cena: 1399 Kč vč.DPH

Výrobce: AVG Technologies

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.