Hlavní navigace

Recenze: Avast Premier

14. 12. 2015

Sdílet

 Autor: Avast
Bezpečnostní programy se jménem Avast jsou na trhu již od delší dobu, byť původní verze byla z dílny firmy Alwil, která v roce 2010 přešla právě pod Avast.

Z cenového pohledu je to víceméně srovnatelné se zbytkem trhu, čili Avast není ani cenovou bombou, ani nějakou katastrofou. tady ani nenadchne, ani neurazí. Instalace je jednoduchá a rychlá, rychlost samozřejmě závisí na svižnosti internetového připojení, to ale v poslední době nebývá v české kotlině nějakým významným problémem. Základní pracovní plocha je přehledná, byť graficky nijak mimořádná, a potěší i nás brejlouny. Dodatečná okna sice občas používají zbytečně malý font, ale to se zvládne. Vysvětlení jednotlivých kroků jsou dostatečná a není problém dostat se pod kapotu, kde si můžeme pohrát s detailním nastavením.

Avast Premium

Ve firemní nabídce najdeme řadu možností – od základního antiviráku, který je zdarma, až po tři další balíky, naskládané podle náročnosti zákazníka (nebo spíše jeho potřeb). Proto je pro nenáročné nabízen Pro Antivirus, pro pokročilé Internet Security a jako třešnička na dortě komplexní verze Premier.

Balík je to v každém případě solidní, opírá se o již delší dobu velice kvalitní antivirový program, který v nezávislých testech spolehlivě odstraňuje prakticky všechno, co na něj můžeme nastražit. Malwarová ochrana je nadprůměrná.

Avast Premium

Mezi novinkami je zrychlená instalace, samozřejmá kompatibilita s Windows 10. Hlavní novinky jsou dvě – aplikace, která jedním heslem chrání všechna ostatní hesla, které ke dnešnímu používání počítače patří. Vedle synchronizace hesel u všech periférií nás aplikace upozorní na to, jak silné námi zvolené heslo je a vymaže hesla, která nám ukládají prohlížeče. Součástí je i automatické vyplňování formulářů a kontrola, jestli naše heslo přece jenom někde neuniklo (pomocí porovnávání s databázemi ztracených hesel).

Druhou novinkou je aplikace SafeZone Browser, která automaticky najde a přesune všechny údaje o placení do bezpečného prostoru a případná podezřelá místa otevírá výhradně ve virtuálním okně Shielded Window. Vedle toho ale aplikace přichází také s blokováním reklam Ad Blocker a vlastním Video Downloader a aplikací Do Not Track.

Avast Premium

Avast Premier dále nabízí funkci Home Network Security Check, která hlídá naše Wi-Fi a všechny aplikace, které na síti máme. V nabídce je také zabezpečení DNS.

Vedle těchto zásadních novinek je nutno připomenout také více serverů pro Avast SecureLine VPN, které dnes jsou již v 18 zemích, což by mělo výrazně zrychlit připojení. To ale samozřejmě bude zajímat jen ty, kteří využívají možnost připojení k síti VPN k bezpečnému surfování. Přejmenování aplikace GrimeFighter na Avast Cleanup je sice kosmetická, ale její součástí je zrušení toho, že aplikace bootovala do Linuxu, což u řady počítačů spouštělo problémy s kompatibilitou.

Řada dalších aplikací se dočkala vylepšení, ať už jde o DeepScreen 2.0, detekci PUP nebo možnost přepnout do modulu bílý list.

Avast Premium

Velkou sílou jsou minimální nároky při skenování. Tady se v posledních letech sice konkurence zlepšila, ale Avast je i tak králem. O možnosti dokončit plný sken za 5 minut si mohou odstatní programy nechat jen zdát. A program není jen rychlý, ale běžící sken na solidním počítači prakticky nezjistíme.

Verdikt

Celkově je možné konstatovat, že Avast Premier jde správným směrem a že je jasné, že výrobce nespí na vavřínech. I když tento balík je svým složením poněkud odlišný od podobných balíků konkurence, rozhodně stojí za zakoupení. Najdeme zde všechny potřebné komponenty a ještě něco navíc. A hlavně, jsou to aplikace, které opravdu potřebujeme a ne něco, co nám dobrotiví vývojáři přisypali jen proto, aby v popisu nové verze měli o čem mluvit.

Pro: Rychlost, skenování routerů

Proti: Nic

Celkem: 85 procent

příloha_ovladnete_sva_data

Výrobce: Avast

Cena: 1 690 Kč (1 rok)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.