Hlavní navigace

Recenze: Asus Eee PC S101

14. 2. 2009

Sdílet

Mini notebook S101 od Asusu se svou velikostí podobá původnímu Eee PC, je však určen uživatelům, kteří ocení zajímavý design a prvotřídní cestovní vlastnosti v nízké cenové relaci.

Asus Eee PC S101

Stejně jako ostatní mini notebooky, i S101 disponuje procesorem 1.6GHz Intel Atom, 1GB paměti RAM a operačním systémem Windows XP Home Edition. Tento typ procesoru je zárukou malé spotřeby, a tím pádem i dlouhé výdrže baterie. Během testování v MobileMark vydržela baterie 235 minut. Při testu rychlosti ve WorldBench 6 získalo zařízení 34 bodů, což je na notebook osazený procesorem Atom spíše průměrná hodnota. Notebook se prodává za poněkud vyšší cenu, než je u netbooků obvyklé, ale to je dílem věcí jeho hardwarové konfigurace a dílem také stylového provedení.asus eee pcs101


Klávesnice Asus Eee PC S101 reaguje pěkně citlivě, a díky dobře zvolené velikosti jednotlivých kláves pro nás bylo psaní stejně snadné, jako na notebooku klasických rozměrů. Touch pad už sice nepatří zrovna k těm nejlepším, co jsme kdy viděli, ale zato odpovídá třpytivě hnědé barvě šasi.

Rozlišení monitoru lze změnit z přednastavených 1024x600 až na 1024x768, ale v tom případě zmizí lišta s nástroji, a opět dostupná je až ve chvíli, kdy zavítáte kurzorem myši dolů. Pokud i to vašim uživatelsým nárokům nestačí, můžete si vše, co se vám zdá malé, přiblížit za pomoci lupy.

Další věcí, kterou řada z vás jistě ocení, je funkce Eee Storage. Jednouše přetáhnete důležité dokumenty na odpovídající ikonu na ploše, ty se posléze automaticky zašifrují a odešlou do zabezpečeného online archivu. Asus dále opatřil S101 bezdrátovým připojením Wi-Fi 802.11n, které vám během minuty umožní přístup do online světa. Ti z vás, kdo preferují připojení přes LAN síť, samozřejmě nebudou zklamáni, stejně jako příznivci technologie Bluetooth.


Díky zabudované webové kameře ve víku notebooku můžete bez problému komunikovat se svými přáteli nebo kolegy. Externí mikrofon lze připojit na pravé straně, hned vedle 3.5mm jacka pro sluchátka a USB 2.0 portu. Další dva USB porty jsou k dispozici na straně po levé ruce.

asus eee pcs101 profil


Požadavky na ukládání dat řeší Asus prostřednictvím  pevného disku (SSD) o velikosti 16GB, pomoci si lze také paměťovou SD kartou.

Verdikt:

Asus Eee PC S101 je poměrně výkonný notebook, jež se díky svým rozměrovým parametrům  hodí ideálníě na cesty. Nechybí mu však ani povedený design a za cenu jen lehce překračující hranici 15 000 Kč s DPH je po hardwarové stránce dostačující, a to nejen pro domácí použití.

asus eee pcs101 zavreny

Hodnocení: 75%

příloha_ovladnete_sva_data

Technické parametry:

1.6GHz Intel Atom N270;
Windows XP Home;
10.2“ (1024x600) displej s LED podsvícením;
1GB DDR2 RAM;
pevný disk 16GB;
Intel 945GSE;
draft-n Wi-Fi;
bluetooth;
VGA;
ethernet;
3 x USB 2.0;
0.3Mp webová kamera;
čtečka paměťových karet;
lithium polymerová baterie 4900mAh;
výdrž baterie: 235min;
264x181x25mm

Byl pro vás článek přínosný?