Hlavní navigace

Recenze ASUS Eee PC 1201N: Netbook pro videofily

28. 3. 2010

Sdílet

ASUS Eee PC 1201N je stylový multimediální netbook, který do výbavy dostal dvoujádrový procesor Intel Atom 330 a grafický procesor nVidia ION.

ASUS Eee PC 1201N -  Intel Atom 330 a grafika NVIDIA ION

 

Rozměry Eee PC 1201N (296 x 208 x 27.3 - 33.3 mm ) řadí tento netbook ve své kategorii k těm větším, nicméně pokud vezmete v úvahu displej s úhlopříčkou 12,1 palce a hmotnost 1,46 kg, nějaké ty milimetry navíc přístroji jistě odpustíte. Displej s WXGA rozlišením 1366 x 768 pix a LED podsvícením je dostatečnou náplastí na výše uvedené proporce. Další omluvu pro větší rozměry celého přístroje skýtá klávesnice tohoto modelu, která nemusela podstoupit extrémní zmenšení známé z předchozích generací netbooků, což se kladně projevilo v pohodlnosti při psaní.

Klávesnice netbooku má rovná tlačítka a jejich rozložení  je dobré, i když bychom uvítali lépe oddělené šipky či velký enter. Rovněž klávesy v horní řadě (Esc, funkční klávesy F1-F12, Pause, PrtSc, Insert a Del) by si vzhledem k velikosti ostatních kláves zasloužily stejné rozměry. Na menší klávesy si budou zejména majitelé větších prstů delší dobu zvykat, nicméně celkový dojem z psaní na klávesnici hodnotíme kladně. Veškerá potřebná nastavení jsou dostupná přes Fn a funkční klávesy, přes šipky lze ovládat přehrávač videa či hudby, jak už bývá zvykem, a například klávesou V spustíte software pro práci s webkamerou. Ta dostala do vínku snímání videa o maximálním možném rozlišení 640 × 480 px (tedy 0,3 Mpix) a digitální zoom. Obraz je sice zhruba o půl sekundy zpožděný, ale dostatečně plynulý a kvalitní.

Touchpad netbooku se od svého lesklého okolí ohraničen mírnými výstupky a není problém jej po hmatu rozeznat. Je navíc také dostatečně citlivý, přesný a - jak už bývá poslední dobou u netbooků samozřejmostí - multidotykový. Tlačítka touchpadu jsou poměrně hlasitá a slitá v jedno velké, přičemž pro pohodlnou práci je zapotřebí jej stisknout na samém okraji. Touchpad ve výsledku hodnotíme spíše pozitivně, na jeho ovládání si lze poměrně rychle zvyknout.

Design přístroje, výrobcem nazývaný jako Seashell, je charakteristický svými zaoblenými tvary, lesklými plasty a tenkým plastovým tělem netbooku. Lesklý je netbook prakticky všude, s výjimkou spodní části těla. Z tohoto důvodu jsou na něm bohužel velmi rychle patrné otisky prstů, které jsou viditelné i bez protisvětla. Dalším úskalí tenkého a elegantního těla spočívá v použitých nepříliš pevných plastech, a to především v okolí pantů netbooku. Nejenže se dosti prohýbají, ale také jsme se při otevírání netbooku setkali s vrzáním u pravého kloubu.

Platforma NVIDIA Ion v tomto případě sestává z již zmiňovaného procesoru Intel Atom N330, čipsetu s integrovaným grafickým jádrem NVIDIA a dvoukanálové operační paměti o kapacitě 2GB, díky čemuž tento model dosahuje zajímavých výsledků ve srovnání s kolegy ze své kategorie. Grafický čip podporuje technologii DirectX 10 a akceleraci Full HD videa  - umožnuje tak prostřednictvím HDMI výstupu sledovat filmy v rozlišení Full HD 1080p s 7.1kanálovým zvukem. Předinstalovaným operačním systémem jsou v současnosti oblíbené Windows 7. Úložný prostor o kapacitě 250 GB na harddisku lze díky on-line úložišti ASUS WebStorage rozšířit až na konečných 750 GB.

Konektivitu tohoto Asusu zajišťují 3 USB porty, VGA port, HDMI port, RJ-45 Ethernet a hned 2 audio konektory. Bezdrátová technologie je zastoupena duo WiFi 802.11 b/g/n a Bluetooth 2.1 + EDR. Výrobce neopomněl ani na čtečku SD, SDHC a MMC paměťových karet, přičemž všechny konektory jsou rozmístěny po bocích přístroje. Oproti běžným netbookům s čipovou sadou Intel 945GMA má tento model HDMI konektor, ačkoliv jeho umístění nebylo zrovna příliš šťastné - v přední části levého boku si jej lze snadno splést s konektorem USB.

Výtku máme i k pozici audio konektorů uprostřed pravého boku, kde mohou audio kabely překážet myši v pravé ruce. Naopak velice přijemným překvapením je napájecí konektor, který se dočkal výrazného zmenšení,  a to až na úroveň velikosti nabíjecího konektoru nových telefonů Nokia. Bohužel nový konektor ve zdířce příliš nedrží právě pevně a například při práci s přístrojem na klíně může snadno vypadnout. Redukci rozměrů se nevyhnul ani samotný napájecí adaptér, což potencionální uživatel ocení především při přenášení tohoto netbooku. Jelikož již byly výše v textu uvedeny audio konektory, je potřeba zmínit integrovaný mikrofon a stereo reproduktory, od kterých ale rozhodně nelze očekávat kvalitní podání zvuku.

Pokud bychom měli hodnotit hlučnost tohoto Asusu při provozu, nelze konstatovat, že by se jednalo o tichý model. Větráček chlazení se točí prakticky pořád a i když provozujete netbook na baterii,  budete o jeho chodu vědět. Na druhou stranu, vyloženě hlučný také není, tudíž po čase přestanete jemný hukot větráčku vnímat. Výkonnější integrovaná grafika a dvoujádrový Atom se však jednoznačně odrážejí na výdrži netbooku při provozu na baterii. Přestože se jedná o šestičlánkovou baterii s kapacitou 63 Wh, netbook s ní vydržel jen o málo více, než polovinu doby dosažitelné u běžných netbooků s Atomem a čipovou sadou Intel 945GSE. V našich testech jsme dosahovali hodnot mezi 2,5 až 4 hodinami provozu dle zatížení přístroje.

Díky dvěma fyzickým jádrům se stal tento netbook subjektivně mnohem svižnějším. Rychlejší spouštění aplikací, jejich rychlejší odezva, žádné trhání oken nebo nekonečné čekání na nějaký složitější úkon. Nicméně pokud jde o čistě jednovláknové operace, zde Asus dosti ztrácí na hodnocení. To je způsobeno především zde zcela zbytečným Hyperthreadingem, který navíc nelze vypnout. V praxi totiž možnost zpracování až čtyř vláken zároveň u pomalého netbooku využijete jen stěží. Výkon při hraní 3D her je také lepší, ovšem nutno podotknout, že „je lepší“ znamená v tomto případě „není až tak hrozný“. Opravdu se nejedná o herní systém.

Verdikt:

Existuje spousta věcí, které se nám na tomto stroji líbí. Hlavně je to praktická klávesnice a příjemný displej, stejně jako výkon při sledování videa. Vadou na kráse je potom relativně nízká výdrž baterie.

Hodnocení: 75%

Cena: cca 12 000 Kč

Zapůjčil: Asus

příloha_ovladnete_sva_data

Technické parametry:

Operační systém     Windows 7 Home Premium CZ
Displej     12,1" širokoúhlý 16:9
Displej - rozlišení a typ     1366 x 768 s LED podsvícením, ColorShine (lesklý)
Procesor     Intel ATOM Dual Core
Procesor - typ     330 1,6 GHz Dual Core
Operační paměť     2048 MB
Operační paměť - typ     DDR2 800
Pevný disk     250 GB, 4200 ot.
Čipová sada     nVidia ION
Grafická karta     nVidia ION sdílená
Zvuk     Reproduktory, mikrofon
Webkamera     0,3 Mpix
Síťový adaptér     10/100
Bezdrátový síťový adaptér     802.11 b/g/n
Bluetooth     v 2.1
Čtečka paměťových karet     SD/SDHC/MMC
Porty     3x USB2.0, 2x Audio, HDMI, VGA
Baterie     6článková, 63 Wh, výdrž až 5 hod
Napájecí adaptér     19 V / 2,1 A
Rozměry (ŠxHxV)     296 x 208 x 27,3~33.3 mm
Hmotnost     1,46 kg
Ostatní software     Windows Live, MS Works, 60 denní trial Microsoft Office 2007 pro studenty a domácnosti
Příslušenství     Instalační CD/DVD, manuál

Byl pro vás článek přínosný?