Hlavní navigace

Recenze: Akvis HDRFactory 6

26. 6. 2018

Sdílet

 Autor: Akvis
Nadšení ze softwarů založených na technologii HDR (High Definition Range) sice v poslední době poněkud opadlo, nicméně nová verze programu HDRFactory ruské firmy AKVIS se na trhu objevila celkem svižně po předchozí meziverzi 5.5.

Samotná instalace je velice svižná, takže do práce se můžeme pustit prakticky okamžitě. Jako obvykle, program existuje ve dvou formách - jako plug-in i jako samostatný program. Jen cenová politika je stále tak trochu nepochopitelná - pokud si koupíme domácí verzi, zaplatíme rozumných 69 dolarů, pokud ovšem chceme výsledné fotografie prodávat, měli bychom si koupit mnohem (154 dolarů) dražší verzi komerční. Jak to chce firma kontrolovat, to není jasné. Mezitím navíc existuje ještě verze Home Deluxe, která je vlastně kombinací samostatného programu a plug-in. Pravdou je, že podobné cenové rozdělení je u výrobků firmy AKVIS již delší dobu běžné. Když už jsme u té ceny, tak 69 dolarů firma drží dlouhodobě, což je více než chválihodné.

Stejně jako u všech podobných programů, i zde můžeme pracovat jak s jednou fotografií, tak i s řadou  fotek s různou expozicí. Jedině tak se dočkáme solidních výsledků, protože pseudo-HDR do značné míry znamená určité znásilnění techniky i fotografie a pokud přitlačíme nohou na plyn, můžeme se divit. I nadále pracujeme buď manuálně nebo pomocí předem připravených nastavení, což uspokojí ty línější z nás. Kupodivu ale výsledek může být lepší. Navíc výhodou může být skutečnost, že v případě automatické tvorby vidíme předběžný výsledek v malém pracovním okně. To je šikovné mimojiné proto, že popisy automatických nastavení jsou i nadále poněkud vágní.

Coby základní novinkou se nová verze chlubí aplikací Pin Tool, která umožní vybrat kousky fotografie na detailnější úpravy. Aplikace je ale pouze v dražších verzích. Mezi drobnější změny patří určitá vylepšení pracovního rozhraní, silnější podpora vignetování a vylepšený segment HDRI, kde se objevilo automatické upravování jasu v okrajích fotografií.

Verdikt

HDRFactory je v každém případě zajímavou volbou pro ty, kteří touží po HDR úpravách, ale přitom se se samotným procesem nehodlají nijak učit. Tady v podstatě půjde jen o rozhodnutí, které z nastavení použijeme, protože přímé úpravy jsou poněkud hrubé.

 

Pro: Bohatá nabídka automatických nastavení

Proti: Nic

Celkem: 80 procent

příloha_ovladnete_sva_data

Výrobce: Akvis

Cena: 99 USD (Plug-in plus samostatný program)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.