Hlavní navigace

Recenze: Adobe Premiere Elements 8

23. 11. 2009

Sdílet

Odlehčená verze videoeditačního software Premiere ve verzi 8 přináší pro uživatele výrazná vylepšení.

Adobe Premiere Elements 8

 

Kromě oblasti přípravy a editování videozáznamu, v nichž je tento software od Adobe tradičně silný, bylo v nové verzi do značné míry posíleno propojení se sesterským programem Photoshop Elements 8. Není tedy s podivem, že vedle samostatných programů si od výrobce můžete za zvýhodněných podmínek koupit i kombinaci obou osmiček.

Nejzřetelnější změnou u nového Premiere Elements je jednoznačně Organizér, převzatý z již zmíněného Photoshop Elements. Díky němu lze velmi snadno a pohodlně třídit videa i fotografie, a jak známo, přehlednost je v podobných programech naprosto zásadní vlastností. Kromě toho ale Organizér podporuje také novou funkci štítkování a automatického řazení do kategorií. Navíc slouží i jako spojka v případě, že vlastníte oba programy řady Elements. Vše tak můžete mít na jednom místě a není třeba mezi oběma programy složitě přepínat.

 

Adobe Premiere Elements 8


Štítkování funguje velmi dobře díky komplexními automatickému analyzátoru, který dokáže rozpoznat obličeje na fotkách nebo třeba kvalitu videa. Již existující štítky přitom stačí uchopit myší a zamířit s nimi nad video, které chcete, aby s nimi bylo spojováno.

Své výtvory můžete zálohovat, ukládat, sdílet a také synchronizovat díky internetové službě, kterou najdete na adrese Photoshop.com. S nákupem programu získáte základní členství, jež vám přinese 2 GB prostoru. Za desetinásobný prostor si sice připlatíte, získáte však i užitečné návody, šablony a další bonusový obsah, který Adobe pro svůj software produkuje.

Uživatelské rozhraní programu je přehledné a nabízí dva základní postupy, jak si z videa vytvořit vlastní snímek či klip. První cestou je takzvaný Instant Movie, druhou pak manuální tvorba. Mohlo by se zdát, že jde o dva oddělené procesy, ale není tomu tak. Často využijete oba dva v kooperaci a teprve pak se dostanete ke kýženému výsledku.

Pakliže se rozhodnete využít pouze funkce Instant Movie bez dalších zásahů, dostanete výsledek sice rychle, ale pravděpodobně s ním nebudete dokonale spokojeni, jak už tomu ostatně u plně automatizovaných procesů většinou bývá. Přesto je třeba říct, že automat zde pracuje velmi dobře. Na základě chytrého štítkování používá pouze kvalitní videa se zajímavým obsahem. Ty potom skládá do pospolitého celku, u nějž si uživatel může dle své libovůle nastavovat takové hodnoty, jako je rychlost přehrávání, míra efektů, přechody apod.

 

Adobe Premiere Elements 8


Další automatické nástroje se jmenují Smart Fix, Smart Trim a Smart Mix. Ten první – Smart Fix – automaticky opravuje nedokonalosti, jako je například nepříliš dobře exponovaný klip, jenž je odhalen na základě chytrého štítkování. Toho využívá také Smart Trim, který určuje, které části videa by měly zůstat zachovány a které jsou zbytečné či nezajímavé. Smart Trim může fungovat buď zcela samostatně, nebo jako poradní nástroj, kdy podle svého odhadu zbytečné části jen označí a nechá na uživateli, co s nimi provede.

Premiere Elements 8Poslední pomocník, tedy Smart Mix, se zabývá ozvučením. Jeho prostřednictvím lze zajistit, aby hudba na pozadí nepřehlušila vyprávění či dialogy. V našem testu všechny tyto nástroje fungovaly překvapivě dobře. Smart Fix dokáže opravit do očí bijící chyby velmi spolehlivě a občas se vytasí s opravdu dobrým zásahem. Smart Trim a Smart Mix pak plní své funkce výborně a rozhodně tu nejsou jen na okrasu nebo podporu marketingu.

V Premier Elements 8 můžete nově přidávat fotografie do snímků, a to i tehdy, nemáte-li nainstalovaný Premier Photoshop 8. Knihovna šablon, efektů, přechodů a dalších grafik se významně rozrostla a obsahuje už i animované prvky, kterými lze fotky obohatit a oživit, například přidáním poletujícího motýla kolem dětské hlavy. Program v základu nabízí i několik tutoriálů určených uživatelům, které se chtějí pustit za hranice automatizovaných procesů. Mnohem více tutoriálů ale získáte teprve s placeným členstvím Photoshop Plus.

 

 

 

Verdikt:

Premiere Elements 8 je vyzrálý program vhodný pro každého, kdo si chce v domácím prostředí organizovat, editovat a připravovat atraktivně vypadající filmy. I přes narůstající robustnost je ovládaní stále ještě příjemně nenáročné. Oproti minulé verzi zde jednoznačně došlo k solidnímu vylepšení již dříve podařeného programu.

 

 


 

PC World TOP PRODUKTZapůjčil: Adobe

Cena: 1930 Kč

Klady: Značný pokrok od předchozích verzí, organizační funkce

Zápory: Rozšířená nápověda je dostupná pouze za příplatek

příloha_ovladnete_sva_data

Hodnocení: 90%

Vzhledem ke kvalitám produktu jsme se rozhodli udělit redakční ocenění PC World TOP PRODUKT.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.