Hlavní navigace

Recenze: Adobe Lightroom 5

23. 7. 2013

Sdílet

 Autor: Adobe
Stálice mezi špičkovými programy na úpravy fotografií, Adobe Lightroom, se dočkala své páte verze, co přináší nového a jak se poprala s redakčními testy?

Firma Adobe nedávno přetáhla všechny své programy na cloud a dostaneme se k nim pouze prostřednictvím placené služby Creative Cloud. Tím bohužel odpadla možnost koupit si jeden program z ultrabohaté nabídky a nový systém je v podstatě všechno nebo nic. Sice si nemusíme programy, které nechceme, stahovat, nicméně na měsíčním poplatku to nic nezmění. Název CC sice naznačuje, že programy visí někde na obláčku, ale tak docela to není pravda, bez dlouhého stahování se neobejdeme, protože značná část softwaru sídlí na počítači. Ani to stahování není zcela bez problémů, čehož si je firma Adobe velmi dobře vědoma a nabízí hned tři typy podpory. Internetová fóra jsou přitom plná stížností zoufalců, kterým běží měsíční poplatky, ale zatím nestáhli nic. Nicméně konec bědování a šup na pětku.

Adobe Lightroom 5

Hned na začátku zjistíme, že se nijak výrazně nepohlo s hlavní vadou programu, tj. nepříjemnou prací s knihovnami. Otevřít jednu fotografii je nesmyslně pracné, a to ještě musíme zapomenou na nabídku pravé lišty, s jejíž pomocí se nedostaneme nikam. Lightroom totiž tvrdohlavě trvá na tom, že vybrané obrázky musí nejdříve vytvořit knihovnu.

Ve chvíli, kdy tohle všechno překousneme, nastane jiná káva. Pokud se nám fotoeditace líbila ve čtyřce, pětka se nám bude líbit ještě víc. Již dříve solidní nabídka nástrojů je samozřejmě dál vylepšena. Některé z nich jsou více než chválihodné, jako třeba Smart Previews nebo Upright. Potěší i jednoduchý přechod na Screen Preview, akorát si ty klávesové zkratky musíme pamatovat. A není jich málo, třeba „G“ umožní přechod mezi nástroji Clone a Heal.

Adobe Lightroom 5

Další novinkou je možnost používat formát PNG. Již zmíněný Upright nabízí čtyři možnosti narovnat kácející se linie, Advanced Healing Brush zase zvládne opravit i nepravitelné tvary. Větší trhák ale může být nástroj Smart Previews, který nám umožní pracovat s fotografiemi i ve chvíli, kdy originály nejsou k dispozici. Musíme ale Lightroom nechat připravit speciální databázi obsahující DNG těchto obrázků. Hlavní výhodou je práce s mnohem menšími soubory.

Lineární nástroj Gradient existoval již v minulé verzi, pětka se může pochlubit verzí Radial Gradient. V podstatě je to maska, umožňující úpravy okolí. Tak trochu to vypadá jako optický trik, ve skutečnosti je to selektivní použit vinětace (nebo několika), lákající oko k určité části fotografie. Dalším vylepšením je Slideshows, která dnes zvládne zkombinovat fotografie s videozáznamem. Již zmíněný nástroj Upright pravděpodobně nemá v současné době konkurenci, nevím kde jinde můžeme nakloněné vertikály narovnat jedním kliknutím. Navíc se nejedná o pouhou rotaci snímku (a s ní spojenou nutností ořezu), ale o skutečné natažení či smrsknutí jednotlivých částí snímku). Jen snad to uložení pod Lens Correction/Basic není nejšťastnější.

Verdikt

top produktSamozřejmě ani tady není všechno dokonalé. Nástroje pro opravu chromatických aberací již několik verzí žádné viditelné změny nenabízejí, což ovšem může být zapříčiněno minimálními chybami, které dnešní DSLR dělají. Spíše irituje defaultně nastavené mizení horní a spodní lišty. Překonat to jde, ale je to zbytečný krok. Každopádně se jedná o vyzrálý fotoeditační program, který se dočkal solidních vylepšení. Iritující (pro někoho) práce s knihovnami sice zůstává, ale pokud to překonáme, budeme mít v ruce nástroj pro výtečné fotoúpravy s minimem práce, který si od nás zaslouží ocenění Top Produkt.

Pro: Solidní vylepšení

Proti: Stále přetrvávající neintuitivní práce s katalogem
Celkem: 90 %

příloha_ovladnete_sva_data

Výrobce: Adobe

Cena: 129,15 eur (plná verze); 72,57 eur (upgrade)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.