Hlavní navigace

Recenze: Adobe Dreamweaver CC

13. 8. 2013

Sdílet

 Autor: Adobe
Jelikož nový balík CC od Adobe obsahuje všechno možné málem včetně kuchyňského umyvadla, celkem nepřekvapí, že součástí je i program Dreamweaver.

Ten se po několik verzí dočkával změn poněkud kosmetických, u minulé šestky tomu už tak nebylo, tam Adobe pořádně zatáhl. Dreamweaver se tak po delší době stal oprávněně zase nečím, po čem sáhneme v případě, že chceme připravit skutečně profesionální webové stránky. Navíc nejen pro web, ale také cokoliv pro nějakou externí či mobilní periférii. Aby nebylo mýlky – profíci sahali po Dreamweaveru i předtím, protože lepší program prostě delší dobu neexistuje, nicméně pár let měli pocit, že je Dreamweaver u Adobe takovým trochu nechtěným dítětem.

Dreamweaver CC

Dreamweaver je první webový editor postavený pro multiplatformovou dobu, s plnou podporou CSS3 a HTML5. Ostatně musí, protože konkurenční browsery přinášejí vrásky programátorům a současně i vyšší nároky pro vývoj stránek. Dreamweaver proto bojuje na dvou frontách – na jedné musí podporovat všechny nejnovější technologie a na druhé zase držet komplexitu na uzdě.

Hned po otevření je jasné, že jsme ve starém dobrém programu, tj. znalec spokojeně vrní, amatér omdlévá. Nicméně k určitému zjednodušení rozhraní přece jenom došlo. Nastavit a upravit si můžeme doslova cokoliv, navíc verze pro Windows a OS X jsou skutečně identické.

Jelikož minulá verze se mimořádně povedla, Adobe mohlo zůstat spokojeně při zemi a jen tam něco uhladit a ošolíchat. Programátoři však překvapivě udělali víc.Již dříve výtečná podpora využití fluidní mřížky pro využití strukturálních elementů HTML5 byla dále vylepšena a posílena. Nová verze používá interaktivní grafické rozhraní pro modifikování vlastností jako je stín či zaoblené rohy, takže pro změny komplexního kódui CSS stačí použít jedno kliknutí. Výsledky navíc vidíme v reálném čase. Plná podpora webových fontů, které se stahují ze serverů Adobe ve chvíli, kdy se stránka otevírá v browseru, umožňuje příjemnou práci s textem.

Dreamweaver CC

Co mne u tohoto programu dlouhodobě těšilo je to, že nijak nenadržuje technologiím vlastní firmy. Vývojáři pracující s Flashem si samozřejmě přijdou na své, nicméně stejná podpora je připraveno pro HTML5, dokonce bych řekl, že nástroje jako třeba přehrávač videí HTML5, jsou lepší. Nabídka možností je téměř neomezená, od JavaScript přes PHP a ASP.NET.

VerdiktTOP PRODUKT

Dreamweaver je již dlouhou dobu standardem pro design a přípravu webových stránek a aplikací. I když je ve verzi CC novinek víc než dost, je to pořád starý dobrý Dreamweaver, takže kdo už umí pracovat se staršími verzemi, bude ve verzi CC velmi rychle jako doma. A to, že vývojáři neusnuli na vavřínech a již tak velmi kvalitní verzi CS6 dále vylepšily, zaslouží uznání. Od nás v podobě ohodnocení Top Produkt.

 

Pro: Již dlouhé roky výtečný balík je zase lepší

Proti: Nic

Celkem: 95 procent

příloha_ovladnete_sva_data

Výrobce: Adobe

Cena: od 24,59 eur (přibližne 600,- Kč)/měsíc při ročním plánu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.