Hlavní navigace

Recenze: Ad-Aware 2008 Pro

17. 9. 2008

Sdílet

Poslední verze programu Ad-Aware nebyly uživateli přijaty příliš kladně. Produktům švédsko-německé společnosti Lavasoft byl vytýkán zejména pomalý průběh skenování počítače.

příloha_ovladnete_sva_data

Poslední verze programu Ad-Aware nebyly uživateli přijaty příliš kladně. Produktům švédsko-německé společnosti Lavasoft byl vytýkán zejména pomalý průběh skenování počítače a slabý výkon při odstraňování škodlivého malwaru. Část uživatelů se proto rozhodla přejít ke konkurenci, jež je v této oblasti poměrně široká a zahrnuje nejrůznější komerční i nekomerční aplikace, jako například SpyBot nebo Spyware Terminator. Nová verze programu Ad-Aware 2008 Pro je tedy snahou Lavasoftu o znovudobytí ztracených pozic.






Po rychlé instalaci a následném spuštění nás přivítá úvodní obrazovka a aplikace začne vyhledávat nové aktualizace na serveru Lavasoftu. Pokud program používáme poprvé, bude tato procedura trvat déle než deset minut, protože autoři rozhodně nezahálejí a vydávají balíčky s novými definicemi jako na běžícím pásu. Během našeho testování jsme až na jednu nebo dvě výjimky nezaznamenali den, kdy by nebyly vydány žádné aktualizace. Jak je vidět na přiložených screenshotech, veškeré prvky jsou poskládány na obrazovce velmi podobně jako v minulé verzi. Na levé straně obrazovky se nachází hlavní menu a ve zbývající části okna jsou zobrazeny informace o licenci, stavu aktualizací a údaje o posledním skenování počítače. Také výchozí barevné schéma je stejně jako v předchozí verzi tvořeno převážně modrou barvou a moderními grafickými prvky. Pěkné grafické zpracování však rozhodně není tím, co nás na tomto programu zajímá nejvíce. Pojďme se tedy podívat, jak si tento software umí poradit s nejrůznější havětí, jež se do našich počítačů valí prostřednictvím internetu.

Základním nástrojem pro odhalení škodlivého softwaru je samozřejmě hloubková analýza systému. Můžeme si vybrat, zda chceme otestovat celý systém nebo pouze některé jeho součásti, přičemž program podporuje také plánování testů. Díky tomu se nemusíme zatěžovat se skenováním v době, kdy na počítači pracujeme. Kompletní test našeho redakčního počítače trval aplikaci 1 hodinu a 3 minuty, což zhruba odpovídalo výkonu konkurenčního programu SpyBot. Po dokončení skenu se můžeme rozhodnout, co s nalezeným malwarem, chybnými zápisy v registrech či nepotřebnými cookies uděláme. Pokud se nám zdá, že jde o falešný poplach, můžeme varování programu ignorovat. Zde je na místě uvést, že falešným poplachům se čas od času bohužel nevyhneme ani v této nové verzi. Během našeho testu jsme například zjistili, že Ad-Aware označuje jako malware zápis obsahující domovskou stránku Firefoxu. Program v sobě skrývá i základní antivirové funkce, které výrobce licencoval od společnosti Avira. Jako plnohodnotný antivir bychom však toto řešení zatím raději nepoužívali, počkáme si raději na výsledky ostrých srovnávacích testů. Největším pozitivním překvapením byla pro nás rozhodně práce, kterou program vykoná na záznamech v registru Windows. Subjektivně byl start Windows po opravě chybných nebo nepotřebných záznamů rychlejší minimálně o padesát procent.




Běžná práce s operačním systémem Windows také vykazovala mírné zrychlení, nicméně tento rozdíl již nebyl tak zřetelný. Dalším nástrojem, jímž disponuje námi recenzovaná verze Ad-Aware 2008 Pro, je real-time monitor Ad-Watch. Tato aplikace má za úkol ohlídat zápisy do registru, omezit používání cookies a zablokovat případný útok na citlivá místa systému v reálném čase. Podle našich redakčních testů se jí to do jisté míry daří, ale stoprocentní ochranu vám toto řešení samo o sobě pochopitelně nezaručí. Vzhledem k tomu, že se jedná o nástroj permanentně spuštěný, budou nás jistě zajímat i požadavky na systémové prostředky. Nároky na paměť nejsou nijak přehnané, podle naší zkušenosti program na běhu systému (průměrné konfigurace) v podstatě necítíme, což je jeho velká výhoda. Ad-Watch samozřejmě zapisuje veškeré události do logu, kde mohou být nalezeny pro pozdější analýzy problémů.



Verdikt:

Na nové verzi Ad-Aware je vidět, že se vývojáři opravdu snažili program vylepšit a napravit své pošramocené renomé. Nutno podotknout, že se jim to povětšinou skutečně povedlo. Nenáročný běh programu, skvělé výsledky při hledání malwaru, perfektní čištění registrů a jednoduchost ovládání činí z této aplikace užitečného pomocníka antivirového programu. Menší nevýhodou se pak může stát absence češtiny, což jistě některé uživatele odradí. Zapracovat by autoři měli také na real-time monitoru, jehož spolehlivost by mohla být určitě vyšší. Ad-Aware 2008 Pro můžeme na internetu zakoupit s roční licencí za necelých 40 dolarů (650 Kč). K dispozici je také verze distribuovaná zcela zdarma, ta však neobsahuje mnohé z popisovaných funkcí.


Zapůjčil: Lavasoft

Cena: 40 dolarů (650 Kč) na rok

- - Ondřej Pilát

Byl pro vás článek přínosný?