Hlavní navigace

Recenze: ACDSee Pro 7

24. 10. 2013

Sdílet

 Autor: ACD Systems
Sedmá verze podařené kombinace archivace a fotoeditace je na světě, nemuseli jsme čekat ani celý rok. Jak je na tom v porovnání s minulou verzí?

Na první pohled nějaké třeskuté změny neuvidíme, ono to zřejmě opravdu výrazně jinak nejde. Již šestka byla 64 bitová, ale i tak je sedmička zase o něco rychlejší. Stejně jako v minulosti, i dnes máme čtyři základní kroky – Manage, View, Develop a Edit. Ta první je určena archivaci a odpovídá původnímu názvu Photo Manager. S našimi digitálními zázraky můžeme dělat opravdu cokoliv, bleskově je přeházet do jednoho či mnoha adresářů, včetně virtuálního Image Well, kde si můžeme prohlédnout celou sbírku najednou. Samozřejmě se nezapomnělo na vyhledávání podle všeho možného, od data přes velikost nebo dodané popisy. I zde program touží vytvořit si vlastní databázi, ale celkem pohodlně se nechá zlomit. Sedmička umožňuje vytvořit si těch databází hned několik.

ACDSee Pro 7

Manipulace s obrázky je ale pouze jednou částí programu. V druhém kroku si můžeme pohrát s editací, ale také třeba s konverzí na jiné formáty. Do značné míry tento krok funguje jako odlehčený editor – pokročilé funkce zde nenajdeme, ale velké části uživatelů to bude pohodlně stačit. Další kroky jsou potom věnované čisté editaci. Na první pohled poněkud zdvojované funkce mají jediné vysvětlení – Develop je nedestruktivní, zatímco Edit jede natvrdo. Aplikací, triků a nástrojů bylo již v minulé verzi víc než dost, v sedmičce jich samozřejmě zase spousta přibyla.

ACDSee Pro 7

Co je především nového? Jednou z významnějších novinek je nástroj Radial Gradient, který může být použit u řady dalších efektů a vlastně jemně posouvá daný efekt po fotografii. Velmi podobný je i nástroj Linear Gradient. Již dříve vydařená konverze formátu RAW byla dále posílena, navíc dříve šnečí rychlost některých úprav velkých RAW obrázků nabrala na rychlosti. Nástroj Lighting využívá firemní technologii LCE (Lighting and Contrast Enhancement) je skutečně univerzální, neboť se uplatní nejen u oprav osvětlení, ale v celé práci s barevnou korekturou a v experimentech s falešným HDR z jediné fotografie.

ACDSee Pro 7

Přidané byly i další štětce a hlavně další nedestruktivní úpravy jako Heal a Clone. Dočkali jsme se i podpory druhého monitoru a možnosti přenášet metadata mezi obrázky. Pokud to fotoaparát podporuje, můžeme si doplnil lokalizaci pomocí koordinát a přímé posílání fotografií na Facebook.

Verdikt

Takže jak – koupit nebo nekoupit? Plná cena 199 dolarů není za natolik komplexní program, který nás nechá dělat s obrázky skutečně cokoliv, zase tak strašná rána. Navíc upgrade za pouhých 59 dolarů je skutečná baťovka. Postrádat budeme minimum, toho co funguje nevalně je také velmi málo, novinek dost. Není proč nekoupit.

Pro: Skutečně podařená verze

Proti: Nic
Celkem: 85 procent

Výrobce: ACD Systems

příloha_ovladnete_sva_data

Cena: 199 USD (asi 4 tisíce korun)

ACDSee Pro 7

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.