Hlavní navigace

Recenze: ACDSee Pro 10

22. 11. 2016

Sdílet

 Autor: ACD Systems
Fotoeditační program ACDSee Pro stejnojmenné firmy se opět dočkal nové verze, tentokráte se jedná již o verzi desátou. První změna nastala v rámci firemního PR, takže tentokráte si recenzenti mohou trhnout nohou nebo si program pěkně zaplatit natvrdo. Ještěže zkušební kopie je celá a není to nějaký ořezánek.

Výrobce tento program vydává za spíše za přímého konkurenta softwaru Lightroom od Adobe. I když tady určitá podobnost jistě je, ve většině případů se jedná spíše o zbožné přání nežli o realitu.

ACDSee Pro 10

Stejně jako u devítky, i dnes máme na horní liště pět základních kroků – Manage, Photos, View, Develop a Edit. Ten první je určena archivaci a zvládne toho skutečně moc a moc. S našimi digitálními výrobky můžeme dělat opravdu cokoliv, přeházet je do jednoho či mnoha adresářů, včetně virtuálního Image Well, kde si můžeme prohlédnout celou sbírku najednou. Samozřejmě se nezapomnělo na vyhledávání podle všeho možného, od data přes velikost nebo popisy. Přitom je jedno, v jakém formátu jsou, program jich podporuje hned 100. Přívětivost podporuje bohatá nabídka kroků hromadných změn, včetně editování metadat IPTC a EXIF. O nějaké závratné rychlosti ale řeč být nemůže, alespoň ne na počítači s více než 15 000 fotografiemi.

Modul Photos je jako obvykle pouhým zbytečným doplňkem, mnohem zajímavější jsou ty dva poslední mody, Develop a Edit. Ten první je určen k celoplošným úpravám, a to jak formátu RAW tak i JPEG. Projeví se další příjemná vlastnost – program je doopravdy rychlý. Modul současně funguje jako trochu odlehčený editor – pokročilé funkce zde nenajdeme, ale velké části uživatelů to bude pohodlně stačit.

ACDSee Pro 10

To ale neznamená, že je to nějaké ořezávátko. Pomocí aplikace Actions si můžeme uložit každý editační krok a později je jedním kliknutím aplikovat na jakékoliv další obrázky. Hromadné editování tak dostalo další rozměr, protože u něj můžeme použít každý krok, každý filtr a každou úpravu. Změnila se také možnost opravovat chyby čoček. Zapomenout nemůžeme ani na podporu 4K, pokud ovšem máme patřičný monitor. Mezi hlavní novinky je nutné připomenout nedestruktivní speciální efekty, možnost záchrany fotografií nafocených v nějakým párách nebo prachu, kde si stačí nastavit sílu a vybrat detaily a algorytmus se nám postará o záchranu barev a kontrastu.

Samozřejmě i letos zažíváme další krok směrem k všudypřítomnému cloudu. Můžeme uploadovat, downloadovat, organizovat, sdílet a kontrolovat nastavení přímo v modu Manager. K dispozici je modul 365, který nabídne jak cloudové uložení, tak i organizaci a sdílení fotografií, navíc velmi pohodlně.

ACDSee Pro 10

I nadále zůstala zachována nutnost založení účtu na firemní stránce, prostě bez udání emailové adresy program nenaistalujeme, a to ani zkušební verzi. O tom, že si to od minulého roku nebudeme pamatovat, a přitom ACDSee stejný email podruhé neskousne, nemusím mluvit. Ještě horší je ale skutečnost,  že prakticky okamžitě spustíme lavinu firemních reklamních emailů, které nepřestanou ani poté, co se na firemní stránce proklikáme k odstranění z databáze. Jedinou cestou je zavolat technika, což bych z české kotliny viděl jako nepříjemný zádrhel.

Verdikt

V každém případě se v desítce dočkáme řady vylepšení, ale nějaký zázrak to není a pokud nám přechozí verze k měsíčním platbám.

 

Pro: Dobrá nabídka funkcí

Proti: Uživatelské rozhraní není intuitivní

Celkem: 80 procent

příloha_ovladnete_sva_data

Výrobce: ACD Systems 

Cena: 69,95 USD (1 780 Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.