Hlavní navigace

Recenze: ACDSee Photo Manager 2009

14. 11. 2008

Sdílet

Kvalitních nástrojů využitelných pro manipulaci s digitálními fotografiemi není nikdy dost. Jak si v našem testu povede Photo Manager 2009 z díly ACDSee?

příloha_ovladnete_sva_data

Software Photo Manager se v rychlém sledu dočkal nové verze a jak se již stalo tradicí, existuje v „obyčejné“ verzi s označením 2009, zatímco pro profesionály je určena varianta Pro 2.5. V naší recenzi se však tentokrát podíváme na Photo Manager 2009. Při instalaci program obtěžuje s instalací proužku Yahoo, naštěstí si dá říci, že tento „skvělý bonus“ na svůj počítač opravdu nainstalovat nechceme. Novinky a změny poznáme spíše až po chvilce užívání. Nutno podotknout, že jich věru mnoho v program nenajdeme, nicméně jednu z těch zajímavějších novinek představuje možnost dodávat informace a popisy k fotografiím rovnou při přenosu z fotoaparátu či paměťové karty do počítače.

Další změnu zaznamenáte při vkládání informací jako jsou například zvolené kategorie, klíčová slova či hodnocení přímo do XMP, takže zůstanou zachovány i v případě, že fotografie někomu pošleme. Příjemným dojmem na nás zapůsobil fakt, že výsledky vyhledávání fotografií si můžeme uložit, takže pokud jsme jednou pracně našli fotografii strýce Ferdinanda, podruhé ji najdeme mnohem rychleji.





Fotoeditace byla posílena již minule a verze 2009 v tomto trendu dále pokračuje. Vedle běžných funkcí bylo opět vylepšeno odstraňování červených očí, kde nyní stačí kliknou myší kdekoliv v blízkosti oka, načež se objevily i další přidružené efekty a aplikace. Jelikož software automaticky každou upravenou fotografii ukládá pod jiným jménem, můžeme se spolehnout na to, že nám originál zůstane. Vylepšila se podpora formátů RAW, program si celkem rychle poradí i s fotografiemi o velikosti 12 MPx. Minulé stížnosti na miniaturní velikost ikonek bohužel zůstaly nevyslyšeny, takže v době dnešních gigantických monitorů vypadají poněkud směšně. Poněkud nepříjemné je i postupné přeskakování pracovních oken – po vybrání obrázku v Manageru se fotografie otevře v editoru, ale jakmile s ní začneme pracovat, přesuneme se do dalšího okna.





Nezměněna zůstala i aplikace Photo Calendar, která je sice věrná svému názvu a vytváří opravdu kalendář, ale poněkud nesmyslně vnucuje na každý den fotografii podle data vzniku. Pokud jsme ale třeba byli na týdenní dovolené, kde jsme během každého dne nafotili 300 fotografií, získáme opravdu podivný pseudokalendář, kdy z měsíce uvidíme pouhých sedm dnů. Při přejetí kurzorem nad aktivní plochou uzříme sice další čtyři fotografie (v minulé verzi tři), ale zbytek se bude tísnit v miniaturním proužku na spodní části monitoru.

Verdikt:

V žádném případě se nejedná software, který by nás některými vlastnosti ohromil nebo překvapil. Nicméně jde o poměrně vyzrálý fotomanipulační program, který za dostupnou cenu funguje rychle a spolehlivě. Pokud ale máme na počítači předchozí verzi, musíme si pamatovat, že změny v nové verzi jsou spíše změnami typu mírného pokroku v mezích zákona. Do rodinné kasičky tedy v případě, že vlastníme předchozí verzi, tentokrát určitě sahat nemusíme.

Zapůjčil: ACDSee (www.adcsee.com)

Cena: 49.95 dolarů (1313 Kč s DPH)

- - Václav Větvička

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.