Hlavní navigace

Radeon HD 4850 s GDDR4

11. 11. 2008

Sdílet

Mysleli jste, že GDDR4 grafické paměti byly pouze zábleskem z čistého nebe, který se objevil jen u Radeonů řady HD 3000 a po příchodu GDDR5 po něm neštěkne ani pes?

Cloud24

Pak jste nepochybně byli na omylu. GDDR4 jsou sice i dnes poměrně drahé paměti, což ostatně zabránilo jejich masivnějšímu rozšíření, ale společnost PowerColor zřejmě natolik věří v jejich potenciál, že připravila svoji nejnovější verzi ATI Radeonu HD 4850, která je vybavena právě GDDR4. Ty by díky frekvenci slušných 2200 MHz měly zajistit výbornou paměťovou propustnost.

Připomeňme, že paměti GDDR4 se příliš velké popularitě netěšily a rozšíření se dočkaly vlastně jen díky ATI Radeonu HD 3870 (a v menší míře na několika dalších Radeonech), který na ně sázel při zvyšování paměťové propustnosti. DDR4 však byly na svůj výkon příliš drahé, a dnes je nahradily GDDR5 paměti, které by se naopak měly brzy více rozšířit. Tím jsme však poněkud odbočili, a tak rychle zpět k představovanému Radeonu od PowerColor.


Karta je vybavena jádrem ATI RV770 s 800 unifikovanými shadery, běží na frekvenci 675 MHz a šířka paměťové sběrnice činí 256 bitů. Výrobce kartu neosadil referenčním chladičem od ATI, nýbrž dvouslotovým řešením od Zerotherm. O dostupnosti ani ceně nejsou zatím známy žádné informace, ale je jisté, že cena bude podstatně vyšší než u referenčního Radeonu HD 4850.

- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?