Hlavní navigace

První úspěšný test létajícího auta

19. 3. 2009

Sdílet

Prototyp létajícího auta se udržel ve vzduchu po 37 vteřin a provedl tak svůj vůbec první testovací let.

Létající auto poprvé úspěšně vzlétlo

 

 

Společnost Terrafugia z města Woburn v Massachusets, která byla před čtyřmi lety založena několika absolventy MIT, včera oznámila, že jejich „létající auto“ (Transition roadable aircraft) provedlo první let na mezinárodním letišti v Plattsburgu ve státě New York. Testovací let proběhl 5. března a stroj pilotoval/řídil bývalý příslušník amerických vzdušných sil plukovník Phil Meteer.

 

Krátký let byl omezen územím letištní dráhy, což umožnilo společnosti otestovat jeho stabilitu a ovladatelnost. První vzdušný test létajícího auta přišel po 6 měsících pozemního testování na silnici , které mělo prověřit jeho rozjížděcí možnosti. „Testovací let je symbolem nové svobody v létání. Po tomhle nadšenci toužili již od roku 1918,“ řekl generální ředitel firmy Terrafugia Carl Dietrich ve svém prohlášení.

 

příloha_ovladnete_sva_data

Dvousedadlové vozidlo patří do skupiny lehkých sportovních letadel a jeho cena by se měla pohybovat okolo 148 000 USD. Richard Gersh, viceprezident Terrafugie, v lednu pro americkou redakci Computerworldu řekl, že přijali již více než 40 objednávek na jejich stroj a on sám doufá, že k prvnímu zákazníkovi by se létající auto mělo dostat během příštího roku.

 

Byl pro vás článek přínosný?