Hlavní navigace

První tri-core Phenomy sjíždí z linek

14. 3. 2008

Sdílet

Společnost má již plně hotovou svoji novou revizi B3 procesorů Phenom (s opravenou TLB chybou) a chystá se na trh uvést ohlašované tříjádrové procesory. První kusy však nepůjdou přímo do obchodů, nýbrž do počítačů Dell a HP.

příloha_ovladnete_sva_data

O tříjádrových procesorech AMD Phenom s kódovým označením Toliman se ví již delší dobu. Ještě minulý rok je totiž AMD prezentovalo jako převrat ve světě procesorů a jako kompromis mezi dvěmi a čtyřmi jádry pro běžné uživatele. Zda budou tříjádra v praxi použitelná sice zatím nevíme, AMD se však pilně připravuje na den D, kdy si zákazníci první procesory odnesou domů.

Přesné datum zatím není známé, předběžně je stanoveno na začátek druhé poloviny roku. Proč AMD vyrábí své nové procesory tak brzy? Jako první, ještě před oficiálním datem vydání, se totiž Tolimani objeví v OEM sestavách společností Dell a HP a právě pro tyto firmy je určena první várka procesorů.

Tříjádrové Phenomy 8400 a 8600 budou taktované na 2.1 a 2.3GHz a nebude jim chybět ani L3 cache, kterou mají quadcore Phenomy. Celá situace kolem tri-core Phenomů je v tomto ohledu taková podivná. Nejedná se totiž o pravá tříjádra, nýbrž o quadcore s jedním vypnutým jádrem. Zda je jádro funkční a pouze vypnuté, nebo se jedná o nějakým způsobem vadné quady zatím nevíme.

A cena? Ta se bude pohybovat pod 200 dolary za procesor. Oba nové modely jsou určené jako konkurence 45nm Core 2 Duo E8200 a E8400 od Intelu.

- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?