Hlavní navigace

Průvodce začátečníka pro malé počítačové sítě

1. 2. 2006

Sdílet

Kniha je určena všem, kteří chtějí proniknout do tajů malých sítí. Začínající zájemce seznámí s pojmy, post...


Kniha je určena všem, kteří chtějí proniknout do tajů malých sítí. Začínající zájemce seznámí s pojmy, postupy a informacemi, které mu pomohou navrhnout, vytvořit a spravovat malou síť. Je uspořádána do jedenácti kapitol, které krok za krokem seznamují čtenáře se vším potřebným. Čtenář sice nemusí mít předchozí zkušenosti, o to více znalostí ale musí vstřebat a pro naprosté začátečníky půjde jistě o velkou porci informací.
Na úvod je popsána malá počítačová síť a její rysy, jimiž se podobá velkým firemním sítím, nebo se od nich liší. Nechybí příklady využití malé sítě v domácnosti nebo malé firmě. Následuje popis základních stavebních prvků, zařízení, periferií i sofrwarových komponent. Autor se věnuje jak klasickému ethernetu, tak i bezdrátové síti Wi-Fi nebo přenosu v elektrických rozvodech. Čtenář se seznámí se zásadami plánování sítě, tvorbou finanční rozvahy a odhadem nákladů na výstavbu a provoz sítě. Je zde popsán i výběr telekomunikačního providera a připojení k internetu.
Potom už přichází kapitola věnující se instalaci a konfiguraci ethernetové sítě, a to jak v provedení s kabely, tak v provedení bezdrátovém. Znamená to, že už se můžeme věnovat příjemnějším záležitostem, jako je využití domácí sítě k zábavě, výměně souborů s přáteli, sdílení fotografií, hudby nebo připojení k více PC k internetu. Samostatný prostor je věnován vzdálenému přístupu k domácímu PC. Pro zkušené uživatele je pak určena kapitola o využití sítě k řízení a monitorování domácnosti.
Autor knihy nezapomněl ani na bezpečnost. Rozebírá způsoby, jak zabránit nepovolaným průnikům nebo zneužití přenášených dat u Wi-Fi sítí. Závěrečná kapitola je věnována řešení různých potíží s hardwarem, a to až po konflikty zařízení nebo chyby v síťových protokolech. Kniha je určena každému, kdo se rozhodně postavit vlastními silami malou domácí síť. Musí ovšem počítat s tím, že studium bude vyžadovat dost času, neboť počítačové sítě nepředstavují zase tak jednoduché téma. Kniha je však napsána přehledně a srozumitelně, takže se čtenáři stane na této cestě dobrým průvodcem.

Autor: Mark Edward Soper
Vydavatelství:
Grada Publishing
Počet stran: 376
Doporučená cena:
379 Kč

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku