Hlavní navigace

Průvodce nákupem tiskárny - 3. díl

13. 1. 2014

Sdílet

 Autor: pcworld.com
Možná vám právě dosloužila vaše obstarožní tiskárna, nebo jste se až nyní rozhodli pořídit si tiskárnu domů. Kdo se ale má vyznat v té spoustě modelů, která je aktuálně na trhu k dispozici!

Pokud chcete při nákupu poradit, pak jste na tom správném místě. V tomto seriálu se dozvíte třeba to, který typ tiskárny je pro vás nebo pro vaši firmu ten nejvhodnější, seznámíte se s nejdůležitějšími funkcemi tiskáren, rozhraními, kterými se tiskárny připojují, zjistíte, jak tisknout z mobilních zařízení, jaké jsou například možnosti práce s papírem nebo jaké další funkce tiskárny nabízí.

V našem seriálu se rovněž dozvíte, co můžete od tiskárny v té či oné cenové hladině očekávat a také vám doporučíme ten nejvhodnější typ tiskárny přesně pro vás. Určitě oceníte i naše tipy týkající se nákladů na náplně do tiskáren.

 

Předchozí díl

Ty nejdůležitější funkce tiskáren

Tisk z mobilních zařízení: Je to možná trochu zvláštní, nicméně i ty tiskárny, které byly jednoznačně určeny pro použití ve firmách, svým způsobem kapitulovaly před onou enormní expanzí mobilních zařízení, takže i tyto tiskárny nabízejí nějakou možnost tisku z mobilních zařízení. Hledejte aplikace, které nabízejí možnost přímého tisku a které fungují v operačních systémech Android, iOS, popřípadě v jiných mobilních zařízeních. Další možností pak je vyhledání možnosti tisku přes elektronickou poštu (typickým příkladem je ePrint od firmy Hewlett Packard nebo Cloud Print od firmy Google). Poslední možnost pak spočívá v použití technologie třetí strany, jakou je kupříkladu technologie  AirPrint od firmy Apple. U některých tiskáren firem Samsung či Brother je dnes navíc možné využít dosud velmi málo prověřenou technologii NFC (Near Field Communication). Při použití technologie NFC spárujete tiskárnu s mobilním zařízením a poté použijete aplikaci pro odeslání tiskové úlohy. Tisková úloha se zasílá přes místní síť Wi-Fi.

Manipulace s papírem: Velikost zásobníku tiskárny by měla být taková, aby pojala více papíru, než kolik jej potisknete za celý den -- jde o to, abyste nemuseli příliš často doplňovat papír. Klasické tiskárny pro osobní použití obvykle dokáží do zásobníku papíru uschovat 100 až 150 listů. Některé modely tiskáren pak mají speciální zásobník na fotografický papír, takže není třeba při tisku na fotografický papír a na obyčejný měnit obsah zásobníku. Taková typická tiskárna pro použití ve firmách dokáže pojmout do svého zásobníku minimálně 250 listů papíru, modely tiskáren vyšších tříd pak mají zásobníky na 500 až 1 000 listů buď ve své základní, nebo rozšířené konfiguraci. Ve firmě, kde se pak tiskne skutečně hodně, se pak vyplatí použít tiskárnu, která má zásobníků několik.

Oboustranný tisk: Oboustranný tisk, neboli duplex, dokáže snížit výdaje na papír na polovinu a šetřit tak přírodu. U některých tiskáren je k dispozici pouze oboustranný ruční tisk -- jedná se o variantu, kdy se při tisku zobrazují uživateli upozornění, jak má natočit papír a kdy jej má vložit, aby se mohla potisknout druhá strana listu. Jedná se o velmi primitivní řešení oboustranného tisku, ale je lepší než nic. Problém nastává, pokud budete chtít tisknout oboustranně neustále.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?