Hlavní navigace

ProtonMail přichází s šifrovanými e-maily na kratší doméně

15. 4. 2022

Sdílet

 Autor: Pixabay.com
ProtonMail se snaží již několik let zajistit šifrováním větší soukromí uživatelů při jejich vzájemné e-mailové komunikaci. Nyní tvůrci vyslyšeli přání svých příznivců a spustili možnost registrace e-mailové adresy na kratší doméně.

Služba ProtonMail, za jejímž vývojem stojí tým z CERNu, přináší uživatelům možnost posílání informací prostřednictvím zabezpečených e-mailů, jejichž obsah je chráněný end-to-end šifrování na straně klienta. Využívá k tomu šifrovací algoritmy AES a RSA spolu s OpenPGP. Zprávy tedy nemůže odposlouchávat nikdo cizí a k jejich obsahu nemá přístup ani poskytovatel služby. ProtonMail navíc sídlí ve Švýcarsku a deklaruje nejvyšší možnou úroveň ochrany osobních údajů v souladu s tamními zákony. Data uživatelů jsou uložena na plně šifrovaných serverech distribuovaných mezi několika biometricky zabezpečenými datovými centry.

Aby e-mailová komunikace probíhala vždy šifrované podobě, je nutné, aby obě strany používali e-mailovou schránku od ProtonMailu. Dojde-li k odeslání zprávy na e-mailovou adresu jiné služby (např. do Gmailu, Seznam E-mailu, apod.) pak tato zpráva dorazí v nešifrované podobě jako prostý text. Adresátům, využívajícím jiné poštovní služby však můžete zaslat namísto šifrované zprávy pouze odkaz na její zobrazení. Po zadání správného hesla se pak zpráva příjemci zobrazí v celé své kráse. Zajímavě působí také takzvané samozničující se zprávy, jejichž platnost je časově omezena.

ProtonMail

ProtonMail nabízí několik tarifů. Základní je dostupný zdarma společně s redukovanou paletou funkcí poskytuje velmi omezený prostor pro vaše e-maily. Placené tarify pak nabízí daleko pestřejší parametry služby.

Doména @proton.me

Doposud platilo, že uživatelé služby ProtonMail při registraci získávali e-mailovou adresu na doméně @protonmail.com. Tvůrci služby vyslyšeli přání uživatelů a do nabídky zařadili možnost zřízení e-mailového aliasu na doméně @proton.me. Stávající uživatelé tak mohou získat stejnou adresu s kratší doménou za zavináčem. Platí přitom, že tento alias může získat pouze uživatel k již existujímu e-mailu na standardní doméně. Registrace řetězce před zavináčem odlišného od již registrovaného není možná. Stejně tak nelze registrovat pouze e-mail na doméně @proton.me.

ProtonMail

příloha_ovladnete_sva_data

Zdarma pouze do konce dubna

Máte-li zájem o zřízení aliasu na doméně @proton.me a současně jste-li uživatelé bezplatného tarifu, pak byste si měli pospíšit. Zdarma můžete adresu s kratší doménou za zavináčem získat pouze do konce dubna. Následně bude bez poplatku k dispozici pouze k placeným tarifům, mezi jejichž výhody patří také možnost provozování služby na vaší vlastní doméně druhého řádu.

Zdroj fotografií v textu: ProtonMail

Byl pro vás článek přínosný?