Hlavní navigace

Prohlídka Windows 8 Consumer Preview - 1.díl

17. 3. 2012

Sdílet

 Autor: http://technet.microsoft.com
Operační systém Windows 8 urazil od loňského vydání Developer Preview značný kus cesty. Podívejte se, co od něj můžete očekávat.

Windows 8 Preview

Windows 8 Consumer Preview je k dispozici a určitě je na co se dívat. Svým způsobem se jedná o největší proměnu Windows za posledních dvacet let. Nechte se pozvat na zběžnou prohlídku vybraných funkcí, s nimiž se dozajista setkáte, když si tento operační systém nainstalujete.

Windows 8

Charms

Panely Charms patří mezi hlavní pilíře, na které se při návrhu Windows 8 dbalo v první řadě. Klepněte prstem (popřípadě najeďte ukazatelem myši) do pravého rohu obrazovky, čímž se takřka okamžitě dostanete k funkci Search and Sharing (vyhledávání a sdílení) a zároveň i ke svým zařízením a systémovým nastavením. Tyto panely Charms jsou také navrženy tak, aby vám umožnily pracovat s aplikacemi. Pokud kupříkladu surfujete na internetu a máte odkaz, který chcete předat dále, pak klepnutím na panel Charm s názvem Share (sdílení) se vám takřka okamžitě zpřístupní program pro práci s elektronickou poštou či třeba služby sociálních sítí typu Facebook nebo Twitter.

Windows 8

Settings (nastavení)

Nabídka Settings (Nastavení) obsahuje řadu položek používaných u tabletů (a nikoliv ve Windows), jako je například nastavení oznámení či virtuální klávesnice.

Windows 8

Pinball

Jednou ze dvou předinstalovaných her je Pinball FX 2, jehož podoba se skutečně velmi povedla. Jedinou vadou na kráse je pouze to, že k dispozici je jen jeden stůl.

Windows 8

Solitaire

Druhou hrou, která je standardní součástí, je starý známý Solitaire. Do této hry bylo ve Windows 8 přidáno dotykové ovládání, ale jinak je vše při starém. Možná se podivíte, že zde není oblíbená hra Hledání min. Obecně vzato: určitě většina uživatelů přivítá, pokud se tato a v předchozím bodu zmíněná hra ještě dopracuje a vylepší a že ve své konečné verzi bude obohacena o nějaké zajímavé funkce.

Windows 8

Explorer

Pracovní plocha samozřejmě zůstává i ve Windows 8, je rychlá a reaguje bez zbytečných prodlev. Velmi vydařená je i nová verze programu Průzkumník, která obsahuje pás karet, který se automaticky skrývá. Velmi oceňovaná jsou i tlačítka pro přesun v adresářovém stromu o úroveň výše či pro zobrazení vlastností složky.

Windows 8

Store (obchod)

Aplikace Store bohužel není v námi testované verzi operačního systému použitelná, ale to se ve verzi Consumer Preview změní. Všechny aplikace v tomto obchodu budou dostupné zdarma, nicméně jejich výběr bude omezený.

Windows 8

Xbox Live

Součástí nového operačního systému Windows 8 je i platforma Xbox Live, několik reklamních upoutávek na hry a her pro Xbox. Výbava je sice poněkud chudší a určitě by nebylo od věci, pokud by se obohatila.

Windows 8

Počasí

Je nutno přiznat, že aplikace poskytující informace o počasí integrovaná v operačním systému je skutečně velmi hezká, a to nejen na pohled. Je téměř jisté, že si ji oblíbíte i vy, protože je nejen přitažlivá, ale poskytne vám řadu informací nejen o aktuálním počasí, předpovědi počasí na další období, ale i třeba meteorologické mapy atd.

Windows 8

Mapy

Aplikace pro práci s mapami představuje klasického zástupce svého druhu, ale je poněkud pomalejší při aktualizaci jednotlivých mapových čtverců a bude potřebovat vylepšit zejména doplněním vícera funkcí (například o pohled z ulice).

Windows 8

Reader (čtečka)

Součástí operačního systému je i čtečka dokumentů, která podporuje soubory ve formátech PDF a XPS. Jedná se sice pouze o základní verzi, ale je potěšitelné, že ve standardu podporuje právě formát PDF.

Windows 8

příloha_ovladnete_sva_data

 

Prohlídku připravovanou verzí Windows 8 dokončíme zítra.

Byl pro vás článek přínosný?