Hlavní navigace

Procvičte si fotografické dovednosti s online simulátorem - 1.díl

23. 7. 2011

Sdílet

 Autor: © fox17 - Fotolia.com
Ačkoliv žijeme v době kompaktních fotoaparátů s přednastavenými scénami, základní znalosti spojené s fotografováním mohou stále pomoci s tvorbou kvalitnějších snímků.

Fotografování je s dnešními kompaktními digitálními fotoaparáty natolik jednoduché, že k pořízení pěkného snímku ve skutečnosti stačí stisk jediného tlačítka. I v současné době přesto není na škodu mít jisté povědomí o možnostech nastavení fotoaparátu, neboť v jistých situacích může například úprava času závěrky, otevření clony či vyvážení bílé udělat divy. Pakliže si přejete pochopit, jak veškeré proměnné včetně ohniskové vzdálenosti, nastavení ISO, otevření clony nebo délky expozice ovlivňují vaše snímky, může vám velice napomoci webový simulátor napodobující činnost zrcadlového fotoaparátu, jenž umožňuje úpravu množství nastavení a okamžité prohlédnutí výsledku.

 

Začínáme s CameraSim

Simulátor naleznete pod webovým odkazem CameraSim. Po načtení stránky a hlavní flashové animace můžete ihned započít experimentování s jednotlivými nastaveními, není třeba žádná registrace či přihlašování. Na hlavní straně uvidíte následující obrázek.

CameraSim

Skrze virtuální hledáček se vám naskytne pohled na dětské hřiště, kde stojí holčička držící otáčející se větrník, který tvoří hlavní dynamický prvek záběru. Jakmile stisknete spoušť (tlačítko Snap photo!), ihned uvidíte, jak vaše nastavení ovlivnilo výsledek (pro návrat zpět stiskněte tlačítko Return to Viewfinder). Nyní společně prozkoumáme, jak přizpůsobit délku expozice a další možná nastavení, abychom dosáhli požadovaného efektu.

 

Používejte zoom pro navození odlišné perspektivy

CameraSim dovede dobře simulovat, jaký efekt má na vaši fotografii vzdálenost od objektu a ohnisková vzdálenost. Podobu výsledného snímku ve skutečnosti vidíte ihned v hledáčku, tudíž není nutné použít tlačítko pro zachycení fotografie.

Začněme se vzdáleností od hlavního objektu. Pohybujte posuvníkem Distance a sledujte, jak relativní vzdálenost fotoaparátu a předmětu mění celkovou scénu. Všimněte si, že dívka a okolní (vzdálené) předměty nemění svou velikost ve stejném poměru. Naopak se při postupném přibližování zdánlivě mnohem rychleji zvětšují bližší předměty než ty umístěné v pozadí. Tomuto jevu se říká paralaxa a můžete jej využít ke zdůraznění daného objektu a současně snížit výraznost pozadí.

Výsledek tohoto triku si můžete prohlédnout na obrázku níže, kde jsme se velmi přiblížili k hlavnímu objektu tak, aby na první pohled představoval významový střed fotografie.

CameraSim

Dále si prostřednictvím posuvníku Focal Length vyzkoušejte, jaký vliv má na fotografii změna ohniskové vzdálenosti. Můžete si všimnout, že v tomto případě objekty v popředí i pozadí mění svoji velikost ve stejném poměru. Používáním zoomu tedy dosáhnete podstatně jiného efektu, než při vlastním fyzickém přiblížení k objektu.

 

Pohrajte si s rychlostí závěrky

Při prvním spuštění by měl být simulátor nastaven na mód Shutter Priority (priorita závěrky), jenž vám umožňuje měnit rychlost závěrky , přičemž fotoaparát automaticky přizpůsobuje otevření clony. Prozatím u tohoto módu zůstaňme. Všimněte si hodnoty nad posuvníkem Shutter speed (rychlost závěrky), pravděpodobně se bude jednat o 1/125 sekundy. Pakliže nyní pořídíte snímek, budete si moci všimnout, že otáčející se větrník je rozmazaný (viz následující obrázek).

CameraSim

Nyní zkuste scénu vyfotit při rychlosti závěrky 1/20 sekundy. Větrník bude v tomto případě kompletně rozmazaný. Pro srovnání nastavte pomocí posuvníku hodnotu 1/500 sekundy a pořiďte snímek. Jak si můžete všimnout na obrázku níže, záběr větrníku je nyní zcela ostrý.

CameaSim

V přístím díle se zaměříme na přeexponované  a podexponované fotografie a nastavení otevření clony, ovlivnění hloubky ostrosti a citlivosti čipu.

2. díl článku: http://pcworld.cz/software/procvicte-si-fotograficke-dovednosti-s-online-simulatorem-2-dil-20640

příloha_ovladnete_sva_data

 

Úvodní foto: © fox17 - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?