Hlavní navigace

Procesory Intel a AMD

1. 11. 2008

Sdílet

Využijte všechny funkce procesoru V novějších procesorech se nachází celá řada funkcí, které zvyšují zabe...


Využijte všechny funkce procesoru


V novějších procesorech se nachází celá řada funkcí, které zvyšují zabezpečení systému nebo umožňují rychlejší spuštění programů. Často jsou některé funkce bohužel naprosto ignorovány, protože buď je BIOS vůbec nepodporuje, nebo jsou prostě ve standardním nastavení vypnuty. Podívejte se, jak je na tom s využitím všech funkcí procesor na vašem počítači!

Při posuzování výkonu počítače je potřeba brát v úvahu nejen frekvenci procesoru, ale i typ čipové sady na základní desce a počet jader (Multicore). Kromě toho je nutné si uvědomit, že každý typ procesoru disponuje různými funkcemi, které mají jeho činnost zrychlit. Typickým příkladem je Multi Media Extension (MMX), jež představuje sadu speciálních instrukcí, která se objevila už u prvních generací procesoru Pentium a jejímž úkolem bylo urychlení zpracování obrázků a videa. V současných procesorech najdeme Streaming SIMD Extensions (SSE), jež mají podobnou funkci – kupříkladu Enhanced Virus Protection (EVP) či No-Execute (NX bit) mají počítač chránit před spuštěním škodlivého kódu, technologie Secure Virtual Machine (SVM) má zase urychlovat spouštění programů ve virtuálních počítačích jako je kupříkladu VMWare (www.vmware.com) nebo Virtualbox (www.virtualbox.org). Funkce EVP a SVM se na některých základních deskách dají v BIOSu zapnout nebo vypnout, popřípadě jsou standardně zakázány.

Krok 1: Získání informací ze sítě. Chcete-li přesně vědět, kterými funkcemi disponuje právě váš procesor, pak se ze všeho nejdříve podívejte na internetové stránky výrobce procesoru. Pro procesor Intel najdete potřebné informace na internetové stránce http://processorfinder.intel.com, internetové stránky procesorů AMD pak najdete na adrese http://products.amd.com.

Krok 2: Analýza procesoru. najdete utilitu pcwCPUInfos (jedná se o archiv PCWCPUINFO.ZIP o velikosti 392 KB), která vám poskytne přesné informace o tom, jaké funkce jsou u vašeho procesoru právě povoleny. Program není třeba nijak instalovat, stačí pouze rozbalit archiv. Pokud nejste na počítači přihlášeni jako správce, pak je nezbytné ve Windows XP spustit program pomocí příkazu kontextového menu Spustit jako… a z dialogového okna, jež se objeví, vybrat uživatele Administrator. Ve Windows Vista se o přidělení potřebných přístupových práv postará funkce Řízení uživatelských účtů (UAC).
Po spuštění programu ze všeho nejdříve uvidíte obecné informace o procesoru – název procesoru, taktovací frekvenci, funkce SSE a NX bit. Pokud vlevo v menu pro navigaci vyberete položku VT-Test, můžete po stisknutí tlačítka VT-Test starten zjistit, zda váš procesor podporuje technologii Secure Virtual Machine a zda jsou všechny potřebné funkce povoleny v BIOSu.

Krok 3: Povolení funkcí procesoru. Zjistíte-li, že některá funkce u procesoru není povolena, i když by ji měl procesor podporovat, pak se přesuňte do BIOS Setupu (standardně po spuštění počítače pomocí klávesy <Delete> nebo <F2>). V BIOSu se pak podívejte po položkách typu Enable NX nebo Enable VM.
Pro zvídavější uživatele je v menu pro navigaci připravena položka CPU-Register, jež umožňuje zadání a načtení libovolného registru MSR (Machine Specific Register). Informace o adresách najdete na příslušných internetových stránkách (viz krok 1).
Základní deska – BIOS si nepamatuje provedená nastaveníUž nějakou dobu vás počítač po spuštění obtěžuje hlášeními typu CMOS checksum error. Na vás je, abyste buď do BIOSu uložili všechna potřebná nastavení, nebo abyste stiskli klávesu <F1>, která vám umožní spuštění Windows. Po odpojení počítače od elektrické sítě (nebo vypnutí napájení přepínačem na zdroji) a po jeho opětovném zapnutí se však výše zmíněná chybová hlášení objeví znovu.
Vše, co nastavíte v BIOS Setupu, ukládá počítač do paměti CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor). Aby se z CMOS uložená data neztratila, je nutno jej napájet baterií Li-Ion. Ta se obvykle prodává jako knoflíková baterie typu CR2030 nebo CR2032 o napětí 3 V. Jakmile se tato baterie vybije, pak se nastavení v BIOSu po odpojení počítače od elektrické sítě smaže.
Knoflíkovou baterii můžeme snadno vyměnit. Najdete ji na základní desce ve speciální patici (viz značka na obrázku). Baterii můžete vyjmout až po odebrání úchytu, který baterii upevňuje. Novou baterii při vkládání do patice jemně vtlačte a ujistěte se, že ji úchyt pevně přidržuje.

Byl pro vás článek přínosný?