Hlavní navigace

Proč je Microsoft Excel tak pomalý? - 4.díl

19. 10. 2020

Sdílet

 Autor: (c) Dmitri Mikitenko - Fotolia.com
Vypořádejte se v Excelu s nedostatkem paměti a systémových prostředků!

Předcházející díl

 

Když se z programu Microsoft Excel na vašem počítači stane unavený a pomalý stařec, asi se toho nedá nevšimnout. Najednou ukládání a otevírání souborů trvá nekonečně dlouho, trvá věky, než Excel spočítá všechny vzorce v listu nebo než aktualizuje obsah obrazovky po zadání dat. To samé pak platí o pomalém třídění nebo formátování buněk. A problém s pamětí v počítači je další problém, jeho důsledkem je pomalost Excelu.

Kdy je vhodné přejít ze 32bitové verze na 64bitovou?

Pokud se vám nepodaří zvýšit výkon a paměť Excelu žádným z výše uvedených tipů a ani se vám žádným způsobem nedaří minimalizovat počet chybových hlášení týkajících se paměti, pak s nejvyšší pravděpodobností nastal čas na přechod na 64bitovou verzi Excelu. Tato verze totiž nijak neomezuje velikost vašich souborů, omezení jsou dána pouze velikostí dostupné paměti a systémových prostředků. Jinými slovy to znamená, že pokud máte na počítači 8 GB operační paměti RAM, pak bude Excel moci využívat veškerou tuto paměť, samozřejmě po odečtení paměti obsazené operačním systémem.

Instalací aktualizace Large Address Aware zvětšíte maximální velikost souboru Excelu ze stávajících 2 GB na 4 GB.

Zvažujete-li přechod ze 32bitové verze Excelu na 64bitovou, pak nejprve zvažte následující faktory:

1. Popřemýšlejte nad možností instalace aktualizace Large Address Aware. Tuto aktualizaci firma Microsoft vydala v červnu roku 2016, a to pro verze Excel 2013 a Excel 2016. Tato aktualizace rozšiřuje původně 2 GB adresový prostor na 4 GB adresový prostor u 32bitové verze Excelu nainstalované na 64bitovém operačním systému Windows. Pokud provozujete 32bitovou verzi Excelu ve 32bitové verzi Windows, pak se adresový prostor instalací zmiňované aktualizace zvýší ze 2 GB na 3 GB.

2. Instalace aktualizace Large Address Aware ovlivní i další soubory: Například u 32bitové verze Excelu provozované ve 32bitovém operačním systému Windows je nutno upravit spouštěcí soubor (boot file). Nezapomeňte si před instalací aktualizace Large Address Aware, popř. před prováděním jakýchkoliv změn pozorně přečíst dokumentaci vydanou firmou Microsoft.

3. Pokud zvažujete přechod na 64bitovou verzi balíku Office, pak je třeba si uvědomit, že funguje pouze na 64bitové verzi Windows. Zároveň nelze provozovat 32bitové a 64bitové verze Office na stejném počítači. Pokud to zkusíte, objeví se chybové hlášení.

Na jednom počítači nelze vedle sebe používat 32bitovou a 64bitovou verzi Office

4. Pokud chcete provést upgrade ze 32bitové verze Office na 64bitovou verzi, pak je třeba Office odinstalovat a následně provést reinstalaci. To platí i pro přechod ze 64bitové verze na 32bitovou.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?