Hlavní navigace

Proč byste při každém připojení měli používat VPN - 2.díl

7. 3. 2017

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Ochrana soukromí je aktuálním tématem zejména dnes, kdy se vlády celého světa včetně USA snaží o maximální sledování online aktivit všech uživatelů.

Předcházející díl

 

Mezi nejdůležitější dovednosti každého uživatele počítače by měla v současnosti patřit schopnost používat síť VPN (virtuální privátní síť) pro ochranu svého soukromí. Síť VPN je obvykle realizována jako placená služba, která zajišťuje soukromí a bezpečnost při surfování na internetu při používání veřejných WiFi hotspotů. Sítě VPN s rovněž dají použít pro překonání geografických omezení při používání webů pro streaming videa nebo hudby. V neposlední řadě vám mohou pomoci při obcházení omezení nastavených vládní cenzurou, i když právě v tomto případě se jedná o poměrně delikátní záležitost.

Co VPN nedokáže

Připojení přes síť VPN je sice velmi důležitým nástrojem, ale k dokonalosti má daleko. Předpokládejme například, že žijete v nějaké utlačované zemi a chcete obejít tamější cenzuru, abyste mohli používat neomezený web. K tomuto účelu je možné použít VPN jen omezeně. Připojení přes VPN můžete s výhodou použít, pokud se budete pokoušet obejít vládní nařízení a pokusit se přistupovat na weby typu Facebook nebo Twitter. Nicméně i tehdy budete do jisté míry závislí na dobré vůli a toleranci vlády (která bude, resp. její úředníci budou dělat, jako že nic nevidí).

Máte-li ještě vyšší nároky, například pokud potřebujete zajistit maximální anonymitu, pak to je ještě těžší než výše popisované obcházení cenzury, a to i při použití VPN. Takové zajištění soukromí proti pasivnímu sledování nepředstavuje žádný problém. Zato zajištění ochrany před nepřátelskou a aktivně se činící vládou, to je prakticky nemožné.

Poskytovatel služby VPN (například na obrázku uvedený Hide My Ass) vám zajistí dostatečnou míru soukromí třeba už jen tím, že zajistí šifrování vašeho připojení k Internetu

Problém při zajišťováním dostatečné míry anonymity je v tom, že se při něm musí brát v úvahu velký počet faktorů, přičemž řada z nich přesahuje rámec tohoto článku.  Například je třeba vzít v úvahu, zda vláda, resp. její úředníci náhodou nějakým podvodným způsobem nenainstalovali do vašeho počítače malware, aby mohli sledovat vaše aktivity. Nebo nemá třeba připojení VPN, které hodláte použít problémy s únikem dat nebo slabou úrovní šifrování, které by mohlo vést k prozrazení internetových stránek, které při pohybu na Internetu navštěvujete? Kolik informací týkajících se vašich aktivit na internetu a jakého druhu poskytovatel VPN na vás zaznamenává – a mohla by se k těmto údajům dostat vláda? Používáte na svém počítači při pohybu online na Internetu anonymní identitu, kterou nikdy a nikde nespojujete se svou skutečnou identitou?

Dosažení anonymity při pohybu na internetu je možné dosáhnout jen velmi obtížně. Pokud se však za každou cenu snažíte zůstat v utajení před zvědavýma očima, popřípadě pokud z principu odmítáte a vyhýbáte se tendencím národního bezpečnostního úřadu shromažďovat o svých občanech co možná nejvíce informací, pak by vám mohl některý z prověřených a věrohodných poskytovatelů VPN vyhovovat.

Kromě sledování vám připojení přes VPN příliš nepomůže ani před online sledováním prováděným různými poskytovateli internetové reklamy. Nezapomeňte na to, že při návštěvě webu sám web ví, co na něm vlastně provádíte a tyto údaje poskytuje mimo jiné právě i poskytovatelům internetové reklamy, které na tento web umisťují reklamu.

Chcete-li se tedy chránit před sledováním zadavateli internetové reklamy a samotnými weby, pak musíte použít vhodná rozšíření internetových prohlížečů – například Ghostery, Privacy Badger a HTTPS Everywhere.

 

V souvislosti s tématem článku se nám podařilo získat vyjádření Radka Holého z Českého NBÚ k dané problematice:

"Český Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) je ve skutečnosti "správním úřadem" a nemá žádné pravomoci zpravodajských služeb ani policie. Z toho vyplývá, že neshromažďuje žádné informace o občanech ČR, s výjimkou těch, které jim dobrovolně předají žadatelé o bezpečnostní prověrku."

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?