Hlavní navigace

Problém s Windows Update? Máme řešení! - 1. díl

30. 3. 2014

Sdílet

 Autor: PCWorld.cz
Instalace aktualizací operačního systému patří k jedné z nejdůležitějších operací, kterou je nutno provádět, aby byl váš počítač neustále v kondici. Co si ale počít, pokud zničehonic nejdou do vašich Windows aktualizace nijak nainstalovat?

Jako pravidelní uživatelé operačního systému Windows jste si již určitě zvykli na to, že se železnou pravidelností se vám minimálně jednou v měsíci objeví ve vašem počítači výzva k vypnutí počítače za účelem instalace nejnovějších aktualizací. Dobrá tedy – vypnete či restartujete počítač, aby se nainstalovaly aktualizace, nicméně při dalším spuštění počítače se upozornění na vypnutí počítače za účelem instalace aktualizací objeví znovu. Aktualizace jednoduše vůbec neproběhla.Co teď?

Úvod

Pokud nemáte počítač trvale odpojený od internetu, pak určitě nechcete nechat operační systém Windows neaktualizovaný. Instalace aktualizací není samozřejmě jen otázka možného získání nových funkcí či naopak odstranění některých spíše matoucích chyb či nedokonalostí. Instalace aktualizací je v první řadě o zacelení bezpečnostních děr a slabých míst zabezpečení, pomocí nichž mohou útočníci získat nad vaším počítačem takřka neomezenou moc.

Tlačítko pro vypnutí Windows

Otázka tedy zní, co si počít, pokud služba Windows Update odmítne nainstalovat aktualizace? Na následujících řádcích vám prozradíme několik možností řešení tohoto problému, které by samozřejmě měly pomoci, i když stoprocentní úspěšnost vám samozřejmě zaručit nemůžeme.

V první řadě použijte funkci Obnovení systému. Ve Windows 7 klepněte na tlačítko Start a do políčka pro vyhledávání zadejte výraz obnovení systému a poté vyberte stejnojmennou položku Obnovení systému. Ve Windows 8 se přesuňte kurzorem myši do pravého horního rohu pracovní plochy. Zobrazí se panel Šém, v němž klepněte na položku Hledat. Do políčka pro hledání pak zadejte výraz bod obnovení a ve výsledcích vyhledávání klepněte na položku Vytvořit bod obnovení. V dialogovém okně, jež se následně zobrazí, pak stiskněte tlačítko Obnovení systému.

Nyní se zobrazí okno s průvodcem funkcí Obnovení systému. V něm vyberte ten bod obnovení, jehož datum spadá do doby před první nepovedenou aktualizací (je docela možné, že budete muset povolit možnost Zobrazit další body obnovení). Po dokončení průvodce se operační systém Windows restartuje. Následně spusťte funkci Windows Update a zkuste aktualizace nainstalovat znovu.

Funkce Obnovení systému ve Windows 7

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?