Hlavní navigace

Pro Evolution Soccer 2008

1. 12. 2008

Sdílet

Fanoušci fotbalové série Pro Evolution Soccer se na konkurenční hru FIFA dívají zhruba stejně nezaujatě jako příz...


Fanoušci fotbalové série Pro Evolution Soccer se na konkurenční hru FIFA dívají zhruba stejně nezaujatě jako příznivci Sparty, když hodnotí hru Slavie – a naopak.
Iv aktuálním ročníku hry Pro Evolution Soccer 2008 si dosyta vyzkoušíte nejrůznější druhy krátkých i dlouhých přihrávek (včetně nahrávky patou), narážeček, různé typy centrů, střely normální, umístěné, lobované i napálené z voleje a také spoustu kliček, fintiček a dalších parádiček. V tomto směru FIFA japonskému fotbalu nemůže konkurovat. Navzdory přetrvávající znamenité hratelnosti však lze o vývoji série PES říci, že vylepšení ve hře za poslední tři roky jsou minimální a spíše kosmetického rázu. Projevuje se to neměnnými herními režimy (přátelský zápas, národní soutěže, poháry, Master League, multiplayer a – ve srovnání s loňskou verzí okleštěný a méně názorný – trénink), ale také zachováním všech známých nedostatků.
Tím nejdiskutovanějším problémem jsou stále chybějící licence. Zdá se, že v Konami přímo počítají s podporou svých věrných fanoušků, kteří si jsou ochotni hru doladit nejen prostřednictvím zabudovaného editoru, ale také všemožnými neoficiálními patchy, kterými modifikují správné názvy týmů i hráčů či podoby dresů. Hra se sice tváří, že si v ní můžete zahrát pět národních lig, ale pouze italská, francouzská, španělská a holandská mají úplné zastoupení. Nedostatky najdeme i během hry samotné, mnoho jich ale není. Nelze si ale nepovšimnout statického chování hráčů při vhazování autu či podivného chování míče, který se od fotbalistů občas odráží jak od stěny. Mimo dimenze fotbalové reality opět zůstává posuzování skluzů, při nichž rozhodčí rozdává žluté i červené karty jako při mariáši. Nevyznamenávají se ale ani pomezní rozhodčí, kteří netuší, co je to mrtvý ofsajd.
Letošní ročník hry FIFA se k sérii PES nečekaně přiblížil a pokud EA Sports svůj „next-gen“ engine příště nepoužijí znovu jen pro konzoly, ale i pro počítače, a Konami bude dál spát na vavřínech, může napřesrok dojít k pomyslnému předávání vladařského žezla.



Sport. 8,0
Výrobce: Konami
Vydavatel: Konami
Distributor v ČR: CD Projekt
Lokalizace: manuál
Cena: 1 299?Kč (PC), 1 599?Kč (X360),
1 699?Kč (PS3)

Multiplayer: ano
www.konami-pes2008.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku