Hlavní navigace

Přizpůsobte si svůj počítač doslova k obrazu svému - 7.díl

21. 1. 2019

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Počítač vůbec nemusí být jen bezduchým nástrojem – můžete jej pojmout i jako doplněk sama sebe!

Předcházející díl

 

Už jste někdy přemýšleli, co váš dům či byt dělá právě vaším domovem? Proč se v něm cítíte doslova jako doma? Je to nábytkem? Nebo snad obrazy, sochami či jinými uměleckými díly? Anebo třeba suvenýry či památky vystavené na poličkách? Věřte nebo ne, i svůj počítač si můžete vyladit tak, aby vypadal přesně tak, jak chcete právě vy. Aby bylo na první pohled poznat, že je váš. A jestliže se právě seznamujete s operačním systémem Windows 10, pak vám ukážeme, jak si svůj počítač přizpůsobit tak, aby vypadal přesně podle vašich představ.

Panel pro vyhledávání a Cortana

Pokud jste panel pro vyhledávání nevypnuli, pak byste jej měli vidět vedle ikonky Start. Je zde, protože Cortana spojila své síly s funkcí obecného vyhledávání operačního systému Windows.

 Panel pro vyhledávání se zobrazuje ve spodní části obrazovky, hned vedle ikonky Start.

Svého času Cortana (není součástí českých Windows 10!) měla sledovat veškeré vaše zájmy a aktivity a nabízet odpovídající informace. V současnosti má tři hlavní role: pomocníka pro zodpovídání dotazů, pomáhá při nastavování připomenutí a zajišťuje vytváření seznamů. Když klepnete do políčka pro vyhledávání, můžete položit dotaz (například: „Jak je vysoká Eiffelova věž?“) a internetový vyhledávač Bing vám poskytne odpověď. Daleko snazší však je použití nabídky Settings > Cortana a povolit použití aktivačního sousloví „Hey Cortana“. Pokud má váš počítač připojený mikrofon, můžete Cortaně pokládat otázky, a to dokonce i tehdy, pokud je počítač uzamčen. Dále můžete nastavovat připomenutí (například zavolat nadřízenému v 10:00 hodin) nebo vytvářet nákupní seznam.

Cortanu nemá příliš široké použití, nicméně je tu pro vás, aby zodpověděla vaše dotazy, připomínala…

Nicméně aby vám Cortana lépe rozuměla, potřebuje přístup k řadě vašich informací. Pokud v nabídce Settings > Cortana > Permissions & History udělíte Cortaně oprávnění pro přístup k historii vyhledávání napříč cloudovými a jinými službami, bude schopna daleko snáze vyhledat dokument nebo jakýkoliv jiný soubor zadaný do okna pro vyhledávání. Pro vyhledávání můžete použít i Průzkumníka souborů (to je ona malá ikonka složky na Hlavním panelu). Soubor ale můžete hledat i tak, že zadáte jeho název do okna pro vyhledávání – pak získáte přehled všech návrhů.

Tady vidíte důvod, proč je vhodné povolit operačnímu systému Windows přístup do vaší historie vyhledávání – ukážeme vám jak – a to níže v části věnované ochraně soukromí.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?