Hlavní navigace

Přistupujte k PC odkudkoliv pomocí rozšíření prohlížeče - 2.díl

7. 7. 2014

Sdílet

Každý správce sítě určitě si cení výhod, které mu přináší možnost připojení k pracovní ploše vzdáleného počítače. K připojení však již není nezbytně nutná speciální aplikace. Vystačíte i s internetovým prohlížečem Google Chrome.

Díky takovým cloudovým službám, jako je Dropbox, Google Drive či OneDrive se dostanete ke svým souborům takřka odkudkoliv. Ale i přesto se najdou chvíle, kdy potřebujete ani ne tak přístup k souborům, jako spíše k pracovní ploše.

A to je ta správná chvíle, kdy přichází do hry rozšíření Vzdálená plocha Chrome určené pro internetový prohlížeč Google Chrome.

 

Předchozí díl 

Příprava vzdálené plochy

Nyní byste měli vidět seznam všech počítačů připojených pod vaším účtem. Pokud používáte rozšíření Vzdálená plocha Chrome poprvé, pak uvidíte pouze jeden počítač, a to ten, u něhož právě sedíte.

Vzhledem k tomu, že je to poprvé, co funkci vzdáleného připojení používáte, uvidíte tlačítko Povolit vzdálená připojení. Toto tlačítko musíte stisknout, pokud chcete, aby bylo možné k tomuto počítači přistupovat vzdáleně. Po stisku tlačítka se zobrazí informace, že se stahuje instalační program hostitele Vzdálené plocha Chrome. Po stažení instalačního souboru tento soubor spusťte a počkejte na dokončení instalace. Nakonec v prohlížeči Chrome stiskněte tlačítko OK.

Dále se objeví výzva na zadání kódu PIN a jeho opakované zadání. Tento kód PIN následně bude svázán s počítačem. Kód PIN vyžadují všechny počítače, kde je nainstalováno rozšíření Vzdálená plocha Chrome, a to kvůli ochraně před neoprávněným přístupem.

Nyní je vše nakonfigurováno a připraveno ke vzdálenému připojení k tomuto počítači.

 

Vzdálený přístup k počítači

Chcete-li vzdáleně přistupovat k počítači, musíte zadat správný kód PIN

Předpokládejme, že pracujete na notebooku a potřebujete se připojit ke svému stolnímu počítači doma. Na obou počítačích máte nainstalováno a nakonfigurováno rozšíření Vzdálená plocha Chrome.

Nyní již stačí jen spustit rozšíření a vybrat ze seznamu vzdálených počítačů váš domácí počítač. Následně zadáte do vyskakovacího okna kód PIN určený pro domácí počítač a za několik okamžiků se budete připojeni ke svému domácímu počítači, jehož pracovní plocha se objeví v kartě internetového prohlížeče Chrome – samozřejmě za předpokladu, že je stolní počítač spuštěný a připojený k internetu (o tom více později).

Když zadáváte kód PIN pro přístup ke vzdálenému počítači, máte zároveň možnost zadat rozšíření Vzdálená plocha Chrome, aby vás příště k zadání kódu PIN nevyzýval. Pokud této možnosti využijete, mějte na paměti, že k vašemu domácímu počítači bude moci přistupovat každý, kdo se dostane do vašeho notebooku. 

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?