Hlavní navigace

Připravte počítač na cestu do servisu - 2.díl

23. 10. 2014

Sdílet

 Autor: © auremar - Fotolia.com
Potřebujete odvézt počítač do servisu, protože se v něm něco pokazilo, ale do opravy se nechcete pouštět sami? Před vlastním odvozem je nanejvýš vhodné počítač připravit. Víte, na co nesmíte zapomenout?

Pokud odvážíte počítač do servisu, pak dáváte z rukou nejen tento počítač, ale odevzdáváte s ním i svoje data. Na odvoz do servisu byste měli tedy odpovídajícím způsobem připravit nejen počítač, ale měli byste se připravit doslova na všechno, co by se mohlo stát i vašim datům. Přečtěte si, které kroky je před odvozem do servisu žádoucí provést!

 

Předchozí díl

 

Zabezpečení dat, zajištění přístupu do počítače a popis problému

Zabezpečte svoje citlivá data: Jako každý máte pravděpodobně i vy nějaké soubory, které nechcete, aby je viděl někdo jiný. Sem mohou patřit výpisy z bankovních účtů či transakce provedené kreditní kartou, daňová přiznání, popřípadě cokoliv, co by vás mohlo nějakým způsobem kompromitovat.

tyto soubory pak můžete buď zašifrovat, nebo je bezpečně odstranit (to ovšem pochopitelně udělejte až v okamžiku, kdy budete mít všechna tato data zálohována).

Umožněte přístup do počítače: Počítačový technik bude při opravě počítače pravděpodobně potřebovat spustit váš počítač. Namísto toho, abyste mu dávali na papírku heslo, bude daleko lepší, když heslo úplně odeberete, aby se technik do počítače dostal bez nutnosti nějaké heslo zadávat.

Nikdy nepředpokládejte, že počítačový technik bude přesně vědět, jaký problém s počítačem máte: Ano, telefonovali jste do servisu a řekli jste, jaký problém s počítačem máte. To ale v žádném případě neznamená, že se váš popis problému dostal přesně k tomu správnému člověku. Proto pro jistotu problém podrobně popište do souboru otevřeného v nějakém textovém editoru.

Poté soubor uložte do složky Po spuštění. Při ukládání souboru zvolte následující cestu:

příloha_ovladnete_sva_data

%appdata%\microsoft\windows\start menu\programs\startup\ a samozřejmě nezapomeňte doplnit název souboru. Soubor s popisem problému se tak automaticky otevře při spuštění počítače.

Nakonec soubor s popisem problému vytiskněte a přilepte jej na skříň počítače.

Byl pro vás článek přínosný?