Hlavní navigace

Připojujete se v hotelu na bezdrátovou síť? Jak snížit riziko, že vám někdo ukradne data?

31. 8. 2022

Sdílet

Nemyslete si, že v hotelech či penzionech je důkladně zabezpečeno bezdrátové připojení k Internetu. Pomůžeme vám zjednat nápravu.

Pokud cestujete a potřebujete se na svých cestách připojovat k internetu, pak naprosto nutně potřebujete nějaké zabezpečené připojení. Využíváte-li pro připojení k internetu služeb svého mobilního operátora, pak obecně platí, že se na bezpečnost takového připojení můžete spolehnout, alespoň co se týče ochrany před nejrůznějšími zvědavci.

To se však v žádném případě nedá říci o připojení někde na hotelu a už vůbec ne o připojení někde u vašich známých. Je pravdou, že pravděpodobnost napadení těchto míst útočníky či nějakým malwarem je obecně relativně nízká, nicméně pokud při práci na počítači pracujete s citlivými údaji, určitě nebudete chtít zbytečně riskovat.

Jaké tedy jsou možnosti bezpečného připojení k internetu někde na cestách v případě, že máte s sebou tablet nebo notebook? Z hlediska zajištění bezpečnosti připadají v úvahu dvě řešení: buď můžete použít službu VPN, nebo se můžete připojit bezdrátově prostřednictvím mobilního telefonu. Jako všechno, i každé z těchto řešení má své výhody i nevýhody.

VPN: Sázka na jistotu, alespoň co se týče zabezpečení

Pod zkratkou VPN se skrývá pojem Virtuální privátní síť. Tuto síť si můžete představit jako tunel, který prochází jiným tunelem. Sítě VPN vám zajistí šifrované připojení ke vzdálenému serveru, který následně zpracovává všechna data směřující do vašeho počítače nebo telefonu a opačným směrem.

Vzhledem k povaze tohoto připojení, které je tunelované a šifrované, se k vašim datům nedostanou žádná jiná data ani uživatelé, a to ani v případě, když používáte neznámé nebo nezabezpečené připojení. Sítě VPN je možné používat na noteboocích, stolních počítačích, chytrých telefonech i tabletech v kombinaci s prakticky libovolným operačním systémem.

Pokud chcete při používání svých zařízení používat síť VPN nějakého poskytovatele, je třeba za přístup zaplatit relativně drobný poplatek, typicky ve výši do 15 USD za měsíc, nicméně pokud si předplatíte přístup k síti VPN na delší dobu, například na rok, můžete se dostat i na nižší měsíční částku. 

Co umí ProtonVPN: Podporu sítě Tor, P2P sítí nebo funkci multi-hop na jedno kliknutí Přečtěte si také:

Co umí ProtonVPN: Podporu sítě Tor, P2P sítí nebo funkci multi-hop na jedno kliknutí

Pravdou je, že je možné se k síti VPN připojit i zdarma, ale i zde je něco za něco – obvykle tato připojení nemají žádné pokročilé zabezpečení, navíc hrozí, že budou vámi poskytnuté údaje předávat třetím stranám. Pokud to s bezpečností svých dat a připojení obecně myslíte skutečně vážně, rozhodně doporučujeme zvolit placené připojení u některého ze zavedených poskytovatelů.

Předpokládejme, že se chcete připojit k síti VPN. Nejprve je třeba se připojit k místní síti (například k hotelové bezdrátové síti Wi-Fi, popřípadě pomocí kabelu Ethernet). Jakmile jste připojeni, stačí spustit program pro vytvoření sítě VPN. Tento program pak zajistí vytvoření onoho zabezpečeného připojení v rámci místní sítě a internetu. Poté již můžete používat Internet stejně jako doma a prohlížet si libovolné stránky, a to včetně těch, které používají vaše osobní údaje.

Vzhledem k tomu, že při připojení prostřednictvím VPN všechna data putují jak přes místní síť, tak přes vzdálený server poskytovatele připojení VPN, bývá připojení přes VPN pomalejší než běžné širokopásmové připojení. Je tak docela možné, že nebudete moci používat streaming videa ve vysokém rozlišení nebo třeba náročnější online hry, jak jste zvyklí při klasickém připojení bez VPN. Pravdou, že v tomto ohledu velmi výrazně závisí na poskytovateli připojení k síti VPN, protože někteří poskytovatelé připojení k VPN dokáží zajistit poměrně vysoké přenosové rychlosti.

Používání sítí VPN bývalo dříve poměrně komplikované, to ale v současnosti neplatí – vše je daleko jednodušší a hlavně stále běžnější. I přes všechny výhody připojení přes VPN nesmíte podlehnout falešné naději, že jste při používání VPN automaticky chráněni. Vše je o správné volbě poskytovatele připojení přes VPN – je třeba si vybrat poskytovatele spolehlivého a bezpečného. Špatně zabezpečená bývají zejména zdarma dostupná připojení k VPN.

Mobilní tethering: Výhodou je jednoduchost

Druhou možností, jak si zajistit bezpečné připojení, je zcela se vyhnout používání místně dostupných připojení k internetu a vsadit na připojení mobilní, tj. používat pro připojení služeb mobilního operátora.

Vzhledem k tomu, že prakticky všechny soudobé mobilní telefony iPhone i mobilní telefony s operačním systémem Android (včetně tabletů s integrovanými moduly pro připojení k sítím LTE nebo 5G) obsahují nástroje, které dokáží tato zařízení proměnit v hotspoty Wi-Fi, mohou snadno zajistit notebookům, tabletům, popřípadě dalším mobilním telefonům připojení k mobilnímu internetu.

Velkou výhodou tohoto řešení je skutečnost, že toto připojení k internetu máte zcela pod svou kontrolou, takže pokud důvěřujete svému mobilnímu operátorovi, žádné další zabezpečení nepotřebujete. pravdou je, že tento způsob připojení (tzv. tethering) poskytoval ještě nedávno poměrně pomalé připojení, to se však díky pokročilým technologiím LTE a novým mobilním telefonům vybaveným technologií 5G změnilo, takže dnes je takové připojení často stejně rychlé nebo dokonce rychlejší než místní připojení Wi-Fi. Pokud má tedy váš mobilní telefon slušný signál, měli byste být schopni používat Internet bez problémů, a to včetně například streamování videa.

Nevýhodou je, že mobilní tethering se může poměrně rychle prodražit. Notebooky a tablety totiž spotřebovávají data mnohem rychleji než mobilní telefony. Velmi tak záleží na tom, jaký máte datový tarif vašeho telefonu, protože v některých případech může dojít k výraznému a rychlému navýšení poplatků.

Většina tarifů mobilních telefonů sice má vyhrazeno pro tethering alespoň nějaké, i když relativně malé množství dat, pokud ale pokud toto množství překročíte, pak vězte, že další poplatky bývají dost vysoké. Levné mobilní tarify a předplacené tarify často mají podporu tetheringu za příplatek nebo jej nemají vůbec – někdy vám telefon tetheringové připojení ani neumožní.

příloha_ovladnete_sva_data

Pokud plánujete cestu a víte, že budete mít dobré mobilní pokrytí, určitě doporučujeme podívat se na možnosti tetheringu právě u vašeho tarifu, aby vás nepřekvapila výše částky při vyúčtování. Není od věci zvážit, zda nedokoupit nějaká další data pro tethering třeba na měsíc nebo dva, čímž byste se vyhnuli poplatkům za překročení současného datového limitu. Vše je ale třeba důsledně zvážit v porovnání s připojením přes VPN. Znovu připomínáme, že připojení přes VPN by vás mělo vyjít měsíčně do 10 USD, takže pokud víte, že budete mít v hotelu či jinde k dispozici bezplatnou Wi-Fi, může vás použití VPN vyjít levněji než dokupování mobilních dat.

Pokud cestujete prakticky neustále a chcete se spoléhat na mobilní datové připojení, zkuste se zvážit koupi samostatného zařízení poskytujícího funkci hotspotu Wi-Fi. Jedná se v podstatě o to samé jako byste se připojovali přes hotspot vytvořený ve vašem mobilním telefonu… ale bez telefonu. Výhodou je, že tato zařízení mají zpravidla lepší signál Wi-Fi a mnohem delší výdrž baterie.

 

Získejte pro svůj produkt či službu ocenění IT produkt roku! Soutěž „IT produkt roku“ vyhlašuje redakce Computerworldu s cílem vyzdvihnout výrobky disponující vlastnostmi, které je významně odlišují od konkurenčních produktů stejné kategorie. Může přitom jít jak o celkově inovativní pojetí produktu, tak o jednotlivé funkční zdokonalení, výrazně zjednodušené ovládání nebo třeba o výjimečně příznivou cenu.

Soutěž probíhá ve třech samostatných kolech v kalendářním roce a každý postupující produkt či služba do jednoho ze tří finálových kol získává právo na titul IT produkt roku.

Máte-li zájem účastnit se soutěže IT produkt roku, neváhejte. Kontaktujte nás prosím na itprodukt@iinfo.cz.

O přihlášku a více informací si můžete napsat nebo zavolat na telefonech 776 204 420 nebo 604 266 707 či 725 326 893, případně na také na adrese itprodukt@iinfo.cz.

Byl pro vás článek přínosný?