Hlavní navigace

Jak udělat screenshot na Macu

13. 9. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Jak vytvořit prinscreen obrazovky, pokud používáte počítače od společnosti Apple? Přinášíme přehledný návod, jak si můžete na Macu pořídit snadno snímek celé obrazovky nebo jen vybrané části.

Na webu PCWorld najdete přehledný návod, jak udělat printscreen v systému Windows 10. Rozhodli jsme se proto udělat stejný návod i pro uživatele počítačů od společnosti Apple. I v operačním systému macOS si můžete z App Store stáhnout různé aplikace, které vám prinscreen pořídí, níže uvedené tipy ale vychází z toho, co umožňuje nainstalovaný systém.

Co se dozvíte v článku
  1. Snímek celé obrazovky: Shift, Command a 3
  2. Snímek části obrazovky: Shift, Command a 4
  3. Zachycení vybraného okna: Shift, Command, 4 a mezera
  4. Jak vyvolat ovládací znaky pro pořízení screenshotu: Shift, Command a 5
  5. Všechny klávesové zkratky pro pořízení screenshotu

Snímek celé obrazovky: Shift, Command a 3

Pokud potřebujete pořídit snímek celé obrazovky, musíte současné zmáčknout tři klávesy. Konkrétně jde o klávesy Shift, Command a 3. V případě, že máte zapnutý zvuk, ozve se po zmáčknutí kláves cvaknutí charakteristické pro fotoaparáty a v pravém dolním rohu se objeví miniatura vyfoceného okna.

Pokud na miniaturu kliknete, otevře se vám ve větším okně a může snímek dále upravit. Třeba do něj něco napsat nebo nakreslit šipku. Pokud to neuděláte snímek se po chvilce sám uloží na plochu.

Snímek části obrazovky: Shift, Command a 4

Jestliže potřebujete zaznamenat jen část obrazovky, musíte současné zmáčknout klávesy Shift, Command a 4. Místo kurzoru se vám na obrazovce objeví zaměřovací kříž. Ten si pak posuňte na požadované místo, stiskněte levé část na trackpadu nebo myši a označte část obrazovky, kterou hodláte zachytit. Pro zrušení snímání stiskněte klávesu Esc.

Miniatura pořízeného snímku se opět objeví v pravém dolním rohu a pokud na ni nekliknete, uloží se snímek ve formátu jpg sám na plochu.

Zachycení vybraného okna: Shift, Command, 4 a mezera

Systém umožňuje zachytit také vybrané okno. V takovém případě musíte kromě kláves Shift, Command a 4 ještě zmáčknout souběžně i mezerník. Obrazovka potom mírně zesvětlá a místo kurzoru se objeví ikonka fotoaparátu. Po zmáčknutí se zaznamená vybrané okno na bílém podkladu s naznačeným stínem.

příloha_ovladnete_sva_data

Jak vyvolat ovládací znaky pro pořízení screenshotu: Shift, Command a 5

Při zmáčknutí kláves Shift + Command + 5 (platí to od verze macOS Mojave) se vám na obrazovce objeví malé okno, které v sobě obsahuje všechny ovládací prvky pro pořizování screenshotů. V nabídce je i možnost natočení krátkého videa toho, co se na obrazovce děje. Stačí si vybrat.

Všechny klávesové zkratky pro pořízení screenshotu

Klávesových zkratek je ještě víc, protože macOS nabízí víc možností. Sestavili jsme je proto do přehledné tabulky

Klávesová zkratka Co to dělá?
Shift + Sommand + 3 Screenshot celé obrazovky
Shift + Sommand + 3 + Control Screenshot obrazovky se uloží do schránky
Shift + Sommand + 4  Screenshot vybrané části obrazovky 
Shift + Sommand + 4 + mezerník Screenshot určitého okna
Shift + Sommand + 4 + Control Screenshot vybrané části se uloží do schránky
Shift + Command + 5 Vyvolání ovládacích prvků
Shift + Command + 6  Screenshot Touch Baru

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pod autorským pojmem „Redakce“ se rozumí společná práce redaktorů serveru PCWorld.cz.