Hlavní navigace

Přibývá podvodů bazarových portálech, varují policisté. Zatkli sedm podezřelých

22. 3. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Policisté v Praze jen během jednoho týdne zatkli sedm lidí, které podezřívá z vishingu. Škoda, kterou měli zadržení způsobit, přesahuje osm set tisíc korun. Případ souvisí s podvody na internetových bazarech.

Policisté upřesnili, že v případě evidují již přes sto padesát zneužitých platebních karet, ze kterých se podvodníci pokusili vybrat, případně už vybrali peníze. Zadržení jsou nyní ve vazbě a za neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku jim hrozí hrozí až osmiletý za mřížemi.

„Během během jednoho týdne jsme zadrželi již sedm podezřelých původem z ciziny. Ve většině případů došlo k zadržení ihned poté, co postupně vybírali z bankomatů větší částky z účtů poškozených. Vzhledem k tomu, že tito podvodníci komunikují pouze přes datové připojení, je velmi složité na takové případy přijít,“ uvedl policejní mluvčí Richard Hrdina.

Policisté i detailně popsali, jak podvod probíhá. Podle nich si podvodníci hledají své oběti na bazarových portálech.

„Na váš inzerát se přihlásí jakýsi zájemce o koupi a zprvopočátku vše vypadá jako standartní průběh obchodu. Když však dojde na placení zboží, podvodný zájemce nabídne poslání peněz na účet skrz platební bránu známých společností a zašle vám odkaz na internetové stránky společnosti, které jsou nerozeznatelné od těch opravdových,“ popisuje Hrdina.

Policejní záběry ze zatčení podezřelých

„Rozdíl je v tom, že tyto stránky nebyly vytvořeny firmami, za které se vydávají, ale právě těmito podvodníky. Všechny údaje o platební kartě, které podávající vyplní, jdou tak přímo k podvodníkům a ti pak vytvoří v mobilní aplikaci kopii platební karty, se kterou začnou okamžitě vybírat vaše peníze,“ dodal.

Podle policistů funguje celý systém tak, že tuzemské bazarové servery si hlídá speciální zahraniční call centrum, které vyhledává „vhodné inzeráty“. Pokud je najde, dá vědět svým lidem, kteří jsou v České republice. Ti mají pak už na starost přímou komunikaci s prodávajícím.

příloha_ovladnete_sva_data

Policisté proto apelují na prodávající, aby si lépe hlídali své platební údaje. „Nezadávejte nikam především pin kód, který slouží jako finální klíč k výběru. Pin kód ke kartě je v tomto případě přirovnatelný ke klíči od domu, který také nikomu jen tak nedáte,“ doplnil Hrdina

Detailní informace o vishingu a spoofingu najdete na této policejní stránce.

Byl pro vás článek přínosný?