Hlavní navigace

Při problémech s grafikou zkuste čistou instalaci ovladačů - 3.díl

12. 6. 2020

Sdílet

 Autor: Sapphire
Řada problémů s grafickými kartami se dá vyřešit čistou instalací ovladačů grafické karty.

Předcházející díl

 

Pokud u vaší grafické karty řešíte problémy způsobené softwarovými chybami, popřípadě jinými problémy, pak jednou z prvních věcí, kterou byste měli při řešení problémů vyzkoušet, je provedení čisté instalace ovladačů. Právě tuto radu ocenili hráči počítačových her, když firma AMD ve svém příspěvku oznamujícím složení certifikace WHQL pro svůj nový chyby řešící ovladač Radeon Software Adrenalin 2020 Edition 20.2.2 hráčům sdělila, aby v případě, že zaznamenají nějaké další chyby, provedli reset softwaru grafické karty do výchozího nastavení. 

Display Driver Uninstaller

Program Display Driver Uninstaller představuje nástroj pro odstraňování ovladačů, který vám pomůže úplně odinstalovat ovladače a balíčky grafických karet AMD/Nvidia z počítače, přičemž odstraní skutečně všechno, včetně klíčů v registru, složek, souborů a vše z úložiště ovladačů – tak to alespoň tvrdí popisek k tomuto programu. Tento již dlouho existující program, který je navíc k dispozici zdarma, je naprosto nezbytným zejména při našich testech grafických karet. Program DDU nám osobně už nesčíslněkrát zachránil kůži ve chvíli, kdy jsme řešili problémy s ovladači.

Program Display Driver Uninstaller skutečně provádí velmi razantní zásahy do celého operačního systému, takže není divu, že jeho autoři doporučují, abyste si před jeho spuštěním vytvořili bod obnovení systému. Přímo v programu dokonce máte k dispozici tlačítko, který vytvoření tohoto bodu spustí. Nejlepších výsledků ovšem dosáhnete, pokud program spustíte v operačním systému zavedeném v nouzovém režimu. A až program DDU dokončí svoji práci, pak zkuste nainstalovat ovladače grafické karty znovu.

Návrat ke starší verzi ovladačů

Pokud i přes všechny výše popisované operace máte stále problémy, pak jednoduše máte obrovskou smůlu. Přečtěte si poznámky k vydání ovladačů (release notes), abyste si ověřili, jestli váš problém je již známým problémem. Pokud tomu tak není, pak se vrhněte na diskusní fóra a zkuste v nich najít pomoc, nebo problematický software jednoduše odinstalujte a nainstalujte předchozí verzi softwaru, o němž víte, že fungoval bez problémů. Archiv s ovladači pro grafické karty značky Nvidia jsou k dispozici na tomto odkazu.

Starší ovladače pro grafické karty Radeon najdete zde.

Firma AMD žádný centrální archiv s ovladači sice neprovozuje, nicméně můžete se přesunout na jejich internetovou stránku s ovladači a zde vyhledat vaši grafickou kartu. Následně se vám zobrazí přehled všech nejnovějších dostupných ovladačů. Přesuňte se v tomto přehledu až úplně dolů a až na úplném konci seznamu s novými verzemi ovladačů uvidíte modře zbarvený odkaz Previous drivers. Jakmile na něj klepnete, dostanete se k seznamu starších verzí ovladačů.

příloha_ovladnete_sva_data

Někteří uživatelé možná časem zjistí, že než se zabývat softwarovými problémy, je daleko lepší koupit si novou grafickou kartu. Ale to je jen na vás. Hodně štěstí!

 

Byl pro vás článek přínosný?