Hlavní navigace

Preview: Jaký je ve skutečnosti notebook Google CR-48?

19. 1. 2011

Sdílet

Google CR-48 je první experimentální notebook s operačním systémem Chrome OS. Google na něm demonstruje, jak by mohla v budoucnu vypadat práce s operačním systémem navrženým pro práci on-line.

V úvodu článku musíme dychtivé čtenáře upozornit, že model CR-48 je pouze prototypem, který není určen pro běžný prodej. Veškeré specifikace, jež se týkají hardwaru i softwaru, se mohou v produkční verzi výrazně změnit. Pojďme se ale nejdříve podívat, jak je na tom Googlebook s hardwarovou výbavou. Notebook má velikost 12 palců a jeho tělo je vyrobeno z matných pogumovaných plastů, což je příjemná změna v záplavě rádoby „designových“ ultralesklých notebooků.

Po straně najdeme VGA výstup, 3,5 mm konektor pro sluchátka a jeden USB konektor. Po otevření notebooku se objeví matná LCD obrazovka s rozlišením 1280x800 pixelů a nad ní umístěná webová kamera. Vcelku povedená je klávesnice, která postrádá tlačítko Caps-Lock a místo něj je umístěna klávesa pro rychlé vyhledávání. Pokud bez Caps-Locku nemůžete žít, lze tuto funkci změnit v nastavení. Namísto kláves F1 – F12 má GoogleBook tlačítka pro rychlé ovládání prohlížeče. Jednotlivé klávesy mají příjemný zdvih a píše se na nich velmi pohodlně. Při práci s notebookem můžete použít také celou řadu zkratek, které vám zjednoduší práci.

Google CR-48

Přehled klávesových zkratek máte kdykoliv k dispozici díky výborně zpracované nápovědě. Celkově je klávesnice jednou z nejpovedenějších částí notebooku. To samé se bohužel nedá říct o touchpadu, který podle našeho názoru představuje největší slabinu celého zařízení. Teoreticky je ovládání navrženo správně - klepnutí jedním prstem znamená levé tlačítko, klepnutí dvěma prsty pravé tlačítko a tah dvěma prsty slouží pro rolování obrazovky. Potíž je ovšem v tom, že touchpad si občas povely vyhodnotí jinak, než byly zadány, což práci hodně znepříjemňuje. Doufejme, že tato část notebooku bude v produkční verzi dostatečně vylepšena.

 

Google CR-48



V útrobách Googlebooku tepe procesor Intel Atom taktovaný na 1,66 GHz. Operační paměť je typu DDR3 s velikostí 2GB, jako datové uložiště slouží 16 GB SSD disk. Dále v notebooku nalezneme Wi-Fi kartu, 3G adaptér a podle některých neoficiálních zdrojů i Bluetooth V2.1. Síťová karta pro ethernet bohužel chybí. Baterie by měla vystačit na 8 hodin provozu nebo 8 dní pohotovosti. Tato specifikace jistě nikoho nepřivede do extáze, ovšem musíme si uvědomit, že jediným provozovaným SW je v Googlebooku webový prohlížeč.

Jednou z nejvíce vyzdvihovaných funkcí při marketingových prezentacích novinky byly rychlé starty Googlebooku. Dlužno dodat, že tyto prognózy opravdu nelhaly. K zadání hesla jste vyzváni během 13 vteřin od zapnutí. Pokud počítač probouzíte z režimu spánku, naběhne prakticky okamžitě. Po zapnutí se přihlásíte svým Google účtem a můžete začít pracovat. Objeví se úvodní obrazovka prohlížeče Google Chrome s rychlými přístupy na nejpoužívanější webové služby. Patří sem samozřejmě GMail, Mapy a velmi důležitá součást systému – Web Store. Přes ten máte možnost přidávat aplikace a doplňky prohlížeče.

 

Google Chrome OS

Práce s aplikacemi je jednoznačně největší změna ve vztahu ke standardnímu operačnímu systému a vyžaduje po uživateli doslova změnu uvažování. V současné verzi OS Chrome můžeme pracovat s aplikacemi pouze v režimu on-line, což samozřejmě vyžaduje nejen neustálé připojení k internetu, ale také dostatek užitečných webových aplikací. Do budoucna se sice počítá s tím, že některé aplikace půjdou spouštět off-line, ovšem těžiště práce bude pořád v cloudu.

Je opravdu tak těžké si představit, že budeme pracovat pouze online? Neberme prozatím v úvahu bedlivé oko Velkého Bratra a zaměřme se na technickou stránku celé věci. Na internetu se nachází řada aplikací, které se svým off-line bratříčkům směle vyrovnají. Pokud zůstaneme u produktů Google, máme k dispozici kompletní kancelářský balík Google Docs nebo nástroj pro práci s obrázky Picasa. Pro pokročilejší úpravy můžeme použít vynikající program Sumopaint. Je jasné, že pro některé účely, jako je například úprava videa, bude cloud ještě nějakou dobu použitelný pouze s velkými obtížemi. Už dnes ale máme spoustu možností, jak sílu webového řešení využít. Samotný Google prezentuje jednu z obrovských výhod systému na následujícím videu.

 

 

V podstatě se jedná o to, že vaše soubory jsou na vzdáleném serveru neustále ukládány a nejsou tedy závislé na klientském stroji, který může být zcela zničen a uživatel přesto nepřijde o svá data. Další výhodu spatřujeme v tom, že při přechodu mezi různými počítači nemusíme přenášet svá data nebo nastavení. Pouze se stačí přihlásit k účtu a máme vždy stejné nastavení.

GoogleBook samozřejmě trpí i některými nedostatky. V námi testované verzi například nebyla podporována Java, přestože na internetu lze již nalézt návod, jak podporu javy doplnit. Snad tedy vývojáři do vydání produkční verze tento nedostatek odstraní. Další chyby jsme si všimli při přehrávání videa na serveru youtube. Video při zobrazení na celé obrazovce neběželo plynule a navíc občas vypadnul zvuk a ozývalo se jen chrčení.

Dalším nedostatkem prototypu CR-48 je velmi omezená práce se soubory. Data lze sice do notebooku ukládat, ovšem pouze ta stažená z internetu. Prostřednictvím USB disku si nic nenahrajete. Omezená je také správa souborů, neboť zatím není možné vytvářet složky. Stačí se podívat na jednoduché okénko, které slouží jako „správce“ souborů a je vám hned jasné, že nemůžete očekávat žádné zázraky. Zapomenout samozřejmě musíme i na nějaké přehrávání filmů a hraní her – pokud je ovšem nehrajeme na internetu a nevyžadují javu.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Google Chrome OS

Celkové hodnocení GoogleBooku je velmi složité. Pokud bychom chtěli posuzovat jeho použitelnost k dnešnímu dni, pak by přes všechny pozitiva, jako jsou rychlé starty, snadné nastavení a výborná práce s internetem, bylo hodnocení spíše negativní. Jestli ovšem Google zapracuje na správě souborů, přidá možnost alespoň omezené práce off-line, nabídne podporu rozumného přehrávače multimédií a značně vylepší touchpad, máme se opravdu na co těšit. Je jasné, že pro někoho nebude GoogleBook nikdy. Ti z vás, kteří se ze spánku budí se strachem před Velkým Bratrem, budou i nadále věrni svým off-line řešením. Jedno je však jisté. Prototyp CR-48 je vizionářský projekt, který má před sebou určitě velmi zajímavou budoucnost.

Byl pro vás článek přínosný?