Hlavní navigace

Preview CES 2013: Skvělé hračky a nejnovější technologie - 2. díl

8. 1. 2013

Sdílet

 Autor: pcworld.com
I když největší událost roku v oblasti spotřební elektroniky, veletrh CES 2013 v Las Vegas, vypukne až za pár hodin, již nyní můžeme tipovat, že na předních liniích budou soupeřit Ultra HD televizory, tablety s Windows 8, chytré domácí spotřebiče a aplikace pro smartphony.

Předchozí díl

Váš budoucí domov

Samozřejmě, že aplikace nemonitorují jen vaše zdraví. Mohou monitorovat i váš domov. A takové aplikace asi budou na CES taktéž hojně zastoupeny.

Koncept chytré domácností, která plní každý rozmar svého obyvatele, byl dlouho záležitostí sci-fi; nicméně na nedávných setkáních před CES demonstrovali výrobci propojená zařízení, která nás mohou posunout blíže budoucnosti. Nyní mohou být mnohé tyto aplikace ovládány švihem vašeho telefonu: na veletrhu čekejme desítky příkladů.

Od Bluetooth magnetů na ledničky až po chytré topení je domácí technologie stále chytřejší – a mnohem dostupnější. Očekává se, že Samsung a LG představí pokročilé spotřebiče, a další společnosti (například Belkin) plánují ukázat menší elektronické výrobky pro domácnosti. Belkin již získal cenu za inovaci v oblasti domácích spotřebičů na CES 2013 za svůj produkt WeMo Baby, zvukový monitor dítěte, který jako přijímač využívá smartphone.

Belkin WeMo

„Můžete jít zpět do 70. let a vidět obálky časopisů, které mluví o budoucí domácnosti a automatizaci domova a jak se změní naše životy. Pro nás obyčejné lidi se to ne tak úplně splnilo,“ říká Ohad Zeira, ředitel Belkinu pro produktový management. „Domácí automatizace by měla být malými kousky velmi dostupné technologie, které jsou dostupné a pro každodenní spotřebitele jednoduché na osvojení, které by měly být prvními krůčky na cestě k takové automatizaci.“

Většina spotřebitelů si stále nemůže dovolit chytré ledničky, ovšem malé domácí spotřebiče jsou nyní v dosahu spousty potenciálních kupců. Jak LG, tak Samsung na CES ukazují robotické vysavače v Roomba stylu.

Smart Tango Corner Clean obsahuje disponuje vyskakovacím smetáčkem a schopností dostat se do těžce přístupných rohů. Hom-Bot Square od LG zase obsahuje vylepšené senzory a delší smetáčky, a navíc dvě kamery, které jsou schopny skenovat a mapovat místnosti ve vašem domě.

Auto inovace

Většina trendů v automobilové technologii byla ve vývoji roky. Jen pár takových trendů však dojde naplnění na letošním CES.

Výrobci vozů i doplňků pro ně pracují na plné integraci technologií do aut. Automobilová porce CES slibuje displeje s vysokým rozlišením, dotykové obrazovky, aktivaci a diktování pomocí hlasu a internetové připojení. Aktualizace statusu na Facebooku od volantu už nebude exkluzivní záležitostí prvku Mbrace2 v Mercedesech.

A procesory již nejsou jen pro počítače. Čipy dnes výrazně figurují i v autech, a výrobci čipů budou představovat elektrická vozidla, která mají procesory pohánějící jejich systém „infotainmentu“, shluky digitálních nástrojů, zábavu pro pasažéry na zadním sedadle a technologii pro asistenci řidiči.

Spousta výrobců aut i doplňků se zaměřuje na bezpečnost. Od technologie auta bez řidiče až po technologii asistence řidiči – včetně kamer typu „třetí oko“ a monitoru únavy – společnosti vyvíjejí výraznou snahu o udržení bezpečnosti (a bdělosti) řidičů za volantem.

Na CES 2013 nicméně asi neuvidíme žádné nové auto. Audi od loňského CES pomalu odhaluje nové high-tech rozhraní pro svůj model A3, ale nejspíše posune debut na veletrh v Detroitu koncem tohoto měsíce.

Připojené fotoapráty

Fotoaparáty vybavené Wi-Fi se v roce 2013 stanou normou: ve skutečnosti budeme v příštích 12 měsících moci vidět více připojených modelů než těch bez Wi-Fi. Bezdrátová technologie bude znamenat, že mnohem více (jestli ne všechny) digitálních zrcadlovek, „bezzrcadlovek“ i kompaktů bude schopno nahrávat fotografie a video na sociální sítě, stahovat obrázky do telefonů a tabletů bez použití kabelů a streamovat video ve vysokém rozlišení ve chvíli jeho nahrávání.

Nikon Coolpix S800c

Uvidíme také stále více zařízení typu Samsung Galaxy Camera a Nikon Coolpix S800c, což jsou dva fotoaparáty, které běží na operačním systému Android a jsou plné mobilních aplikací, jako je Instagram.

Poté, co Polaroid představil svůj chytrý fotoaparát SC1630 Smart Camera, plánuje podle webu Imaging Resource vydat na CES 2013 nový na Androidu založený model. Nové zařízení bude obsahovat vyměnitelné objektivy, ale jinak o něm není nic moc známo – ani to, jaký Android vlastně bude jeho softwarovým srdcem. Proslýchá se, že by mezi specifikace novinky mohl patřit 18,5megapixelový snímač a 3,5palcový dotykový displej. Údajně uniklé snímky fotoaparátu jej označily modelovým názvem IM1386.

Čas na televizi

Letošní televize nejvyšší třídy nabízejí úžasnou obrazovou kvalitu, ale budete si schopni dovolit tu nejlepší z nejlepších? Ultra HD (také známé jako 4K) a OLED modely budou letos v obchodech snadněji dosažitelné – a z toho, co jsme zatím z obou technologií viděli, je jasné, že průměrná 1080p LED televize nebo plazma bude blednout závistí.

Přestože byste však měli být teoreticky schopni pořídit si v následujícím roce takovou televizi budoucnosti, budou tato zařízení pro většinu spotřebitelů příliš drahá. Nejlevnější cenovky očekávejte na hranici dvou set tisíc korun.

OLED displeje byly hlavní atrakcí loňského CES; první OLED modely měly být v obchodech do konce roku 2012. To se však nestalo, protože sériová produkce 55palcových OLED prototypů od Samsungu a LG, které jsme mohli vidět na minulém CES a například i na veletrhu IFA v Berlíně, byla zpožděna. První vlna OLED dojde do obchodů letos. Například první generaci OLED televizí od LG si američtí zákazníci mohou předobjednat již nyní, CES 2013 pak jistě poskytne spoustu detailů o prvních nabídkách OLED technologie od Samsungu.

LG pro CES oznámilo představení 84palcové 4K televize, a koncem roku 2012 Sony představilo svůj první 4K model – taktéž 84palcový s pevným diskem, na němž je předem nahraných několik 4k filmů. Na veletrhu v Las Vegas pravděpodobně uvidíme i ohlášení 4K HDTV od Sharpu a Samsungu.

Při jejich vysoko nastavených cenách se však většina návštěvníků u nejvyšší třídy televizí omezí na nakupování očima. Nicméně díky vzniku trhu 4K a OLED televizí mohou být dostupnější excelentní plazmové a LED HD televize.

Cloud24

Dozvuky

Bluetooth reproduktory si díky své kompatibilitě s počítači, smartphony a tablety získávají v porovnání s Wi-Fi a AirPlay reproduktorů a reproduktorů s kabelovým připojením stále větší oblibu, a to navzdory své nemastné neslané kvalitě. Na CES uvidíme spoustu Bluetooth reproduktorů, a přímo na show se jistě objeví i nějaké nové modely.

V domácích kinech na CES očekávejte více soundbarů a méně A/V receiverů s prostorovým zvukem. Navíc to vypadá, že svůj prostor získávají malá zlepšení vestavěných reproduktorů na HDTV. Letošní cenu za inovaci na CES si za soundbarové zvukové systémy domácího kina odnášejí Definitive Technology, GoldenEar Technology a Philips.

Byl pro vás článek přínosný?