Hlavní navigace

Převádějte text na obrázek a obrázek na text

17. 9. 2013

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Není text jako text. Pokud chcete pracovat s textem, je nejpodstatnější, zda se jedná o text, který je součástí obrázku, nebo o text třeba v textovém editoru.

Pokud chcete změnit text na obrázku, musíte neprve převést obrázek na text. Stejně tak pokud chcete pracovat s textem stejně jako s obrázkem, musíte text převést na obrázek. V tomto článku vám ukážeme, jak na to.

Poklepejte na libovolné slovo v tomto odstavci. Váš internetový prohlížeč toto slovo vybere a vy je následně můžete zkopírovat a vložit do vašeho textového editoru nebo programu pro práci s elektronickou poštou. Zkuste ale poklepat na slovo v nějakém obrázku, třeba v nějakém obrázku v tomto článku. Zjistíte, že slovo zkopírovat ani vložit nejde. Ve světě digitálních médií je mezi skutečným textem a obrázkem obsahujícím text značný rozdíl, ačkoliv to většině uživatelů vůbec nemusí být na první pohled zřejmé. Naštěstí existují možnosti, jak převést text na obrázek a obráceně.

Pojďme se nejprve podívat, jak se převede text na obrázek ve formátu .jpg či .png.

Pokud používáte Microsoft Word, je postup velmi jednoduchý. Vyberte text, který chcete „vyfotografovat“ a stiskem klávesové zkratky Ctrl-C jej zkopírujte do schránky. Spusťte program Malování, aplikaci, která je standardní součástí operačního systému Windows, a stiskem klávesové zkratky Ctrl-V vložte text jako obrázek a soubor uložte.

Tento trik bohužel nefunguje se všemi textovými editory. Podle našich zkušeností v podstatě funguje pouze při použití programu MS Word. Vytváříte-li dokumenty v jiném textovém editoru, pak můžete použít program Výstřižky, kterým můžete snímat libovolnou část obrazovky a pak ji uložit v podobě souboru typu obrázek.

 Program Výstřižky

Používáte-li verzi starší verzi operačního systému Windows, která nástroj Výstřižky neobsahuje, pak na klávesnici prostě stiskněte klávesu PrintScreen, poté spusťte program Malování (popřípadě jiný program na úpravu obrázků) a obrázek vložte. Tímto způsobem se do programu Malování vloží obsah obrazovky, takže budete ještě muset obrázek oříznout tak, aby obsahoval pouze text.

Budeme-li potřebovat opačný postup, tj. převést text v podobě obrázku na samotný text, pak je třeba program pro rozpoznávání znaků (OCR). Pak ale potřebujeme skener.

Máte-li k dispozici program OneNote od Microsoftu, který je součástí nejnovějších verzí Microsoft Office, pak již program OCR máte. Obrázek zkopírujte a následně vložte do programu OneNote. V dalším kroku klepněte pravým tlačítkem na obrázek a z místní nabídky vyberte položku Kopírovat text z obrázku. Text se následně v podobě skutečného textu přesune do schránky, odkud jej můžete vložit takřka kamkoliv.

příloha_ovladnete_sva_data

Program OneNote

Pokud program OneNote k dispozici nemáte, pak můžete použít internetovou službu Free OCR. Jednoduše na internetovou stránku načtete soubor obrázku (maximální velikost 2 MB), zadejte kontrolní kód, kterým se ověří, že soubor ukládáte a web vy jako fyzická oba a ne nějaký robot, a stiskněte tlačítko Send file. Text se pak objeví v rámci, odkud jej můžete zkopírovat a následně vložit, kam potřebujete.

Byl pro vás článek přínosný?