Hlavní navigace

Přetaktujte si procesor na svém počítači - 7.díl

13. 6. 2017

Sdílet

 Autor: (c) bestshortstop - Fotolia.com
Vymáčkněte ze svého procesoru maximum a nebudete muset investovat do nákladného upgradu svého stroje.

Předcházející díl

 

Pokud si myslíte, že je přetaktování počítače pouze záležitostí maximálním výkonem posedlých fanatiků vyzbrojených lahvemi s kapalným dusíkem, pak je nejvyšší čas, abyste toto svoje stanovisko přehodnotili! On totiž i drobný nárůst výkonu vašeho počítače může ve výsledku znamenat významné pozdržení upgradu vašeho počítače i finanční úsporu, protože peníze, které byste jinak museli investovat do upgradu, vám jednoduše zůstanou doma.

Přetaktování procesoru

Na obrázku níže vidíte snímek obrazovky z aplikace CPU-Z, a to ještě před přetaktováním procesoru. Obrázek je samozřejmě statický, nicméně vězte, že se hodnoty v okně programu neustále mění, a to v závislosti na zatížení procesoru.

Pozornost věnujte zejména sekcím Core Voltage a Clocks. Naposledy zmiňovaná sekce Clocks pak zobrazuje celkové zatížení procesoru a hodnotu násobiče. Co se týče teploty procesoru, pak v našem případě byla teplota procesoru na rozumné hodnotě 32°C.

Monitorování hodnot CPU pomocí programu CPU-Z

Sledování teploty CPU, zatížení CPU a aktivity větráčků

Spusťte program Geekbench 4 (popřípadě jinou aplikaci podle vašeho výběru) a spusťte základní benchmark.

Program Geekbench pro benchmarking CPU

Abyste dosáhli co možná nejpřesnějších výsledků, nechte benchmark běžet a nic jiného na počítači nedělejte. Jen v okně CPU-Z a v okně pro sledování teploty sledujte, jak se při zátěži počítače mění rychlosti, napětí a teploty. Po dokončení benchmarku se zjištěné hodnoty zobrazí v okně internetového prohlížeče. Program Geekbench při výstupu zobrazuje výsledek jak pro single-core, tak pro multi-core. Tyto výsledky si poznamenejte, abyste je mohli porovnat s výsledky při provádění následujících testů. Během testu jsme mimochodem zjistili, že maximální teplota procesoru dosáhla 54°C.

Výsledky benchmarku z programu Geekbench

Nyní restartujte počítač a přesuňte se opět do UEFI BIOSu. Již víme, že procesor může pracovat až na 4,2 GHz (to je výchozí rychlost procesoru v režimu Turbo), proto při našem prvním pokusu o přetaktování nastavíme hodnotu parametru Core Ratio Limit na 44, což ve výsledku u procesoru nastavuje frekvenci 4,4 GHz. V tuto chvíli jsme nijak neupravovali hodnotu napětí, nicméně není problém hodnotu napětí upravit,pokud se zjistí,že jsou aktuální nastavení příčinou nestability počítače.

Ruční nastavení hodnoty násobiče při přetaktování

Restartujte počítač a znovu spusťte program CPU-Z, abyste mohli zkontrolovat rychlost jader procesoru a použité napětí. Při použití nových nastavení si ověříme, že procesor pracuje na frekvenci 4,4 GHz při napětí 1,44 V.

Sledování parametrů CPU pomocí nástroje CPU-Z

Nyní zopakujte benchmarkový test, abyste se přesvědčili, zda se bude počítač chovat stabilně i při maximálním zatížení. Tentokrát jsme zjistili, že teplota procesoru vzrostla až na 71°C, přičemž větráčky i čerpadlo běžely na plný výkon a vydávaly značný hluk. Nicméně počítač jako takový se choval stabilně.

Teploty procesoru v intervalu od 70°C do cca 75°C se obecně považují za maximální použitelné při přetaktování, aniž by hrozilo poškození hardwaru. Při pokusech o přetaktování,kdy teploty dosahují 80°C se sice dá dosáhnout ještě vyššího výkonu, nicméně riziko poškození hardwaru je poměrně vysoké. Pokud vám nechybí odvaha, můžete zkusit stejně jako my, postupně a opakovaně zvyšovat frekvenci vždy o 0,1 GHz.

 

příloha_ovladnete_sva_data

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?