Hlavní navigace

Přetaktujte si procesor na svém počítači - 3.díl

9. 6. 2017

Sdílet

 Autor: (c) Yahia LOUKKAL - Fotolia.com
Vymáčkněte ze svého procesoru maximum a nebudete muset investovat do nákladného upgradu svého stroje.

Předcházející díl

 

Pokud si myslíte, že je přetaktování počítače pouze záležitostí maximálním výkonem posedlých fanatiků vyzbrojených lahvemi s kapalným dusíkem, pak je nejvyšší čas, abyste toto svoje stanovisko přehodnotili! On totiž i drobný nárůst výkonu vašeho počítače může ve výsledku znamenat významné pozdržení upgradu vašeho počítače i finanční úsporu, protože peníze, které byste jinak museli investovat do upgradu, vám jednoduše zůstanou doma.

Základy přetaktovávání

V tomto seriálu budeme používat základní desku Asus Maximus VIII Hero Alpha s procesorem Intel Core i7-6700K. Je velmi pravděpodobné, že níže popisované kroky budete muset provést i na vašem hardwaru, jen se nemusí jednat o přesně tytéž postupy, ale spíše o principy, které platí obecně.

Ještě předtím, než se pustíte do samotného přetaktovávání, nezapomeňte si z internetových stránek výrobce vaší základní desky stáhnout a nainstalovat nejnovější verzi BIOSu. Tento krok je ve své podstatě zásadní, protože budete mít jistotu, že máte k dispozici nejnovější možnosti konfigurace a že vaše snaha nevyjde vniveč jenom kvůli nějakým v dnešní době již známým chybám.

Spusťte počítač, stiskem klávesy F2 (nebo Delete) při spuštění počítače se přesuňte do BIOSu a můžete začít.

Jak je vidět z obrázku níže, procesor pracuje na základní frekvenci 4 GHz (4 000 MHz). Rovněž je vybaven funkcí Max Turbo, která v případě potřeby dokáže zvýšit frekvenci procesoru až na 4,2 GHz. Při nečinnosti je teplota procesoru 25°C při napětí 1,264 V – tato hodnota tedy představuje napětí, kterým je procesor napájen.

Parametry CPU v UEFI BIOS

Abychom přetaktovali procesor, tj. zvýšili frekvenci procesoru , musíme buď zvýšit jeho základní frekvenci, nebo hodnotu násobiče. Například hodnota násobiče 42× při stejné základní hodinové frekvenci 100 MHz zajistí, že bude procesor pracovat na frekvenci 4 200 MHz, neboli 4,2 GHz.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?