Hlavní navigace

Přetaktujte si procesor na svém počítači - 1.díl

7. 6. 2017

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Vymáčkněte ze svého procesoru maximum a nebudete muset investovat do nákladného upgradu svého stroje.

Pokud si myslíte, že je přetaktování počítače pouze záležitostí maximálním výkonem posedlých fanatiků vyzbrojených lahvemi s kapalným dusíkem, pak je nejvyšší čas, abyste toto svoje stanovisko přehodnotili! On totiž i drobný nárůst výkonu vašeho počítače může ve výsledku znamenat významné pozdržení upgradu vašeho počítače i finanční úsporu, protože peníze, které byste jinak museli investovat do upgradu, vám jednoduše zůstanou doma.

Úvod

V tomto seriálu se budeme věnovat několika tipům, které se týkají přetaktování procesoru a které ve výsledku dokáží zvýšit jeho výkon minimálně o 10 procent. Ať už jste hráč počítačových her, nebo se bavíte úpravou videa či streamingem médií, určitě se vám upgrade, který vás nebude stát ani korunu, bude hodit. Pokud tedy chcete rychlejší počítač, čtěte dále!

Co je to vlastně přetaktování?

Pod pojmem přetaktování se rozumí technika, která se používá u nejrůznějšího počítačového hardwaru kvůli zvýšení jeho výkonu, a to nad mez, která je stanovena jeho výrobcem. Přetaktování je možné provést u řady procesorů, paměťových modulů nebo grafických karet, a to obvykle úpravou parametrů prostřednictvím rozhraní UEFI BIOS, které se nachází na základní desce. Přetaktovávání v rozumné míře a v rozumných mezích by váš počítač nemělo nijak poškodit. Je však velmi důležité zajistit odvod přebytečného tepla, které přetaktováváním vzniká – o tom se však ještě budeme zmiňovat později.

Několik tipů na úvod

Pokud se budete chtít vrhnout do přetaktování procesoru, pak je dobré znát několik základních faktů, která se vyplatí dodržet ještě předtím, než se do celé akce pustíte. Za prvé je dobré si uvědomit, že ne všechny procesory se dají snadno přetaktovat. Pokud patříte mezi fanoušky procesorů firmy AMD, pak jste na tom dobře. Vlastníte-li procesor firmy Intel, pak vězte, že tato firma ty nejoblíbenější procesory zamyká, a to právě proto, aby zabránila "vychytralým" uživatelům použít trik, kdy takový uživatel zakoupí levnější procesor, u něhož následně vyšroubuje přetaktováním výkon až na úroveň daleko dražšího procesoru. I u firmy Intel ale existují výrobní řady procesorů (poznáte je podle písmenka K nebo X na konci, například procesor Intel Core i5-7600K), které se prodávají odemčené a které se tím pádem dají i přetaktovat.

Dále si uvědomte, že každý procesor není ničím jiným než naprosto unikátní destičkou z křemíku s elektronikou. Některé procesory tím pádem snesou provoz na vyšší výkon snáze než jiné. To platí dokonce i u procesorů stejného výrobního modelu a specifikace. Není náhodou, že se často hovoří o tzv. křemíkové loterii!

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?