Hlavní navigace

Přetaktujte nový CPU Haswell jako profesionál! - 4.díl

5. 8. 2013

Sdílet

 Autor: (c) KAR - Fotolia.com
V posledním dílu tohoto seriálu se s vámi rozloučíme prezentováním výsledků, kterých jsme při přetaktování dosáhli, a to srovnáním výsledků z benchmarkových programů před a po přetaktování.

V červnu letošního roku uvedla firma Intel na trh novou generaci čipů s architekturou Haswell. My jsme si pořídili výkonnou počítačovou sestavu obsahující procesor Core i7-4770K právě s architekturou Haswell a v tomto seriálu se s vámi podělíme o zkušenosti, které jsme získali při jeho přetaktování.

1. dílÚvod; Uvnitř je docela horko

2. dílJak tedy na chlazení?; Přetaktování procesoru Haswell

3. dílKonfigurace napětí a udržování teploty; Nastavování hodnot napětí čipu a násobiče

Důkaz vyššího výkonu

Po dokončení ladění výkonu jsme spustili několik benchmarkových testů, abychom zjistili, o kolik se zvýšil výkon naší počítačové sestavy jen přetaktováním procesoru Haswell. Při výchozí konfiguraci dosáhla počítačové sestava v multithreadingovém (vícevláknovém) testu Cinebench R11.5 hodnoty 8,09. V multithreadingovém benchmarkovém testu POV-Ray dosáhla naše počítačové sestava hodnoty 1544,13 pps (pixels per second – počet pixelů za sekundu). Při nízkém rozlišení (1 024 × 768) a při nastavení nízké kvality jsme u benchmarku Crysis dosáhli 237,16 fps (frames per second – snímků za sekundu). Po přetaktování procesoru Core i7-4770K na frekvenci 4,7 GHz se výkon počítačové sestavy výrazně zvýšil.

Ve výsledku jsme dokázali přetaktovat náš procesor Core i7-4770K až na 4,7 GHz na všech jádrech, a to při napětí 1,214 V. Počítačová sestava byla naprosto stabilní a výkon počítačové sestavy výrazně vzrostl.

DT24

Po přetaktování vzrostl výkon naší počítačové sestavy v multithreadingovém testu Cinebench R 11.5 až na 10,26, což je nárůst výkonu o více než 27 procent. Výkon v benchmarku POV-Ray vzrostl na 1959,65 pps, což je nárůst o 26,9 procenta. Konečně v benchmarkovém testu Crysis vzrostl počet zobrazených snímků za sekundu na 270,12 fps, což představuje nárůst o 13,9 procenta.

Z výše uvedených výsledků je jasně vidět, že nárůst výkonu je po přetaktování skutečně velmi výrazný. Těchto výsledků můžete dosáhnout i vy, a to zcela zdarma – stačí splnit pouze jeden jediný předpoklad, kterým je dostatečné chlazení.

Byl pro vás článek přínosný?