Hlavní navigace

Přenosná navigace Panasonic Strada CN-GP50N

4. 9. 2007

Sdílet

Společnost Panasonic uvádí na český trh přenosnou navigační jednotku Panasonic Strada CN-GP50N. Zařízení lze využívat nejen pro GPS navigaci, ale i jako Bluetooth hands free nebo prohlížeč fotografií.


Zařízení o rozměrech 128 x 84 x 30 mm by mělo být možné vyjmout z automobilu a používat jej i mimo vůz, třeba při pěších výletech. Integrovaná baterie by měla vydržet až 4 hodiny provozu. Přístroj je kompletně lokalizován – akustická navigace i menu jsou v češtině.

Přenosná navigace Panasonic Strada má vcelku velký širokoúhlý dotykový displej s úhlopříčkou 12,5 cm. Systém obsahuje mapy pokrývající 37 evropských zemí. Informace uložené v databázi zahrnují 1 300 000 destinací po celé Evropě, tematicky rozdělených do různých kategorií včetně hotelů, parkovišť, čerpacích stanic a restaurací. Mapy lze aktualizovat z paměťové karty SD nebo lze k přenosu dat z počítače použít standardní USB připojení.

Významné architektonické památky jako například Brandenburská brána nebo pařížský Vítězný oblouk se na mapě zobrazí jako trojrozměrné ikony. Databáze zahrnuje celkem 220 památek v 10 evropských zemích.



Panasonic CN-GP50N nabízí podporu pro telefony vybavené technologií Bluetooth. Navigační jednotku lze používat jako hands-free sadu pro telefonování za jízdy. Dále jsou k dispozici ještě dvě další funkce – kopírování telefonního seznamu z mobilního telefonu do navigace a přímé vytáčení na čísla bodů zájmů, která jsou uložena v databázi pro jednotlivé destinace. Díky této funkci si může řidič operativně zařídit rezervaci v hotelu nebo v restauraci, která se nachází na jeho trase.

Díky komunikaci s místními centry pro řízení dopravy (RDS-TMC) navigační systém průběžně monitoruje dopravní zácpy, práci na silnici a zpravodajství o počasí. V případě, že se na zvolené trase objeví problém, zobrazí se v odpovídajícím místě ikonka a navigační systém pohotově navrhne alternativní trasu. Je ovšem otázkou, zda budou tyto online služby dostupné v naší republice a případně jak rychle a v jaké kvalitě budou užitečné dopravní informace dostupné.

Když se řidič blíží ke křižovatce, kde má odbočit, navigace by jej měla hlasovým povelem upozornit, do kterého pruhu se má zařadit, aby si nezkomplikoval odbočení. Správný pruh je na displeji má být navíc i zvýrazněn oranžovou barvou. Zda bude tato služba bezchybně fungovat i v naší republice je otázkou. Na ní snad odpoví jedině praktické testování. Pro test se proto pokusíme zajistit zařízení co možná nejdříve.

Navigační jednotka může řidiči ušetřit i pokutu za překročení povolené rychlosti, zejména v zahraničí, kde si řidiči nejsou jisti, jakou rychlostí mohou jet ve městě nebo na dálnici. Pokud navigace zjistí, že aktuální rychlost vozidla překračuje limit povolený pro tu kterou komunikaci, upozorní na to řidiče akustickým signálem a ikonou na displeji.

V České republice se navigační jednotka Panasonic Strada CN-GP50N začne prodávat na podzim. Doporučená maloobchodní cena je 11 495 Kč.

- - Jaroslav Kasal

příloha_ovladnete_sva_data

Byl pro vás článek přínosný?