Hlavní navigace

Přeměňte svůj notebook na herní pomocí externí grafiky - 11.díl

10. 11. 2015

Sdílet

 Autor: © Daniel Schweinert - Fotolia.com
S trochou snahy a kutilského umu můžete proměnit svůj notebook v herní počítač, a to za zlomek ceny nového herního počítače. Zdá se vám to nemožné? Pak čtěte dále!

Předcházející díl

 

Sice počítačové hry třeba moc nehrajete, ale zase si říkáte, proč si jednou za čas něco nezahrát? Jenže počítačová hra, to chce pořádný hardware a ne notebook, který sice není úplně nejstarší, ale se svým výkonem na herní počítačovou sestavu určitě nemá. Pořizování nového stolního počítače? To se na občasné hraní nevyplatí. Neexistuje nějaké jiné, cenově přijatelné řešení, které by dokázalo z notebooku udělat herní mašinu? Budete se možná divit, ale něco takového opravdu existuje! Odpověď seskrývá pod zkratkou eGPU.

Budoucnost

Skutečnost, že na notebooku, který bez trhání sotva přehraje video v rozlišení 1 080p, můžete najednou hrát třeba počítačovou hru Witcher 3, je opravdu fantastická. Budoucnost se však rýsuje v ještě lepším světla, a to z jednoho docela prostého důvodu, kterým je Thunderbolt 3.

Konkrétně řešeno firma Intel v příspěvku na blogu v červnu jmenovala sestavy eGPU jako příklady využití nadcházejícího Thunderboltu 3. Thunderbolt 3 totiž slibuje teoretickou rychlost až 40 Gbps a fanoušci do eGPU , jako třeba již zmiňovaný Nando od tohoto řešení očekávají, že eGPU pro notebooky bude schopno nabídnout takřka stejný výkon jako herní stolní počítač.

Intel v tomto směru sice až tak přesvědčený není, nicméně firma věří, že sestavy eGPU postavené na Thunderboltu 3 v každém případě nabídnou lepší herní zážitek než ten, který je nyní.

Thunderbolt 3 bude doslova rychlý jako blesk a mimoto kompatibilní s porty USB typu C

Mluvčí firmy Intel sdělil, že při použití grafické karty pro stolní počítače připojené přes Thunderbolt se v porovnání se stejnou kartou zapojenou přímo do slotu na základní desce očekává menší výkon, který je dán tím, že při připojení přes Thunderbolt je přenosová rychlost rozhraní PCIe nižší. NIcméně i v tomto případě bude výkon daleko vyšší než u sestavy, která žádnou grafickou kartu ve slotu na základní desce nemá.

 Firmy Acer, Dell, Asus a Lenovo již oznámily, že notebooky se Thunderboltem 3 uvedou na trh a my můžeme jen doufat, že to bude ještě před koncem letošního roku.

příloha_ovladnete_sva_data

Firma Intel zároveň pracuje i na vylepšování řešení pro zobrazování grafiky ve Windows 10. Mluvčí Intelu potvrdil, že firma spolupracuje s výrobci grafických karet na řešeních, která by ve Windows 10 umožnila připojit nebo odpojit grafickou kartu bez nutnosti restartování systému, což je důležitým faktorem pro všechny uživatele, kteří budou používat nejrůznější zařízení připojovaná k Thunderboltu. Počáteční podpora se v tomto směru očekává od firmy AMD.

Pokud uvažujete o koupi nového notebooku a zároveň přemýšlíte o tom, že byste si pořídili i sestavu eGPU, pak doporučujeme, abyste počkali, dokud se na trhu neobjeví notebooky s operačním systémem Windows s integrovaným Thunderboltem 3. Jestliže naopak nějaký notebook máte a chcete mu nalít trochu nové šťávy do žil, pak připojení sestavy eGPU přes Express Card nebo mPCIe je naprosto dokonalým nápadem, jak získat vylepšit hardware, aniž byste přitom museli kupovat úplně novou herní sestavu.

Byl pro vás článek přínosný?