Hlavní navigace

Přeměňte svůj notebook na herní pomocí externí grafiky - 10.díl

8. 11. 2015

Sdílet

S trochou snahy a kutilského umu můžete proměnit svůj notebook v herní počítač, a to za zlomek ceny nového herního počítače. Zdá se vám to nemožné? Pak čtěte dále!

Předcházející díl

 

Sice počítačové hry třeba moc nehrajete, ale zase si říkáte, proč si jednou za čas něco nezahrát? Jenže počítačová hra, to chce pořádný hardware a ne notebook, který sice není úplně nejstarší, ale se svým výkonem na herní počítačovou sestavu určitě nemá. Pořizování nového stolního počítače? To se na občasné hraní nevyplatí. Neexistuje nějaké jiné, cenově přijatelné řešení, které by dokázalo z notebooku udělat herní mašinu? Budete se možná divit, ale něco takového opravdu existuje! Odpověď seskrývá pod zkratkou eGPU.

Výsledky benchmarkových testů

A nyní již samotné výsledky testů.

Výsledky testování eGPU na hře Witcher

Při pohledu na naše výsledky získané pro hru Witcher 3: The Wild Hunt zřejmě většina zarytých hráčů zřejmě zděsí hrůzou. Abychom se dostali na minimálně 30 fps, bylo nutno snížit kvalitu obrazu na rozlišení 720p a nastavit kvalitu na úroveň konzoly. To všechno při vypnutých Nvidia Hairworks. Hra Witcher 3 je na grafiku velmi náročná, nicméně jsme si vážnějšího zadrhávání a dalších problémů všimli pouze v okamžiku, kdy rychlost zobrazování snímků byla pod 22 fps.

Ovšem už jen skutečnost, že hru je vůbec možné hrát a dokonce v režimu přes celou obrazovku je obrovský pokrok ve srovnání s integrovanými grafickými kartami, u nichž byste hru Witcher 3 vůbec nespustili. Výkonnější grafickýá karta bypak mohla nabídnout ještě vyšší rychlosti zobrazování snímků.

To, že hra Witcher 3 běží i s naší sestavou, znamená i velmi dobře se vyvíjející se příslib v tom smyslu, že by na této sestavě mohly běžet i hry Star Wars Battlefront a Fallout 4.

Ovšem co se týče hry Battlefront, pak jsme mírně nejistí, když si uvědomíme, že používá herní engine Frostbite 3 od firmy Electronic Arts. Zkoušeli jsme totiž Battlefield 4, což je jiná hra založená na enginu Frostbite 3 a tato hra běžela pouze 10 minut a poté spadla.  

Tip: Pokupujte počítačové hry od firem, které vám je prodají online a které vám umožní za určitých podmínek hru vrátit (např. GOG nebo Steam), popřípadě od firem, které mají v nabídce zkušební verze her, jako například EA Origin. Asi se nikomu nebude chtít vyhodit třeba 1 500 Kč za hru, která na vašem počítači nepoběží.

Metro: Last Light Redux - výsledky benchmarku

 

Metro: Last Light Redux

 

Metro: Last Light Redux

Hardwarově méně náročné hry překonávají hranici 30 fps naprosto bez problémů, a to včetně třeba hry Metro: Last Light Redux, kterou jsme testovali. Nicméně abychom porovnali výkon integrované grafické karty z té správné perspektivy, vytvořili jsme několik snímků obrazovky při teytování s odpojenou sestavou eGPU. Nicméně jsme si v tomto případě museli domyslet, že všechny ty batohy, které se v tomto režimu vznášely ve vzduchu, zřejmě patří vojákům, protože integrovaná grafická karta prostě nedokázala přesněji vykreslovat všechny detaily.

Unigine Heaven 4.0 - výsledky benchmarku

Nakonec se můžete podívat, do jaké míry přispěla svým výkonem sestava eGPU v případě bechmarkového testu  Unigine Heaven 4.0.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?