Hlavní navigace

Přejděte na Windows 7 vlastním tempem

8. 11. 2009

Sdílet

Nikde není psáno, že pokud se rozhodnete přejít na Windows 7, musíte to provést najednou. Tady máte návod, jak přejít na Windows 7 postupně.

Pozvolný přechod z Windows Vista na Windows 7


Novým operačním systémem Windows 7 se zabýváme již několik měsíců, ale i přesto si stále  někteří naši čtenáři nejsou jisiti, zda na něj přejít definitivně. Pro některé z nich by bylo ideální, pokud by mohli  na nový operační systém přecházet postupně, tj. aby mohli pracovat ve Windows XP nebo Vista, kde jim vše funguje a přitom se seznamovat s Windows 7s tím, že později by používali již jen tento. Přinášíme vám tedy návod, který jsme připravili spolu s jedním z našich zahraničních spolupracovníků.

Windows 7

Ten našim čtenářům doporučuje následující postup:

Nehodlám celé odpoledne věnovat zdlouhavému procesu zálohování dat, instalaci Windows 7, přeinstalovávání aplikací, obnovení dat do nového operačního systému atd. Výše uvedené dva důvody mě proto přesvědčily k vypracování následujícího plánu. Namísto toho, abych odinstaloval starý operační systém a nainstaloval nový, nebo abych případně prováděl upgrade z Visty na Windows 7, rozhodl jsem se pro zlatou střední cestu. Nejprve jsem rozdělil svůj pevný disk na oddíly, což díky utilitě pro správu obsahu pevného disku nebyl problém. Každý z takto vzniklých oddílů byl dostatečně velký na to, aby pojal jak Windows Vista, tak Windows 7. Mohl jsem tak provést čistou novou instalaci, která je podle mého skromného názoru vždycky nejvýhodnější.

Nyní mám na jednom diskovém oddílu Windows 7 a testuji, zda si bez problémů rozumí s veškerým hardwarem. Podle všeho to vypadá, že tomu tak skutečně je, a tak začínám instalovat aplikace, které používám takřka každodenně a kopíruji svoje data z diskového oddílu s Vistami. V případě, že bude vše v pořádku, po několika týdnech, eventuálně měsících odstraním diskový oddíl s Vistami. Ještě budu muset vyřešit, jak nastavit diskový oddíl s Windows 7 jako primární, abych nemusel řešit problémy se spouštěním operačního systému, ale na řešení tohoto problému je v tuto chvíli ještě dost času. Nyní vám zatím prozradím jen to, jak vytvořit na pevném disku nový diskový oddíl a jak nainstalovat Windows 7.

Vytváření diskových oddílů na pevném disku


Mým prvním úkolem bylo vytvoření diskových oddílů na pevném disku. Nástroj pro práci s diskovými oddíly je standardní součástí Windows Vista. Používáte-li Windows XP, pak doporučuji použít zdarma dostupný nástroj Easeus Partition Manager (demoverze je ke stažení na http://www.easeus.com/), popřípadě jinou utilitu třetí strany.

V prvé řadě si ovšem uvědomte, že budete potřebovat pevný disk o velké kapacitě, minimálně alespoň s 50 GB volného místa. Pokud se ovšem chystáte na diskový oddíl s Windows 7 kopírovat ze starého diskového oddílu s Windows Vista větší množství souborů videa a jiných dat, pak budete potřebovat místa ještě více. Na svém počítači jsem pracoval s pevným diskem o kapacitě 750 GB, přičemž jsem pro Windows 7 vytvořil diskový oddíl o kapacitě 300 GB.

Windows 7

Postupoval jsem v následujících krocích:


1. Pro vytvoření nového diskového oddílu ve Windows Vista klepněte v tomto operačním systému na tlačítko Start a zde napište příkaz diskmgmt.msc a pak stiskněte klávesu Enter. Za okamžik se spustí nástroj Správa disků.

2. Ve sloupci Svazek klepněte na diskový oddíl C: pravým tlačítkem myši a kontextového menu, které se objeví, vyberte položku Zmenšit svazek.

3. Vista nyní spočítá, o kolik bude možné diskový oddíl zmenšit. Právě v tomto okamžiku se dostáváme do situace, kdy se může vyskytnout problém. Tak kupříkladu můj pevný disk o kapacitě 750 GB měl asi 400 GB volného místa, nicméně aplikace Správa disků mi umožnila zmenšit tento diskový oddíl pouze jen o asi 80 GB. Proto jsem použil nástroj Perfect Disk (demoverze je zdarma ke stažení na http://www.perfectdisk.com/) pro defragmentaci disku, jež dokáže přesunout všechny systémové soubory na začátek diskového oddílu, čímž je následně možno uvolnit na disku daleko více místa než prozatímních 80 GB.

4. Po provedení předchozího kroku (samozřejmě jen pokud vám Windows Vista nabídla také tak málo prostoru na uvolnění jako mně) nyní stačí zadat velikost místa pro nový diskový oddíl (já osobně jsem zadal číslo 300000 pro 300 GB) a stisknout tlačítko OK. Po několika minutách vám pak aplikace Správa disků zobrazí na vašem pevném disku nově vytvořené místo označené jako „Nepřiřazeno“.

5. Nyní klepněte pravým tlačítkem na nově vytvořený prostor označený výrazem Nepřiřazeno a z kontextového menu, které se objeví, vyberte položku Nový jednoduchý svazek. Poté se řiďte pokyny průvodce. Po skončení pak budete mít k dispozici úplně nový diskový oddíl připravený pro instalaci Windows 7.

Instalace Windows 7 na nově vytvořený diskový oddíl

Nyní nastává ten správný okamžik pro instalaci Windows 7. Tato část celé operace byla velmi snadná, protože stačilo jen restartovat počítač s instalačním diskem DVD s Windows 7 v mechanice a stisknout libovolnou klávesu, když se zobrazila věta „Press any key to boot from CD“.

Pokud při spouštění počítače žádné takové hlášení neuvidíte, budete zřejmě muset zavítat do BIOS Setupu a tam změnit pořadí disků, z nichž se zavádí operační systém – konkrétně nastavit jako první diskovou jednotku, z níž se bude spouštět instalace operačního systém, tedy mechaniku CD/DVD. Pokud nevíte, jak to provést, pak se podívejte do příručky dodané s vaší základní deskou - není to nic složitého.

Po spuštění instalačního programu Windows 7 stačí jen sledovat pokyny instalačního programu. Jakmile budete vyzváni k volbě typu instalace, pak vyberte instalaci vlastní. V dalším kroku pak budete vyzváni k zadání umístění, kam se mají Windows 7 nainstalovat. Zde vyberte nový  diskový oddíl vytvořený dříve.

příloha_ovladnete_sva_data

Poté si klidně můžete dát šálek kávy, protože další průběh instalace je zcela automatický. V mém případě celá instalace trvala asi 20 minut, ale klidně to může být i dvojnásobek – to v závislosti na rychlosti vašeho počítače. Po dokončení instalace a restartu počítače uvidíte ve spouštěcí nabídce dvě položky – pro Windows 7 a pro vaši starší verzi Windows. První položku zvolte, pokud budete chtít pracovat ve Windows 7, druhou, pokud budete chtít pracovat ve starší verzi Windows.

V dalších pokračováních tohoto malého seriálu se budeme věnovat přeinstalování aplikací, přenosem dat a dalšími operacemi.

Byl pro vás článek přínosný?