Hlavní navigace

Přehled novinek ve Windows 10 October 2018 Update - 2.díl

5. 10. 2018

Sdílet

 Autor: Microsoft/Techspot.com
Microsoft tento týden uvedl svůj druhý letošní „feature upgrade“ pro Windows 10, verzi 1809 s kódovým označením Windows 10 October 2018 Update. K dispozici jsou změny pro zlepšení integrace s mobilními zařízeními, vychytávky pro Edge i novinky v oblasti bezpečnosti.

Předchozí díl

Nejnovější verze Edge přináší také podporu témat (themes). Ačkoliv většina ostatních velkých prohlížečů je v tomto ohledu vepředu, stojí novinka za zmínku, neboť Edge může být užitečný na noteboocích či tabletech v případech, kdy chcete maximalizovat výdrž baterie.

Kdykoliv si teď v Edge budete načítat PDF dokumenty, uvidíte méně prázdných, bílých stránek. Pomalé nahrávání PDF je sníženo na minimum vylepšeními v oblasti vykreslování (rendering). A jestliže si pro otevírání těchto souborů nechcete instalovat žádnou externí aplikaci, pak je Edge ideálním řešením. Navíc když přejedete myší přes horní část obrazovky, objeví se navigační panel nástrojů s možností přidávat poznámky přímo z Edge. Tento panel nástrojů lze volitelně připnout k horní části dokumentu (aby se automaticky neskrýval).

Jednou z nápadnějších změn je přepracované menu nastavení. Tlačítko se třemi tečkami nyní otevře vyskakovací menu, připomínající nabídku v konkurenčním prohlížeči Google Chrome.

Kromě několika dalších menších změn v Edge se Microsoft rozhodl, že postupně zruší nástroj výstřižků (Snipping Tool). K utilitě byla přidána poznámka, v níž stojí, že její funkcionalita bude sloučena s nástrojem Snip & Sketch, dříve známého jako Screen Sketch.

Snipping Tool spustíte i stisknutím klávesové zkratky Windows + Shift + S, čímž zkopírujete vybranou oblast obrazovky do schránky. V rámci buildu 1803 tímto funkce zkratky končila. S příchodem říjnového buildu 1809 se navíc objeví menu, umožňující jednotlivé výstřižky volitelně sdílet a přidávat k nim poznámky.

příloha_ovladnete_sva_data

Další velkou změnou prošla samotná schránka. Cloud Clipboard nyní umožňuje uložit do schránky více položek najednou a samotné vložení pak lze realizovat na jakémkoliv zařízení spojeném s vaším účtem. V současné době je omezení maximální velikosti prostého textu, HTML a obrázků v rámci Cloud Clipboard omezeno na 1 MB. Funkci lze zapínat a vypínat v menu Nastavení > Systém > Schránka.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?