Hlavní navigace

Jak vybrat vhodný digitální projektor?

30. 10. 2009

Sdílet

Rady pro nákup digitálních projektorů dostupných na tuzemském trhu jsme rozdělili do dvou základních kategorií: na modely vhodné pro promítání filmů v domácnostech a na datové projektory určené spíše pro firemní účely.

Jak nakoupit digitální projektor?

 

Oldschool projectorJednotlivé projektory můžeme rozdělit do různých kategorií také podle použité technologie zobrazování. Valná většina projektorů na trhu je dnes vybavena technologií LCD. Uvedené rozlišení můžeme ještě dále rozdělit do několika podskupin lišících se velikostí zobrazovačů a technologií výroby TFT řídících tranzistorů. Obvyklé rozlišení těchto projektorů je SVGA a XGA, u některých se ale můžeme setkat i s SXGA. Nejčastěji jsou v současnosti na trhu zastoupeny přístroje se třemi zobrazovači. Využívají optické soustavy, jež rozdělí bílé světlo do tří barevných složek – na červenou, zelenou a modrou. Jednotlivé barvy jsou posléze zpracovány na miniaturních LCD projekčních panelech. Všechny složky obrazu se dále složí na soustavě polopropustných optických hranolů a pomocí projekčního objektivu následně zobrazí na projekční ploše.

Druhá, také velmi početná část projektorů, které jsou v prodeji na tuzemském trhu, pracuje na principech DLP, což je reflexní technologie. DLP technologie umožňuje odrážet světlo na více než devadesát procent plochy jednotlivých obrazových bodů, a proto potlačuje bodovou strukturu charakteristickou pro LCD projektory. DLP projektory jsou vyráběny ve dvou variantách – s jedním nebo se třemi čipy. Zatímco „jednočipové“ DLP projektory využívají rotujícího barevného filtru, kdy postupně vytvoří na projekční ploše obraz ze všech tři barevných složek (R, G, B), u modelů se třemi čipy se obraz pro jednotlivé barevné složky vytváří na každém snímači zvlášť a výsledný obraz je složen na optických hranolech. Jednočipové projektory jsou většinou velmi malé a lehké, trojčipové zase nabízejí opravdu vysoký světelný výkon.

 

Kino v obývacím pokoji

Projektory mají oproti velkým plazmovým či LCD televizím celou řadu výhod. Toto tvrzení se netýká jen pořizovací ceny a velikosti obrazu, ale platí také při posuzování jednoduchosti ovládání spolu s flexibilitou a samozřejmě větší mobilitou. I v době klesajících cen plazmových a LCD televizorů tak může být pro mnohé uživatele cenově dostupnější variantou pořízení projektoru. Nejpřesvědčivěji tento poměr vynikne, vezmeme-li v úvahu výslednou velikost promítaného obrazu. Za přibližně patnáct tisíc korun si totiž bez problémů pořídíte kvalitní projektor, který vám vytvoří dostatečně kvalitní obraz s úhlopříčkou několika metrů.

 

Platno

Musíme si ovšem uvědomit, že velikost promítané plochy je závislá na vzdálenosti projektoru od plátna či zdi, na niž je obraz promítán. Ze vzdálenosti tří metrů tak může zařízení vytvořit ve většině případů obraz s úhlopříčkou minimálně dvou metrů. Aby byl ovšem obraz dostatečně kontrastní, nejsou důležité jenom parametry daného projektoru, ale také míra zatemnění místnosti – ideální je samozřejmě projekce v úplné tmě nebo alespoň šeru. Pokud chcete skutečně již zmíněné televize postavené na plazmové technologii „dostat na kolena“, považujeme za ideální variantu pořídit si kromě projektoru také promítací plátno. I na první pohled perfektně hladká zeď je totiž ve skutečnosti velmi nerovná a málokdy opravdu čistě bílá. Kvalitu obrazu tak použitím plátna jednoznačně zvýšíte.

 

Kvalita obrazu

Jaké parametry projektoru jsou nejdůležitější a které byste měli před nákupem určitě zkontrolovat a posoudit? Základní postulát zní, že čím větší úhlopříčku chcete zobrazovat, tím je důležitější, jak vysoké rozlišení projektor poskytuje. Zajímat by vás mělo hlavně fyzické rozlišení, tedy nativní, u softwarové interpolace totiž často dochází ke snížení kvality obrazu. Například dvoumetrovou úhlopříčku vám bez problému zobrazí i projektor s nativním rozlišením 800 × 600 obrazových bodů, ovšem pro větší úhlopříčky bychom již doporučili minimálně rozlišení 1024 × 768 pixelů.

 

Projektor Sony

Pro domácí kino je mnohem důležitější než rozlišení, které projektor poskytuje, dosahovaný kontrastní poměr. Kontrast stanovuje poměr mezi nejtmavším a nejsvětlejším místem na plátně, což je při přehrávání filmů ve vysoké kvalitě velmi důležitý parametr. Jednoduše řečeno: projektory s vysokým kontrastem vždy nabízejí „dokonalejší“ černou  než projektory s kontrastem nižším.

Kvalitu by nemělo postrádat také barevné podání, s nímž silně souvisí sytost produkovaných barev. Bohužel tento parametr je velmi subjektivní a nedá se tudíž snadno vyjádřit jedinou číselnou hodnotou. Do naší mozaiky ještě chybí jas obrazu, který je ovlivněn především světelným výkonem zařízení (udáváno v ANSI lumenech) a světelnými podmínkami v projekční místnosti.

Protože není možné nikdy garantovat úplné zatemnění místnosti, doporučujeme čtenářům hledat takové projektory, jež nabídnou svítivost minimálně na úrovni 1000 ANSI. Na výsledné kvalitě obrazu má lví podíl samozřejmě i kvalita vstupního signálu, ideálně v některém z HD formátů. Aby takto kvalitní obraz mohl být zobrazen v plné kvalitě, měl by vámi hledaný projektor splňovat parametry „HD ready“, tedy schopnost přijímat signál v HD rozlišení. Full HD projektory (s rozlišením 1920 ×1080 pixelů) jsou ovšem výrazně dražší než ostatní modely, jejich pořízení proto doporučujeme spíše náročnějším uživatelům.

 

Datové projektory aneb pořizujeme výkonné světlo

Ve druhé části našeho přehledu se podíváme především na výkonnější přístroje, jež můžete bez obav umístit do velkých a rozlehlých konferenčních sálů. Díky silnému a kontrastnímu světlelnému toku, který poskytují, u nich obvykle nemusíte řešit dokonalé zatemnění kanceláře při firemních prezentacích. Výkonné datové projektory totiž disponují perfektním jasem, dostatečným kontrastním poměrem a také vysokým nativním rozlišením obrazu.Vnitrnosti projektoru

Firemní prezentace by měla vaši firmu či společnost dostatečně jasně představit vašim zákazníkům či obchodním partnerům, ať už jde o jednání či přímo konferenci. Nejde pochopitelně pouze o srozumitelný obsah sdělení, ale také o jeho formu – veškeré textové informace musejí být dobře čitelné, obrázky a grafy by měly nabídnout jasné barvy a kontury. V našem přehledu najdete jak mobilnější projektory, tak i několik velkých konferenčních modelů. Zástupci mobilních projektorů jsou snadno přenositelná zařízení, protože jejich hmotnost většinou nepřesahuje čtyři kilogramy. Robustnější konferenční projektory naproti tomu většinou podávají vyšší výkon, například hodnota jasu 4000 ANSI lumenů je v této „královské“ kategorii datových projektorů zcela běžným jevem.

Výkonné datové projektory disponují také velmi dobrým funkčním vybavením, a tak funkce jako automatické nastavení parametrů obrazu nebo korekce lichoběžníkového zkreslení lze již dnes považovat za zcela standardní. Modely jsou často vybaveny nejenom digitálním zoomem (tedy pouhým výřezem), ale většinou i optickým přiblížením, které DLPnesnižuje kvalitu obrazu. Pro různé prezentace se může hodit také funkce PiP (tzv. „obraz v obraze“), jež skýtá prosotr pro různé pokročilejší prezentační techniky. Pro obchodní zástupce či pro ty, kteří jezdí představovat svou firmu a jsou často na cestách, bude zase ideální model vybavený slotem pro paměťové karty nebo USB vstupem pro externí flashdisky. Na tato média totiž pohodlně uložíte celou prezentaci a nemusíte se již obtěžovat s notebookem.

Stále častější jsou také funkce zabezpečení projektoru, protože neoprávněná manipulace s vaším zařízením může vést i ke ztrátě citlivých dat. Právě z těchto důvodů bývají některá zařízení zamknuta klasickým PIN kódem. Zajímavou novinkou zabezpečení je například funkce zasílání varovných oznámení přes e-mail ve chvíli, kdy je projektor odpojen od sítě. Vyspělejší projektory totiž často disponují síťovým rozhraním, takže je lze lehce připojit do standardní firemní počítačové sítě.

 

Pohodlně bezdrátově

Dalším a relativně stále ještě novým trendem je také možnost dokoupit si k projektoru Wi-Fi modul, díky němuž nebudete muset před každou prezentací absolvovat martyrium spojené se správným zapojením všech jednotlivých kabelů. Prezentaci tak lze přenášet i z jedné místnosti do druhé, což se hodí především na větších konferencích nebo při promítání ve veřejných prostorách, kdy by mohlo dojít k náhodnému poškození nebo odcizení zařízení, v němž jsou uložena příslušná data.

 

Provoz projektoru

Každého zájemce o digitální projektor, bez rozdílu jeho zařazení do domácí nebo firemní kategorie, bude zcela jistě zajímat, jak drahý je provoz takového zařízení? To vám napoví informace ve specifikacích jednotlivých modelů v kolonkách „Životnost lampy“ a „Cena lampy“, podle těchto údajů získáte alespoň přibližnou představu o ekonomičnosti provozu. U životnosti lampy jde samozřejmě pouze o orientační hodnotu uvedenou výrobcem, nikoliv naměřenou. Čím je delší životnost lampy a nižší její cena, tím je provoz méně nákladný. Z hlediska kvality poskytovaného obrazu je však pro uživatele často podstatnější další z parametrů, a sice nakolik si lampa zachovává svůj světelný výkon v průběhu své životnosti.

příloha_ovladnete_sva_data

Proto je důležité zjistit si u výrobce životnost lampy ve vztahu k původní svítivosti (například tři tisíce hodin při zachování 90 procent původní svítivosti). Nejvyšší kvality promítaného obrazu dosáhnete v případě, že fyzické rozlišení projektoru je identické s rozlišením připojeného zdroje signálu, jímž může být například notebook nebo stolní PC. Projektory jsou sice vybaveny automatickými konverzními mechanizmy, které dovolují zobrazovat rozlišení nižší i vyšší než je rozlišení fyzické, při konverzi ale dochází k částečnému snížení kvality obrazu. Obecně platí, že dražší konferenční datové projektory pracují v nejvyšších dostupných rozlišeních, takže bez problémů zobrazí i velmi náročné grafické aplikace.

Jednou z často kritizovaných nevýhod projektorů byl ještě donedávna velký hluk, jenž působil rušivě zejména v tišších pasážích při promítání filmů, kdy chod větráků zážitek z filmu doslova degradoval. Dnes už je situace na trhu mnohem lepší, ale přesto si při koupi projektoru raději zkontrolujte kolonku  „hlučnost“. Pokud bude údaj deklarovaný výrobcem pod hodnotou 30 dBa, jedná se o dostatečně tichý přístroj, který vás svým provozem nebude rušit.

Byl pro vás článek přínosný?