Hlavní navigace

Před přidáním další paměti RAM proveďte podrobný průzkum

8. 12. 2014

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Pokud chcete s minimálním úsilím zvýšit výkon počítače, zvyšte množství operační paměti RAM. Tento článek vám poradí, na co je dobré při upgradu paměti myslet a na co si dát pozor.

Množství operační paměti RAM (Random Access Memory) zcela zásadně ovlivňuje rychlost počítače a může se tak snadno stát tzv. úzkým hrdlem propustnosti celé počítačové sestavy. Takže i když máte v počítačové sestavě samé výkonné komponenty, díky nedostatku operační paměti RAM je počítač velmi (a hlavně zbytečně) pomalý. Nejsnazší cesta ke zrychlení počítače vede právě přes navýšení množství operační paměti. Přidání operační paměti RAM je totiž daleko jednodušší než instalace disku SSD, protože při výměně pevného disku za disk SSD musíte na disk SSD přesunout jak operační systém, tak i ostatní soubory.

Upgrade (zvýšení) množství operační paměti RAM s sebou však nese rovněž několik problémů. Jde o to, že musíte zjistit, jaký druh operační paměti RAM můžete do počítače vložit a také kolik operační paměti RAM vaše počítačová sestava podporuje.

Chcete-li zjistit, zda vůbec potřebujete navýšit v počítači množství operační paměti RAM, klepněte pravým tlačítkem na Hlavní panel a z místní nabídky vyberte položku Správce úloh. Nyní se přesuňte na záložku Výkon. V levém dolním rohu uvidíte údaj o množství obsazené operační paměti RAM. Pokud je hodnota u položky K dispozici menší než 25 procent z celkového množství operační paměti RAM, pak vašemu počítači navýšení operační paměti RAM dozajista prospěje.

Správce úloh

Další věc, kterou byste měli zohlednit, je optimální umístění modulů operační paměti RAM do slotů pro paměťové moduly, které jsou k dispozici na základní desce ve vašem počítači. Většina počítačů má na základní desce sudý počet slotů pro operační paměť RAM – obvykle dva nebo čtyři, které jsou připojeny k jednomu z několika paměťových kanálů buď jednotlivě, nebo po párech. Uspořádání slotů mohou být různá, proto se vyplatí přečíst si manuál k základní desce. Maximálního výkonu operační paměti dosáhnete tehdy, pokud rozdělíte páry paměťových modulů DIMM do slotů, které používají různé paměťové kanály. Pokud vám jde zároveň o výkon i o peníze, pak vězte, že většího výkonu počítače dosáhnete například instalací dvou paměťových modulů DIMM o kapacitě 4 GB než instalací jednoho paměťového modulu DIMM o kapacitě 8 GB. Na druhou stranu je pravda, že tímto způsobem získaný nárůst výkonu nebude v reálném provozu nijak závratný, navíc si instalací dvou paměťových modulů omezíte možnost zvyšování množství operační paměti do budoucna.

Pokud si chcete provést inventuru toho, co aktuálně máte a co potřebujete, zkuste nástroj Crucial System Scanner. Po stažení a spuštění tohoto nástroje se výsledky zobrazí v internetovém prohlížeči. V nich najdete údaje o počtu paměťových slotů, kolik z nich je prázdných a jaké moduly jsou instalovány v těch obsazených. Výsledky vám zároveň prozradí, jaký typ paměti potřebujete koupit, ale možná ne v té podobě, v jaké byste je očekávali.

příloha_ovladnete_sva_data

Crucial System Scanner

Firma Crucial patří mimo jiné mezi prodejce operačních pamětí a proto logicky chce, abyste si svoji novou operační paměť RAM zakoupili právě u nich. Ve výsledcích najdete celou řadu možností pro upgrade vaší operační paměti, a to včetně velmi podrobných technických detailů, a to v podobě jednoho nebo několika tzv. "featured upgrades". Můžete tak svoji novou operační paměť koupit buď u nich, nebo použít získané informace pro nákup u jiné firmy.

Byl pro vás článek přínosný?