Hlavní navigace

Praktické tipy pro Mapy.cz

1. 12. 2021

Sdílet

 Autor: Mapy.cz
Aktualizováno 19. 12. 2021 21:26
Plánujete výlet? Potřebujete zjistit, jaké bude počasí? Nebo chcete znát ceny pohonných hmot? Se vším vám pomohou Mapy.cz

Mapy.cz jsou nejen mapovým podkladem a plánovačem tras, ale také univerzálním nástrojem, který nabízí mnoho zajímavých funkcí. Existuje jak ve webové verzi, tak i ve formě aplikace pro zařízení s Androidem a iOS. My se podíváme se na několik zajímavých funkcí, které poskytuje webová verze služby Mapy.cz.

Tipy na výlet

Plánujete cestu do vám dosud neznámých míst a rádi byste zde navštívili nějaká zajímavá místa? Pak si je můžete nechat doporučit. Stačí v mapě zobrazit místo vašeho zájmu a v nabídce na pravé straně obrazovky zvolte položku „Tipy na výlet“.

Mapy.cz

Následně vám budou zobrazena místa, která by ve zvolené lokalitě rozhodně neměla uniknout vaší pozornosti.

Mapy.cz

Stejně jako tipy na výlet si v okolí můžete nechat zobrazit například restaurace, ubytování, nebo blízké bankomaty. Pokud si navíc necháte zobrazit více kategorií, můžete vybírat ze širšího spektra objektů vašeho zájmu. Vyhledat můžete samozřejmě také další objekty jejich zápisem do vyhledávacího pole.

Ceny pohonných hmot

Pokud potřebujete zjistit, kolik zaplatíte za pohonné hmoty na čerpacích stanicích ve vašem okolí, případně kde natankujete nejlevněji, pak do vyhledávání zadejte výraz „Čerpací stanice“ a Mapy.cz vám zobrazí přehled čerpacích stanic v okolí včetně cen prodávaných pohonných hmot.

Mapy.cz

Výběrem konkrétní čerpací stanice přímo z mapy, případně ze seznamu v pravé části okna, dojde k zobrazení detailních informací o této čerpací stanici. Mezi nimi nechybí ani údaje o aktuálních cenách pohonných hmot.

Mapy.cz

Zobrazení ceny pohonných hmot však není dostupné pro úplně všechny čerpací stanice v naší republice. U některých bohužel tento údaj chybí, což kazí celkový dojem z jinak užitečné funkce. Naopak pochvalu zaslouží zobrazení nabíjecích stanic pro elektromobily.

Mapy.cz

Informace o počasí

Pokud chcete vědět, jaké je či bude počasí v místě, kam se chystáte cestovat, pak si tento údaj můžete nechat zobrazit přímo v rámci popisu hledaného bodu zájmu (v našem případě Národního technického muzea).

Mapy.cz

Po rozkliknutí šipky vedle údaje o teplotě se zobrazí podrobné informace o počasí, včetně srážek proudění větru, východu a západu slunce, apod. Mapy.cz data o počasí čerpají ze serveru Počasí.cz.

Mapy.cz

Kde zaparkujete?

Parkovací zóny rostou v našich městech jako houby po dešti. Mapy.cz vám zobrazí, kde se tyto zóny nachází a kde tak budete za odstavení automobilu platit poplatek. Zóny jsou zobrazeny přímo na mapě v jednotlivých ulicích. Po kliknutí na konkrétní zónu se o ní dozvíte podrobnosti, včetně provozní doby, ceny parkovného a v Praze budete mít možnost provést rovnou online platbu parkovného.

Mapy.cz

Informace z katastru nemovitostí

Mapy.cz přináší také informace z veřejné části katastru nemovitostí. Můžete si tam nechat zobrazit údaje o zvolené stavbě či pozemku. Stačí v mapě kliknout pravým tlačítkem myši na požadovaný objekt a z kontextového menu vybrat položku „Co je zde?“.

Mapy.cz

Následně dojde v pravé části okna k zobrazení detailu zvolené stavby či pozemku, ve kterém klikněte na odkaz „Informace o parcele v Katastru nemovitostí“.

Mapy.cz

Po kliknutí na odkaz dojde k otevření nové karty webového prohlížeče, ve které budete přesměrování na výpis údajů z katastru nemovitostí portálu ČÚZK.

ČÚZK

Letecké snímky od roku 2003 po současnost

Zajímá vás, jak konkrétní místo na mapě měnilo svou tvář? Díky leteckému snímkování v průběhu let se můžete podívat na postupné změny v krajině či městech. Letecké snímky jsou dostupné z let 2003, 2006, 2012, 2015, 2018 a prohlédnout si můžete i stav z posledního snímkování. 

Pro přepnutí mezi jednotlivými leteckými mapami klikněte na tlačítko „Změnit mapu“ v levém horním rohu obrazovky a ze zobrazené nabídky vyberte požadovaný rok snímkování.

Mapy.cz

Mapy.cz

Mapy.cz

příloha_ovladnete_sva_data

Kde natankovat?

Od poloviny prosince Seznam.cz spustil novou funkci, která vám ukáže, jaké jsou aktuální ceny benzínu, nafty nebo LPG na konkrétní čerpací stanici. Stačí na vyhledávacího políčka na Mapy.cz zadat heslo nejlevnější benzín, ceny nafty nebo jen benzínky.

Byl pro vás článek přínosný?